Mali rječnik email marketinga: Znate li što je bounce rate, CTR i CTO?

Često se nalazimo u situaciji gdje se tijekom prezentacije ili u razgovoru spominju stručni termini iz nekog područja u kojem mi još uvijek nismo dovoljno educirani. Normalno je da ne možemo biti eksperti u svim područjima, ali je isto tako normalno da tražimo objašnjenje za ono što ne znamo a interesira nas. U ovom članku, donosim najčešće korištene stručne termine na temu Email marketinga sa maksimalno pojednostavljenim objašnjenjima.

A/B/C/D testiranje

Testiranje nam služi da upoznamo svoju bazu i da naučimo koji je tip sadržaja efikasniji. U email marketingu, a/b/c/d testiranjem provjeravaju se različite verzije sadržaja newslettera kako bi se utvrdilo koja verzija daje najbolje rezultate. Mogu se testirati dijelovi sadržaja poput naslova emaila (subject line), ime pošiljatelja (From name),  sam sadržaj newslettera, poziv na akciju (CTA), vrijeme distribucije emaila, itd. Testiranje se provodit tako da se na manji udio baze pošalju a/b/c/d varijante, te nakon određenog perioda testiranja, software sam šalje pobjedničku varijantu na ostatak baze.

Bounce rate

Postotak email poruka koje nisu uspješno dostavljene u inbox primatelja. Postoje dva oblika neuspješne dostave email poruka: hard bounce i soft bounce.

Hard bounce: Isporuka emaila nije uspjela zbog nepostojeće ili pogrešno upisane email adrese primatelja ( npr. [email protected]).

Soft bounce: Isporuka emaila nije uspjela zbog primjerice popunjenosti sandučića elektronske pošte primatelja ili privremenog kvara na serveru primatelja.

Call-to-action (CTA)

CTA se najčešće poistovjećuje s gumbom („buttonom“) na koji se klikne za više informacija. Pretplatnika se nastoji motivirati na poduzimanje određene akcije koja vodi prema konverziji ili se sama po sebi smatra konverzijom, poput pretplate na newsletter, pregleda ponude proizvoda, skidanja besplatnog sadržaja ili kupovine određenog proizvoda (npr. “SAZNAJ VIŠE”, “PRETPLATI SE”, “KUPI”, „PREUZMI“).

Click-through rate (CTR)

CTR u Email marketingu predstavlja postotak newsletter pretplatnika koji su kliknuli na jedan ili više linkova koji se nalaze u samom newsletteru. CTR jedan je od najvažnijih indikatora uspješnosti email marketinga.

Click-to-Open rate (CTO)

Predstavlja odnos između broja newsletter pretplatnika koji su otvorili newsletter i broja onih koji su kliknuli na neku od poveznica u newsletteru.

Complaint rate

Postotak pretplatnika na newsletter koji su označili određenu email poruku kao spam.

Crna lista (black list)

Popis email adresa s kojih je blokirano primanje emailova.

Double opt-in

Dodatni korak prilikom prijave na newsletter koji podrazumijeva da pretplatnik u prvoj primljenoj email poruci, potvrđuje svoju prethodnu registraciju na newsletter.

Konverzija

U digitalnom marketingu konverzija je smisao i cilj marketinških aktivnosti definirana od strane organizacije koja provodi marketinške aktivnosti. Konverzija može biti definirana kao klik na pojedini link ili kategoriju linkova, registracija na newsletter, skidanje kataloga s internetske stranice, konkretna kupovina odnosno financijska transakcija (npr. kod web trgovina), ostanak na internetskoj stranici više od 30 sekundi, itd.


Pročitajte više: I nakon 50 godina svi ga žele – Email nije samo opstao nego je jednim od najvažnijih marketinških alata


Naslov emaila (subject line)

Sadržaj koji se nalazi u naslovu emaila i njezina kvaliteta ima velik utjecaj na stopu otvaranja samog emaila. U pretrpanom inboxu, odluka o tome hoćemo li otvoriti pojedini email ovisi o atraktivnosti i relevantnosti Naslova emaila.

Opt-in i opt-out

Prijava na newsletter listu i odjavljivanje s newsletter liste.

Predložak (template)

HTML dokument koji sadrži dizajnerski layout i pozicije za sadržaj te se koristi za kreiranje email marketinških kampanja/ newslettera.

Prihvatljiva stopa izvještavanja o spamu (spam report rate)

Razina do koje emailovi koje šalje organizacija može biti prijavljena kao SPAM bez da naškodi njezinoj ukupnoj reputaciji. Za stopu iznad 0.1% (1 spam report na 1000 emailova) pošiljatelj emailova će dobiti upozorenje.

Responzivni dizajn

Dizajn emaila (newslettera) koji će se pravilno prikazivati na svim platformama i uređajima (mobile-friendly).

Single opt-in

Proces prijave na newsletter u jednom koraku bez potrebe za dodatnom potvrdom/ verifikacijom registrirane email adrese. Prijava se odvija na web stranici kroz prijavnu formu.


Pročitajte više: Što je e-mail marketing i kako ga uskladiti s GDPR-om?


Odredišna stranica (landing page)

Internetska pod-stranica na koju pretplatnik dolazi nakon što klikne na neku od poveznica u newsletteru. Odredišna stranica važan je element u realizaciji konverzije. Bitno je u newsletteru što više sadržaja „linkati“ na landing stranicu.

Podnožje emaila (footer)

Najniži dio email poruke koji bi trebao sadržavati servisne linkove; poput linkove na društvene mreže, link za uređivanje profila, link za odjavu, link za prosljeđivanje newslettera, link na politiku privatnosti. U footeru se često ističu i kontakt podaci organizacije i objašnjenje vezano uz GDPR privolu. 

Snippet (pre-header text)

Kratak sažetak o samom emailu koji se nalazi ispod naslova emaila i vidljiv je u sandučiću elektronske pošte.

SPAM

Neželjena elektronska pošta. Često se koriste spam filteri kako bi se priljev takvih emailova smanjio na minimum.

Stopa dostavljenosti (delivery rate)

Postotak emailova koji su uspješno dostavljeni u sandučić elektronske pošte primatelja.

Stopa jedinstvenog otvaranja (unique opens)

Metrika koja prikazuje koliko je osoba/ pojedinaca otvorilo određeni email.  Ukoliko je ta ista osoba više puta otvorila isti email, u stopu jedinstvenog otvaranja ubraja se samo jednom.

Stopa konverzije (conversion rate)

Prikazuje postotak newsletter pretplatnika koji su kliknuli na određeni link u emailu i izvršili akciju vezanu uz taj link (npr. ispunjavanje forme ili anketa, kupnje proizvoda, preuzimanje besplatnih e-knjiga). Stopa konverzije jedan je od najvažnijih pokazatelja postiže li organizacija svoje zadane ciljeve.

Stopa otvaranja (open rate)

Koliki je postotak otvorenih emailova u odnosu na ukupan broj poslanih emailova. Na stopu otvaranja najviše utječe naslov emaila (subject line).

Stopa prosljeđivanja

Pokazuje postotak pretplatnika koji su odabrali opciju “dijeli” sadržaj newslettera na društvenim mrežama i/ili broj pretplatnika koji su proslijedili newsletter na neku drugu email adresu.

Stopa rasta mailing liste (list growth rate)

Pokazuje koliki je broj novih prijava na mailing listu u odnosu na ukupan broj pretplatnika na mailing listi u zadanom vremenskom razdoblju.

Targetiranje

Slanje prilagođenog/ relevantnog sadržaja na listu pretplatnika koji imaju slične interese i preferencije kako bi se postigla što bolja stopa konverzije i otvaranja.

Transakcijski emailovi

Za razliku od promotivnih emailova, transakcijski emailovi se šalju najčešće kako bi se potvrdile narudžbe i rezervacije (npr.kod web trgovina). Nazivamo ih još  i servisnim emailovima jer je njihova uloga upravo da serviraju bitnu informaciju u datom trenutku.  

Triggered emailovi

Email poruke koje se šalju u sklopu email automatizacije. Trigger = Okidač. Što znači da se slanje email poruke automatski okida na osnovu neke akcije ili okidača. Okidač može biti datum, klik na neki link, ispunjena forma, vrijeme od zadnje aktivnosti….

Unaprijed zakazano slanje (scheduling)

Podešavanje slanja email kampanje u zadanom vremenu u budućnosti.

Zaglavlje emaila (header)

Gornji dio email poruke koji bi trebao sadržavati najvažnije informacije o brendu, kompaniji i/ili proizvodu ili usluzi, uključujući i logo ili vizual koji predstavlja tvrtku ili brend.

Za sva dodatna pitanja ili pojašnjenja iz područja Email marketinga, slobodno nam se obratite na [email protected].

Autor: Martina Šepić

Foto: Martina Šepić privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -