Osobne financije: Sloboda žena počinje ekonomskom slobodom!

Renomirane i autentične stručnjakinje koje su prenijele svoja znanja i iskustva te dijeljenje osobnih intimnih priča, u vrlo otvorenoj, gotovo obiteljskoj atmosferi međusobne podrške obilježile su prvu konferenciju Žene i novac. Konferencija je okupila više od 100 sudionica iz cijele Hrvatske te susjednih zemalja, a njezin najveći doprinos jest otvoreno razgovaranje o svim aspektima novca, od ekonomskog preko pravnog do psihološkog. Odnosno kako osobne financije utječu na žensku slobode te kako žene razmišljaju o novcu.

Povezano: Muškarci i žene žale za različitim stvarima kada je u pitanju novac

Osobne financije i financijsko osvještavanja

Konferencija Žene i novac ukazala je na važnost financijskog osvještavanja, preuzimanja odgovornosti i nadzora nad vlastitim financijama, mudrog upravljanjem svojim novcem i imovinom. Nužnost promjene uvjerenja o sebi i novcu, ali i misli, emocija i navika, na važnost financijskog zdravlja i na život malo ispod, a ne iznad svojih mogućnosti.

Kristina Ercegović objasnila je svrhu portala i konferencije i naglasila kako je pitanje novca i pitanje emocija, misli, uvjerenja, riječi, ali i čiste matematike. „Nije stvar u količini ni u novcu već moramo naučiti UPRAVLJATI s onim što imamo! Ako mi ne upravljamo novcem, on upravlja nama. Važno je da mi SVJESNO donosimo izbore i odluke koji su usklađeni s onim tko smo mi, koje su naše vrijednosti, željeni životni stil i potrebe i želje. I da smo zahvalni i imamo fokus na onom što imamo, a ne što nam nedostaje te da ne trošimo vrijeme na uspoređivanje s drugima i zavist.”

Putem Skypea i Zooma sudionice su imale priliku slušati Doria Cordovu, vlasnicu američke škole Moneyandyou te Lidiju Marković Rosati, koautoricu Momentum Metode, međunarodnu trenericu životnih i poslovnih vještina.

Novi pravila novi mindset

Amerikanka Doria je podsjetila da prije svega moramo osvijestiti s kime i kako provodimo vrijeme. „ Što više delegirajte, koristite polugu za svoje vrijeme. Ako je Vaš sat 150 i više kn, platite kućanske i ostale poslove koji koštaju dva do tri puta manje.  Koliko imamo novca najviše ovisi o tome što mi mislimo koliko zaslužujemo.” Podsjetila je i da definicija ekonomije kaže da je to upravljanje ograničenim resursima, a to s pojavom digitalne ekonomije više nije istina. Vrijeme je da prilagodimo svoj mindset novim pravilima igre.

Lidija je istaknula razliku između vrijednosti i cijene i nužnosti kontinuiranog rada sa sobom da možemo postati osoba koja može primiti obilje koje joj je namijenjeno. 

Ivana Gabrić Markovinović istaknula je važnost financijskog zdravlja te osvještenog upravljanja svojim financijama, planiranje budžeta, štednje, investiranje te naravno vraćanja dugova. „Ne radi se o tome koliko imamo nego kako upravljamo s onim što imamo. Ako nismo sretni i zahvalni na onom što imamo, nećemo to ni biti kad budemo imali više. Poanta je u životu malo ispod, a ne iznad svojih mogućnosti jer nije sve što nam je dostupno ujedno i korisno za nas.”

Ivana Gabric Markovinovic

Neverbalna komunikacije igra važnu ulogu

Sanja Gomuzak, trenerica prodajnih vještina podsjetila nas je u čemu najviše griješimo kad (se)prodajemo. „93% otpada na neverbalnu komunikaciju, a koliko se vremena spremamo za ono što ćemo reći, a koliko za neverbalni dio, imamo li uspravan stav tijela, završavamo li rečenice uzlaznom putanjom kao da postavljamo pitanje i na taj način djelujemo nesigurno? Tražimo li povišicu argumentirano, činjenicama ili čekamo da naš trud i zalaganje netko sam primijeti?„

Nakon ručka, svoju osobnu i poslovnu priču sa sudionicama je vrlo iskreno podijelila i poznata poduzetnica Josipa Maslač – Petričević, vlasnica Naftaline, dobitnica Womeninadria nagrade za Inspirativnu poduzetnicu godine. Njena priča od bankrota do uspjeha još je jednom pokazala da uvijek postoji IZLAZ iz svake situacije u kojoj se nađemo. „Na nama je da ostanemo zahvalni i ponizni, da svima sve oprostimo, i da sve što nam se desi transformiramo u nešto dobro”, naglasila je Josipa.

Nikad nije kasno za predbračni ugovor

Povezano: Razvod i očuvanje imovine: Sve što trebate znati!

„Nema smisla ponašati se kao noj i zabijati glavu u pijesak. Nema potrebe da stan glasi samo na supruga ako on diže kredit u banci jer je kreditno sposoban, a žena nije, sve stečeno u braku dijeli se po pola, suprug koji ne živi s djecom dužan je alimentacijom podmirivati sve troškove života djeteta s kojim majka živi, neplaćanje alimentacije je kazneno djelo, ako suprug ne može plaćati alimentaciju žena može tužiti njegove roditelje za iznos alimentacije. Predbračni ugovor nikad nije kasno sklopiti. Važno je samo SVJESNO i INFORMIRANO donositi svoje odluke, a ne se čuditi kako nam se nešto moglo desiti.”  istaknula je poznata dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević.

Hipnoterapeutkinja Iva Mladenić Radošević iz Rijeke istaknula je važnost osvještavanja podsvjesnih uvjerenja koja 95% upravljanju našim životom. „Ono što nam je manje poznato je da se uvjerenja moraju promijeniti tamo gdje su i nastala – u podsvijesti. A to se radi raznim tehnikama koje um dovode na određenu frekvenciju bilo da je to meditacija, hipnoza ili slično. Isto tako do promjene ponašanja neće doći ako samo uklonimo uvjerenje koje nas je ograničavalo, već moramo instalirati novi program u naš um koji je baš poput kompjutera.”

Iva Mladenic Radosevic

Meditacija za promjenu uvjerenja

Konferencija je zaključena vođenom meditacijom za promjenu naslijeđenih uvjerenja predaka terapeutkinje Anite Jakovljević.

„Vjerujem da smo ovom konferencijom podigli svjesnost o tome da je najvažnije da mi počnemo upravljati novcem, a ne on nama, da uvijek postoji izlaz jer su nam sva znanja dostupna danas i da smo konačno otvoreno počeli razgovarati o tabu temi novca. Kažu da je ovo hrvatska verzija metoo pokreta, i ja bih se složila jer bez ekonomske slobode nema slobode i ravnopravnosti žena”, rekla je Ercegović.

Osim razmjene znanja i iskustva, dodatan benefit konferencije je i 12 tjedni izazov pod naslovom (NE)RADI SE O NOVCU koji će proći sudionice konferencije i nakon toga i sve čitateljice portala Žene i novac koji je organizator istoimene konferencije. Tijekom cijele konferencije osim privlačenja, zadržavanja i uvećavanja novca, naglašavana je i važnost davanja pa je tako organizator dio prihoda uplatio udruzi Crveni nosevi.

O organizatoru konferencije i portala Žene i novac

Tvrtka Zaokret više od 10 godina bavi se savjetovanjem i organizacijom evenata koji mijenjamo svijest i transformiraju društvo. Poznata je po projektu Business cafe – druženju malih poduzetnika. Iza svega stoji serijska poduzetnica, spisateljica, profesorica poduzetništva i poslovne analize Kristina Ercegović.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -