Otvorena molba – u teoriji poželjnija no ikada, u praksi ne urodi plodom?

Volja za rad? Prisutna. Iskustvo? Prisutno. Usavršavanje? Uvijek! Otvoreni natječaji? Nula rezultata. Nije rijetkost da osoba želi raditi, iznimno je motivirana, želi učiti, želi zaraditi, želi se izgraditi i stvoriti budućnost, ali jednostavno nema otvorenih natječaja za posao na koje bi se mogla prijaviti. U tom slučaju preporuka je da se pošalje otvorena molba za posao koja se šalje direktno poslodavcu kod kojeg biste se htjeli zaposliti.

No otvorena molba može biti dvosjekli mač. Ili će uroditi plodom ili će završiti u smeću. Elektroničkom ili fizičkom. No, i tad se isplati poslati ju, slažu se naše sugovornice.

Otvorena molba za posao – nemate što izgubiti?

Što zapravo je otvorena molba za posao? To je kontaktiranje poslodavca koji nije raspisao natječaj za radno mjesto, s ciljem davanja do znanja da ste zainteresirani i voljni raditi kod njih. Time se, na neki način, pokušavate predbilježiti za posao, ako se bude tražio zaposlenik vašeg profila.

“Otvorena molba omogućava kandidatima da privuku pažnju nevezano postoji li trenutno otvoreno radno mjesto ili ne. Ukoliko je dobro napisana istaknuti će kvalitete i vještine koje općenito mogu poslodavcu biti korisne”, objasnila je Katja Matić, HR direktorica u Adria Dental Group d.o.o.

No, skepticizam postoji jer velika poduzeća, tvrtke i korporacije najčešće imaju točno propisan proces traženja zaposlenika od kojeg ne odstupaju. Pa se slanje otvorene molbe može činiti uzaludno. Stoga uvijek provjerite postoji li na web stranici poduzeća mogućnost da svoje podatke unesete u bazu kandidata. Time dajete do znanja da ste zainteresirani, a kad se otvori mjesto koje bi vam odgovaralo, imat će vaše podatke i javit će vam se. I najbitnije – niste ispali neinformirani. Da ste samo poslali otvorenu molbu za posao, postoji mogućnost da to bude ‘red flag’ poslodavcu koji ima pravo pomisliti da niste dovoljno zainteresirani jer niste pretražili njihovu stranicu i vidjeli da se možete upisati u bazu kandidata.

Ipak, Matić je mišljenja da “danas više nego ikad ima smisla slati otvorene molbe“. Na kraju krajeva – nemate što izgubiti. Upravo to istaknula je i Sarah Trajković, Career Specialist iz Moja karijera.

“Slanjem otvorenih molbi ne gubimo ništa, a u slučaju pozitivnog odgovora dobici su veliki”, napomenula je.


Pročitajte više: 9 pogrešaka koje radite prilikom pisanja molbe za posao


Manja konkurencija = veća šansa

Osim toga, Trajković je istaknula da je važno zapamtiti da je prilikom takvog načina prijave manja konkurencija jer pozicija nije otvorena i drugi kandidati se ne prijavljuju. Iz istog razloga se i ističemo pred poslodavcem, pogotovo ako je naša molba napisana kvalitetno, te dokazujemo motivaciju i proaktivnost što su vrline koje kvalitetni poslodavci priželjkuju kod svojih zaposlenika.  

“Čak i ako poslodavac ne vidi opciju za zaposlenjem osobe koja šalje otvorenu molbu u danom trenutku, postoji velika mogućnost da će, prije objavljivanja oglasa online, kontaktirati kandidata i provjeriti postoji li još uvijek zainteresiranost za poslom”, rekla je Trajković.

Na naše pitanje je li odgovor na otvorenu molbu uglavnom negativan ili su to samo predrasude, Trajković ističe da se osoba koja je zainteresirana za određeni posao ili određenog poslodavca ne treba zamarati statističkim podacima već voditi osjećajem i “kreirati snažnu, upečatljivu, neodoljivu molbu nakon koje će poslodavac poželjeti čuti još više o njoj, odnosno pružiti priliku za intervju”, opisuje Trajković. 

Otvorena molba skraćuje vrijeme potrage za zaposlenikom

A kakve su te upečatljive molbe, od čega se sastoje? Molbe koje privlače pažnju su one kojoj se pokazuje da je kandidat uložio trud i proučio poslodavca, te u kojima naglašava vještine ili iskustvo za koje smatra da bi poslodavcu bile korisne, napomenula je HR direktorica Matić.

Trajković je istaknula da svaka kvalitetna otvorena molba sadržava odgovore na sljedeća pitanja:

  1. Zašto se javljam baš tom poslodavcu – koja je moja motivacija i što volim/cijenim kod tog poslodavca?
  2. Jesam li prepoznala nekakve izazove kod poslodavca, za koje vjerujem da bih svojim znanjem i mogućnostima pomogla i doprinijela poslovanju poslodavca?
  3. Zašto bas sebe vidim na toj poziciji i zašto vjerujem da bih dobro obavljala svoj posao (vještine, radne navike, network + iskustvo)?
  4. Koja su moja dostignuća i znanja koja ukazuju na to da ću taj posao obavljati kvalitetno?

Uvijek treba imati na umu da se otvorenom molbom izražava direktna motivacija koja je uvijek jedan od presudnih faktora pri odabiru novih zaposlenika, napomenula je Matić.

“Kako smo danas općenito suočeni s manjkom kvalitetnog kadra onda kad nam je potreban, uloženo vrijeme u razgovore s kandidatima koji su poslali otvorene molbe je više nego korisno i definitivno skraćuje vrijeme zatvaranja slobodne pozicije”, istaknula je Matić.

No, ponekad je upitno hoće li ta molba uopće doći u prave ruke – bilo kod velikih, bilo kod malih poduzeća – i hoće li ju poslodavci ‘doživjeti’.


Pročitajte više: Kako do posla s otvorenom molbom?


Iz perspektive poslodavca: kako odbiti ‘na finjaka’

Ako se pak nađete u drugoj ulozi – u cipelama osobe kojoj otvorena molba dolazi, a ne koja ju šalje – a stvarno nemate mjesta za još jednu osobu u svom timu, Trajković napominje da na molbu odgovorite iskreno, pristojno i s najboljim namjerama. Imajte na umu da je upravo taj kandidat možda budući klijent ili zaposlenik.

“Za ne ‘ubiti’ optimizam vjerujem da je korisno pohvaliti kandidata za njegovu proaktivnost. Ako prepoznamo nešto što smatramo nekvalitetnim i imamo konstruktivni prijedlog – definitivno ga trebamo iznijeti na “nježan” i podržavajući način. Tako će kandidat prepoznati dobru namjeru i ostati motiviran da i dalje šalje otvorene zamolbe”, istaknula je Trajković.

Osim navedenog, dodala je, vrlo je lijepo poželjeti sreću u daljnjim koracima i predložiti da svakako prati oglase za posao koje željeni poslodavac objavljuje.

Foto: Pixabay / Katja Matić, LinkedIn / Sarah Trajković, LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -