Kako do posla s otvorenom molbom?

Kad sam i sama tražila posao, nisam se prijavljivala samo na oglase. Htjela sam više – htjela sam sama odabrati poslodavce koji mi se iz određenih razloga sviđaju te za koje želim raditi i svojim znanjem, vještinama i talentima pridonijeti sveukupnom poslovnom uspjehu. Zato sam se odlučila za malo drugačiji pristup traženja posla. Otvorena molba za posao je bila moj put do zaposlenja.

Povezano: 9 pogrešaka koje radite pri pisanju molbe za posao

Smatram da slanje otvorenih molbi ima više prednosti. Naučit ćete istaknuti svoje adute bez oglasa kao glavnog orijentira, još više ćete izgraditi samopouzdanje jer prvi prilazite, a to je ujedno, usudila bih se reći, i najveći „plus”! Tog poslodavca odaberete zbog određenog razloga, zbog nečega što vam se sviđa; organizacijske kulture, mogućnosti napredovanja, službenih putovanja i slično. To poslodavcu jako imponira. Samim time već pokazujete svoju motiviranost, a motivirani zaposlenik je vrijedan kao „suho zlato”.

Istraživajući načine kako sve mogu pristupiti željenom poslodavcu, otkrila sam ih nekoliko te ću svaki od njih pojedino opisati.

Otvorena molba – kako se predstaviti?

E-mail

Kad sam pronašla i odabrala poslodavca kod kojeg bih htjela raditi, sljedeći korak je bio slanje e-maila s otvorenom molbom. Ako na webu nije bilo e-maila od odjela ljudskih resursa, obratila sam im se na tzv. info e-mail. Pričekala bih nekoliko dana za odgovor, a ako ga nisam dobila, nazvala bih i pitala jesu li primili moj e-mail. Ako su mi rekli da nema ga nema, zamolila bih da pogledaju Spam ili Junk dok sam još na telefonskoj liniji. Ako se dokaže suprotno, pitala sam kad mogu očekivati odgovor i koja je procedura u ovakvim slučajevima te bih dalje nastavila shodno dogovoru.

Povezano: Primjer molbe za posao napisane u e-mailu

Telefonski poziv

Puno veći i bolji efekt kod pristupa željenom poslodavcu ima telefonski poziv. Nazovite željenog poslodavca, predstavite se i reci da želite poslati otvorenu molbu te da vas upute na daljnje korake. Javite se na dobiveni e-mail i pričekajte odgovor, a ako ga nema, ponovno nazovite, provjerite stanje i dogovorite se što i kako dalje.

Postoji još jedan pristup, malo izravniji, a to je taj da nazovete poslodavca i tražite da vas spoje s osobom odgovornom za zapošljavanje, tj. primanje otvorenih molbi i životopisa. Postupak je isti kao i ranije opisan. Na ovaj način se već telefonski upoznajete s osobom koja će zaprimiti vaš molbu i pozvati vas na informativni razgovor ili reći da će vam se javiti kad budu trebali nove ljude.

Otvorena molba za posao

Osobni kontakt

Po meni, najbolji i najefikasniji pristup. Druga strana vas odmah uživo upozna, doživi, stekne dojam o vama, a vi pak možete pokazati svoju motivaciju i entuzijazam. Sve navedeno baš i nije moguće kroz telefonski poziv, a još manje kroz slanje otvorene molbe na e-mail.

Napravite listu poslodavaca koji vam se sviđaju, isprintajte CV-e i molbe, stavite u fascikl i osobno predajte. Dođite na adresu poslodavca, predstavite se i tražite odgovornu osobu. Najgore što vam se može dogoditi jest da vam na recepciji (ili bilo koja osoba koja vam otvori vrata) kažu da njima predajete dokumente te da će ih proslijediti. I to je OK. Onda nazovite za 2-3 dana i provjerite je li odgovorna osoba primila vašu molbu. Savjet: uvijek zapamtite (ili kasnije zapišite) osobu/e s kojom ste pričali, tj. kome ste ostavili svoju molbu. 

Povezano: Molba za posao koja je izazvala ogromnu pozornost na LinkedInu

Što vam se najbolje može dogoditi?

S druge pak strane, najbolje što vam se može dogoditi (samo jedan od scenarija) je sljedeće: osoba koja vas primi pozove odgovoru osobu, a ona vas pak pozove u ured da vas kratko upozna. Savjet: treba uvijek biti spreman. Na sve. Ovo je možda inicijalni intervju da vas druga strana upozna i vidi vašu motivaciju. Ako vidite da je prilika, tj. da osoba nije napravila ovo, budite vi ta osoba koja će inicirati par minuta upoznavanja. Savjet: istražite poslodavca i sve što možete pronaći o njemu na internetu. Pokažite da vas zaista zanima njihovo poslovanje, rad u njihovom timu i u baš takvoj radnoj atmosferi koju opisuju na svojoj web stranici. Istražite tko su klijenti, partneri, kakve usluge/proizvode nude itd. Njima će to puno značiti; vidjet će da ste ozbiljan kandidat koji je uložio truda i vremena u istraživanje, a vi imate i konkretan razlog kad će vas pitaju zašto želite raditi za njih.

Povezano: Molba za posao koja osigurava razgovor za posao!

Isprobajte razne načine, prilagodite ih sebi, ali i poslodavcu kojem pristupate te ne zaboravite da ćete najviše „rasti” ako izađete iz svoje zone komfora. Iznenadite se, nastupite hrabro i samouvjereno te pokažite sve najbolje o sebi.

Povezano: Kako odbijenicu za posao pretvoriti u ponudu za posao?

Martina Raškaj, mag.oec.
Savjetnica za životopis i zapošljavanje. Veliki optimist, strastveni istraživač i vječni putnik. Područje rada: Promjena kao komfor zona
https://facebook.com/groups/MojNoviCV/
www.medium.com/@m.raskaj

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -