Pametna kolijevka za bebe – dobro rješenje za zaposlene roditelje?

Rođenje djeteta za roditelje znači velike promjene životnog stila. Posebno je to točno za majke koje snose odgovornost fizičkog oporavka, a u mnogim zemljama i obveznog porodiljnog dopusta. Kada roditelji ne dobiju dovoljno vremena za skrb o djeci u ranoj dobi, potrebna im je dodatna pomoć.

Pametna kolijevka za ‘četvrto tromjesečje’

Tvrtka Happiest Baby tako je stvorila SNOO smart sleeper, odnosno pametnu kolijevku za bebe. Kolijevka izmjenjuje faze njihanja i bijelog šuma, a ideja je da beba ima osjećaj ‘četvrtog tromjesečja’ van majčine utrobe.

Tisuće američkih poslodavaca novopečenim roditeljima će rado priskrbiti SNOO, a dostupan je i u 140 američkih bolnica, piše Women’s Agenda.


Pročitajte više: Kako raditi od kuće kad su djeca s vama?


Neda Zubović Mihaljević, vlasnica tvrtke Mikroedra d.o.o. koja se bavi distribucijom premium dječje opreme, smatra dobrobiti ovakve kolijevke upitnom.

“Novorođenče je evolucijski predodređeno za to da njegova veza s roditeljima, pogotovo majkom, bude vrlo izražena i stalna. Kako bi se dijete i roditelji uspješno povezali potrebno je puno kontakta, pažnje, uočavanja i odgovaranja na djetetove potrebe.”

Pjevušenje, ušuškavanje i nošenje djeteta povezuju roditelja i dijete, a istraživanja su pokazala i fizičke benefite za dijete.

Primarno kroz kontakt koža na kožu, djetetu se pomaže boljoj regulaciji tjelesne temperature, jačanju imuniteta i ostvarivanju hormonalne ravnoteže. Tijekom kontakta se luči oksitocin, hormon koji pozitivno djeluje na vezu bebe i roditelja. Djeca koja su češće nošena manje plaču i bolje spavaju.


Pročitajte više: Njega mame i bebe nakon poroda


Djeci je potreban ljudski dodir, a ne bijeli šum

“Predmetni komad dječje opreme upravo se reklamira kao da odgovara na potrebe djeteta umjesto roditelja, te djetetu pruža samo mehanički dio nošenja – tresuckanje, bez najvažnijeg, a to je ljudski dodir,” ističe Zubović Mihaljević glavnu manu ovog proizvoda.

U SAD-u porodiljni dopust traje puno kraće nego u europskim zemljama, stoga ne čudi kako upravo u toj zemlji poslodavci nude SNOO kao benefit za radnike. Rad i zarada tamo su važniji od dobrobiti roditelja i djeteta, stoga je ova neobična kolijevka puno jeftinija od gubitka novca do kojeg bi moglo doći zbog odsutnosti radnika.

Zubović Mihaljević smatra i kako se rješenja poput SNOO trebaju direktno etiketirati kao alternativa onome što je biološki idealno kada nema druge mogućnosti, a ne kao nešto jednako dobro.

“Kad [djecu] donesemo na svijet, težimo s njima ostvariti odnose pune bliskosti, povjerenja i ljubavi, kako bi oni taj model posvećenosti mogli prenijeti na međuljudske odnose koje će ostvarivati u budućnosti,” zaključuje.

Foto: Canva / Happiest Baby / Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -