Pametni satovi potiču pozitivne zdravstvene promjene

Više od polovice Europljana ne prakticira redovite liječničke preglede, a 63 posto ispitanih korisnika pametnih satova posjetilo je svog liječnika nakon što su dobili neuobičajeno zdravstveno mjerenje na uređaju. Rezultati su to najnovije paneuropske ankete Huawei Health Survey kompanije Huawei koja istražuje istražuje zdravstvenu svijest, stavove i ponašanja korisnika.

Interes europskih ispitanika za osobno zdravlje je visok, s podjednakim fokusom na psihičku dobrobit i fizičko zdravlje. Međutim, opće zadovoljstvo zdravljem ostaje u umjerenim parametrima i samo je polovica sudionika ankete izjavila da je zadovoljna svojim općim zdravstvenim stanjem.

Put popločen dobrim namjerama često vodi do razočaravajućih ishoda

Naglašena je zabrinutost povezana s fizičkom spremom (24 posto), pokretljivošću (26 posto), smanjenom razinom energije (29 posto) i značajnim postotkom prekomjerne težine ili pretilosti (46 posto). Jasan je apetit i potreba za značajnim zdravstvenim poboljšanjem.

Čak 91 posto ispitanih ljudi izrazilo je želju poboljšati barem jedan aspekt svog životnog stila direktno povezanog s njihovim zdravljem. Tako je smanjenje stresa bilo glavni prioritet za 43 posto ispitanika, a zatim ide održavanje korektne tjelesne težine kod njih 40 posto.

Fokus na zdravu prehranu navodi 35 posto ispitanika, isto kao i na postizanje dovoljne količine sna, dok njih 34 posto navodi želju na uvođenje svakodnevne tjelovježbe. Unatoč tim iskazanim težnjama ispitanika, čak 72 posto europskih građana priznalo je da im je potrebna dodatna motivacija ili da često gube motivaciju u provođenju zdravih životnih navika.


Pročitajte više: Ovi pametni kućanski uređaji će preobraziti vaš dom


Jaz između stvarnih činjenica i neprovjerenih medijskih natpisa koči napredak

Iskazano znanje o važnim zdravstvenim pokazateljima vrlo je ograničeno kod ispitanika, pri čemu većina mjera koje su ispitanici naveli uopće nisu stvarni zdravstveni parametri, već medijski propagirane aktivnosti u ekvivalentu članaka “Zašto piti više vode s limunom”.

Svijest o tome koje su metrike i njihova točna očitanja potrebna za skeniranje zdravstvenog stanja svakog pojedinca pokazala se vrlo niskom. Međutim, ova rupa u znanju može se prebroditi redovitim pristupom personaliziranim zdravstvenim očitanjima koja izravno utječu na dublje razumijevanje osobnog zdravstvenog stanja.

U prosjeku, europski korisnici pametnih satova imaju 51 posto veću vjerojatnost da će biti svjesni točnih ciljanih mjerenja za sve bitne zdravstvene parametre u usporedbi s onima koji ne koriste pametne satove. Dodatno, korisnici pametnih satova pokazuju 75 posto veću vjerojatnost poznavanja svoje ciljane tjelesne masnoće, kao i 71 posto veću vjerojatnost poznavanja svog točnog dnevnog ciljanog unosa kalorija.


Pročitajte više: Od dizajna do zaslona, HUAWEI P60 serija donosi drastičnu promjenu estetike


Mali pomaci u navikama donose konkretne promjene

Korisnici pametnih satova provjeravaju svoje temeljne zdravstvene metrike dvostruko češće od onih koji ih ne koriste. Tako prate broj otkucaja srca, zasićenost krvi kisikom i potrošene kalorije gotovo tri puta češće od osoba bez uređaja. Među dnevno praćenim mjerama prevladavaju one vezane za tjelesnu aktivnost, poglavito broj koraka u danu. Gotovo polovica svih ispitanih korisnika pametnih satova svakodnevno prati broj koraka i trudi se ostvarivati preporučene vrijednosti što je važan korak u poboljšanju zdravlja.

Huawei Health Survey pokazao je da korisnici pametnih satova ozbiljno shvaćaju obavijesti o zdravlju, tako da više od 74 posto njih traži zdravstveni savjet kada ih njihov uređaj upozori na abnormalne pokazatelje. Na kraju, sve ovo dovodi do toga da 63 posto ispitanika posjeti liječnika specijalista radi daljnje analize.

Impresivnih 87 posto ispitanih korisnika pametnih satova navodi da je usvojilo nove zdrave obrasce ponašanja na temelju informacija koje su dobili putem uređaja. U konkretnoj primjeni, to su u prosjeku dvije promjene po korisniku. Zdrave promjene kod ispitanika uključuju povećanu učestalost vježbanja (47 posto), duže trajanje vježbanja (41 posto), poboljšane navike spavanja (39 posto) i promjene u načinu prehrane (28 posto).

Foto: Canva/Huawei

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -