Najstroži standardi u industriji! Pandora od sada koristi samo reciklirano zlato i srebro

Svjetska marka nakita Pandora objavila je da odsada za svoj nakit nabavlja samo reciklirano srebro i zlato. Time se izbjegavaju značajne emisije stakleničkih plinova, uzevši u obzir da rudarstvo zahtijeva više energije i resursa od recikliranja. Ovim potezom Pandora će izbjeći oko 58.000 tona ugljičnog dioksida godišnje.

Svoj cilj dostigli su i prije od očekivanog

Slično je to godišnjoj potrošnji električne energije u 11.000 domova ili vožnji 6000 automobila diljem svijeta. Ugljični otisak recikliranog srebra je jedna trećina u usporedbi s iskopanim srebrom. Recikliranje zlata emitira manje od 1 posto emisija ugljika iz iskopavanja novog zlata.

“Plemeniti metali mogu se zauvijek reciklirati bez gubitka kvalitete. Srebro koje je izvorno iskopano prije nekoliko stoljeća jednako je dobro kao i novo, a poboljšano recikliranje može značajno smanjiti utjecaj industrije nakita na klimu“, rekao je izvršni direktor Pandore Alexander Lacik.

Zlato i srebro plemeniti su metali koji su najkorišteniji u Pandorinom nakitu. Još 2020. godine Pandora je postavila cilj za nabavu 100 posto recikliranog srebra i zlata do 2025. Taj su cilj dosegli i ranije od očekivanog, do kraja 2023. To su postigli, kažu, zahvaljujući snažnoj predanosti svojih dobavljača.


Pročitajte više: Koji nakit izabrati u poslovnim prilikama?


U svijetu manje od 20 posto recikliranog srebra

Svi su dobavljači morali prebaciti svoje poslovanje samo na izvorne materijale koji su certificirano reciklirani prema Lancu skrbništva Vijeća za odgovorno poslovanje u nakitu, jednom od najstrožih standarda u industriji. Za mnoge je ovo značilo uvođenje novih procesa i opreme da bi osigurali potpunu segregaciju iskopanih i recikliranih materijala u opskrbnom lancu, uključujući sortiranje, topljenje i proizvodnju. Više od 100 zaposlenika Pandore bilo je uključeno u rad na tranziciji.

U Pandori trenutno još troše postojeće zalihe metala, no očekuju da će od druge polovice 2024. izrađivati sav nakit sa 100 posto recikliranim srebrom i zlatom. Prošle godine je čak 97 posto srebra i zlata dobivenog za njihov nakit bilo reciklirano.

“Ovo nije bio jednostavan podvig. Zahtijevao je veliki napredak od toliko mnogo kolega diljem Pandore, te značajne pomake u rafiniranju i proizvodnji od naših dobavljača. Čestitamo svima uključenima! Prijelazi nikad nisu laki, ali sreća je naklonjena hrabroj klimi“, napisala je na svom LinkedIn profilu podpredsjednica Pandore Marissa Saretsky.

Danas u svijetu manje od 20 posto zaliha srebra dolazi iz recikliranih izvora. Obično je to od odbačene elektronike, starog nakita, srebrnine, proizvodnog otpada i ostalog industrijskog otpada. Jednom prikupljeno, reciklirano srebro prolazi kroz proces rafiniranja u kojem se uklanjaju nečistoće, a metal se ponovno lijeva da bi se ponovno mogao koristiti.

Foto: Instagram Pandora

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -