Pitanja na razgovoru za posao: Ovo su stvari koje biste trebali pitati potencijalnog poslodavca!

Pitanja na razgovoru za posao ne postavlja samo vaš potencijalni poslodavac, već ih i vi sami imate pravo postavljati. Informiranje o stvarima koje vas zanimaju, a tiču se radnog mjesta za koje se natječete, mogu uvelike poboljšati vaše šanse za dobivanjem željene pozicije.

Razgovor za posao uvijek je relativno stresan događaj. Često nas, pokušavajući ostaviti što bolji prvi dojam, uhvati strah ili panika tijekom intervjua. U tim slučajevima znamo zaboraviti spomenuti sva svoja iskustva, vještine i znanja koja bi nas istaknula od ostalih kandidata. Međutim, to nije sve. Često zaboravimo postaviti dodatna pitanja poslodavcu jer ne razmišljamo da bi nam upravo to moglo osigurati posao.

Zašto je dobro postavljati pitanja na razgovoru za posao?

Uvijek je dobro imati pitanje za potencijalnog poslodavca. Naime, stvar je u tome da ključ za dobivanje posla nakon intervjua nije uvijek samo u davanju pravih odgovora, nerijetko se on krije i u postavljanju pravih pitanja. Kraj razgovora za posao idealno je vrijeme da se aktivno uključite u raspravu sa svojim poslodavcem te pokažete mu da ste istražili dovoljno o tvrtki i poziciji za koju se natječete.


Pročitajte više: Vaša pitanja na kraju razgovora za posao mogu vam osigurati željeni posao


Osim toga, aktivno postavljanje pitanje poslodavcu će pokazati da ste zainteresirani za rad i radno mjesto na koje se prijavljujete. Oni cijene proaktivnost te im nikako nije u cilju zaposliti nekoga tko nije uzbuđen oko posla.

Hoće li mi biti ponuđen neki oblik obuke?

Ovo pitanje pokazuje da ste zainteresirani za uvid u to kako će izgledati vaš posao prvih nekoliko tjedana, što možete očekivati ​​da naučite od nadređenih i kako se eventualno za isti možete pripremiti. Na primjer, ako organizacija koristi određenu vrstu softvera, možda će vam poslodavac omogućiti neki oblik obuke kako biste usavršili računalne vještine.

Tko će biti moj nadređeni?

Ovo ćete pitanje morati postaviti iz nekoliko razloga. Kao prvo, pružit će vam uvid u sastav vašeg tima, a pritom otvoriti vrata i za neka druga pitanja poput koliko izravnih izvještaja nadređeni može imati, kako izgleda stil vođenja u toj tvrtki te što taj nadređeni cijeni kod svojih zaposlenika. Čak i ako unaprijed znate tko će vam biti nadređeni, razmislite o postavljanju pitanja o njegovom ili njihovom stilu vodstva.

Koji će se postupak koristiti za procjenu moje izvedbe?

Procjena zaposlenika označava ocjenjivanje i pregled radnog učinka radnika. Većina tvrtki ima poseban sustav procjene zaposlenika u kojem se zaposlenici redovito procjenjuju, a najčešće to bude jednom godišnje. Ovo je ujedno jedno od najvažnijih pitanja na razgovoru za posao, a evo i zašto.

Naime, znajući kako će se ocjenjivati ​​vaša izvedba na radnom mjestu, možete napraviti stvarni plan, stvoriti ciljeve i pratiti svoju izvedbu zajedno sa svima onima zaduženima za isto. Odgovor koji dobijete na ovo pitanje dat će vam uvid u prioritete vaše uloge, ali i čitave organizacije.


Pročitajte više: Koja su pitanja kandidata na razgovoru za posao oduševila HR menadžere?


Koji je tipičan put za zaposlenike na ovoj poziciji?

Sasvim je razumljivo da prije zapošljavanja želite znati ipostoji li mogućnost napredovanja. Ipak, bitno je da pri postavljanju takvog pitanja ne budete predirektni. Prije svega, obratite pažnju na zanimljivu formulaciju ovog pitanja. Pitanje je sasvim drugačije od “Postoji li prilika za unapređenje ili napredovanje?”. Nije toliko izravna, a svejedno pokazuje vaše zanimanje za rast unutar organizacije – ako je to ikako moguće.

Nudi li tvrtka mogućnosti za profesionalni razvoj?

Učenje bi uvijek trebalo biti dio vaše profesionalne karijere. Nije uopće bitno nalazite li se na samom vrhu, ​​uvijek možete još naučiti. Ovo pitanje pokazuje potencijalnom poslodavcu da dolazite s jedinstvenim vještinama i iskustvom te da ste itekako zainteresirani za vlastiti daljnji razvoj.

Foto: Pexels/Edmond Dantès

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

keto pizza

Keto pizza kojom ćete vrlo rado zamijeniti klasičnu!

Kada započinjemo neku dijetu, najčešće pomišljamo na to koliko će nam nedostajati nezdrava hrana, odnosno ona na toj dijeti zabranjena. Keto...
- Advertisment -