Je li plakanje na poslu znak slabosti?

Na poslu se događaju razne situacije, imate previše obaveza, premalo vremena i javljaju se pritisci sa svih strana. Naravno, mislili ste da možete sve to izdržati, ali u jednom trenutku ste se jednostavno rasplakali usred sastanka. Osim pokazivanja ranjivosti, mnogi smatraju da je to znak slabosti i ženske “iracionalnosti.” Može li plakanje na poslu naštetiti vašoj karijeri?

Povezano: Kako žene emocije u govoru mogu okrenuti u svoju korist?

Emocije koje vežemo uz posao doista su širokog spektra. Strast za poslom izuzetno je kvalitetna emocija i u poslovanju će vam dati prednost. No pretjerana emocionalnost će vas sputavati. No ponekad nije jasna granica između njih, kako zadržati granicu?

“Pretjerano emotivne”

Američko Flynn Health Holt rukovodstvo provelo je istraživanje o 1000 žena na rukovodećim pozicijama. Ustanovljeno je da ih muški kolege doživljavaju kao “pretjerano emotivne” u situacijama u kojima “strastveno” izražavaju svoje mišljenje.

Znači li to žene trebaju izbjegavati izražavati svoje mišljenje u društvu muškaraca? Apsolutno ne! Vođa koji ne pokazuje strast i svoje prirodne ljudske emocije, osporava moćni alat u poslu, a također stvara nevjerojatno tešku i neprirodnu atmosferu među zaposlenicima.

Povezano: Uspjeh u poslu putem koji određuju emocije

Studija iz 2017. godine koju je proveo profesor marketinga sa Sveučilišta u Kansasu, otkrila je da su emocionalni, a ne racionalni odgovori na neuspjeh bolji pokazatelj budućeg uspjeha. Profesor je usporedio dvije skupine učenika, pri čemu je jedna grupa bila potaknuta da se usredotoči na to kako se osjećaju nakon neuspjeha, dok je drugoj rečeno da racionaliziraju svoj neuspjeh. Studija je utvrdila da su sljedeći put bili uspješniji oni koji su prihvatili svoje emocije. Ovo je samo jedan primjer kako emotivan pristup može biti vrlo motivirajući i poslužiti kao izvor profesionalnog rasta.

plakanje na poslu

Plakanje na poslu – poštovanje kolega

Gillian Fox, voditeljica programa za razvijanje liderskih vještina, navodi primjer Cassie, polaznice jedne od njezinih radionice, koja se rasplakala na poslu. Cassien talent i sposobnost odličnog obavljanja raznih poslova, brzo su bili prepoznati, no to je značilo da je imala previše dodatnih projekata. Jedan od njih uključivao je izvještaj uredniku koji je imao reputaciju zahtjevnog. Nakon što je rekla uredniku da je razočarana napretkom jednog projekta, on joj je poručio da osnaži i ne bude toliko emotivna, što ju je dovelo do suza.

Unatoč tome što se osjećala poniženo, Cassie je držala visoko podignutu glavu, umjesto da je naštetila svojoj reputaciji, incident je potaknuo poštovanje suradnika, pokazujući koliko joj je stalo do toga da napravi dobar dojam i napravi dobar posao. I sama je postala uspješna urednica, bez sumnje daleko suosjećajnija prema novim zaposlenicima.

Kao i Cassie, i neki od najvećih svjetskih vođa iznose svoje strasti i osjećaje, a istovremeno su snažni i svrhoviti. Emocije su sastavni dio ljudskog postojanja, a vođa koji ih se ne boji pokazati izgrađuje povjerenje i poštovanje, istovremeno motivirajući i nadahnjujući svoj tim.

Povezano: Zašto je emocionalna inteligencija ključna za uspješno vođenje?

Emocionalna inteligencija

Majstorstvo nad emocijama, dio onoga što se popularno naziva emocionalnom inteligencijom, je vještina koja se može vježbati.

Jedan od načina da osigurate da strast i emociju koristite u svoju korist je uvježbavanje argumenata za koje ste strastveni i osigurati da se oni pokažu na najprimjereniji i najučinkovitiji mogući način. Također je presudna samosvijest. Uvjerite se zašto se tako snažno odnosite prema određenoj stvari i budite svjesni razlike između razloga koji su opravdani u širem poslovnom kontekstu i razloga koji se isključivo temelje na promicanju vlastitih interesa.

Foto: Freepix, Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Plakati na poslu? Dogodilo se, na žalost, i meni da sam pokazala emocije, izgubila kontrolu. To me obilježilo, negativno. Drago mi je da se netko tko nije bezosjćajan uspio izboriti za sebe, postići nešto u svijetu koji ne priznaje emocije (što ne znači da smatram da bismo uvijek trebali plakati-ali da smo ipak ljudi, te da bismo u svim uvjetima to jedni prema drugima trebali i ostati, to da).

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

humanitarni buvljak

Kamo za vikend – pizza, fotografija ili humanitarni buvljak?

Nakon napornog radnog tjedna, svi želimo dobro iskoristiti vikend. Zato smo uz vas s nekoliko sjajnih ideja prikladnih za cijele obitelji,...
- Advertisment -