Natalia Zielinska: “Uvijek sam bila usmjerena na širenje znanja”

Natalia Zielinska mnogima je prva asocijacija na EU projekte i uspješno povlačenje sredstava za razvoj poslovanja. Već godinama iz naizgled malog Ogulina vodi velike projekte i osnažuje niz jedinica lokalne samouprave, educira ih i pomaže u iskorištavanju sredstava na koja, kao dio zemlje članice EU, imaju pravo. Zielinska je nedavno postala i predsjednica HUP – Udruge profesionalaca za fondove EU, a uz to je zakoračila i u sektor obrazovanja

PetNula – za sistematizaciju naučenog 

Njezina je rodna Poljska u ovom slučaju bila uzor budući da već nekoliko godina radi  na sveobuhvatnoj podršci učenicima i utvrđivanju njihova znanja. 

„Možda se čini kao novo područje, no ja sam oduvijek bila usmjerena na edukaciju i širenje znanja,“ govori Zielinska. „Te su se aktivnosti, zbog ili zahvaljujući pandemiji, počele pretakati i u digitalni svijet. Već dulje surađujem s poljskom e-Learning tvrtkom GroMar koja je, primjerice, izradila službenu digitalnu platformu za obrazovni sustav Poljske od vrtića do fakulteta, a u Hrvatskoj djeluje već treću godinu.“ 

Iako je pokretač, Zielinska je sadržaj prepustila stručnjacima, no želja za inovativnošću je zajednička. Tako je nastala platforma PetNula.hr, što je prva digitalna platforma u Hrvatskoj za ponavljanje sveobuhvatnog gradiva od petog do osmog razreda osnovne škole. Zadaci na platformi su krojeni po principu koji je zadao NCVVO u službenom Vodiču za nacionalne ispite, što znači da je koncept zadataka onakav kakav se očekuje i tamo. No, sadržaj će dobro doći i onima koji žele ponoviti gradivo, što je dobro i za samu pripremu za srednju školu, budući da platforma također omogućava i sistematizaciju naučenog sadržaja putem infografika, tablica za ponavljanje i pitanja za samoprocjenu, te pruža povratnu informaciju rješavanjem ispita.

platforma za e-učenje

Pročitajte više: Plaćate djeci instrukcije iz matematike? Instruktor savjetuje kako znati isplati li se


“Učenici su na svom terenu” 

Iako su pripreme za maturu i druge ispita već uobičajeni u Hrvatskoj, ova se platforma izdvaja velikim brojem zadataka, kao i mogućnost provjere znanja u stvarnoj ispitnoj situaciji. „Kako je opisala jedna autorica, kao da su učenici na svom terenu. Pitanja su složena kao simulacija pravog ispita, uz odbrojavanje vremena, prema sadržaju i strukturi nacionalnih ispita.“ 

Premda se nacionalni ispiti ne ocjenjuju, što mnogi smatraju dobrim, činjenica je da je sama ispitna atmosfera djeci i dalje stresna, a njihova želja za uspjehom nije manja samo zbog izostanka ocjene. 

“Stres možemo umanjiti ponavljanjem i proživljavanjem slične situacije,” pojašnjava Zielinska. “PetNula ima puno širu zadaću i mogućnosti jer obuhvaća kompletni nastavni materijal viših razreda osnovne škole. To je korisno za podsjećanje i utvrđivanje gradiva za budućnost.” 

Kako sve više škola uvodi prijamne ispite, uz PetNula školarci se pripremaju i za njih, kao i za samu srednjoškolsku nastavu u kojoj se od njih ipak očekuje određeno predznanje.

“Nije važno biti odlikaš, no u redu je stremiti ka izvrsnosti”

A zašto se platforma zove baš PetNula? Jednostavno, zato što je za čistu peticu. 

“Ne pada nam na pamet slati poruku da je samo biti odlikaš vrijedno spomena. Nije za svakoga nužno da bude izvrstan, no sasvim je u redu stremiti ka izvrsnosti nadogradnjom znanja. Vjerujem da je naša platforma tu sjajna pomoć.” 

Da je platforma uistinu zaslužila svoju peticu, pokazuje i dodatan trud koji je u nju uložen. Tako su za engleski jezik angažirani izvorni govornici koji su proizvodili autorske tekstove i zvučne zapise što je posebno važno za općenito najzahtjevniji dio provjere znanja kod stranih jezika, a to je slušanje s razumijevanjem. Istraživanja su pokazala kako djeca odlično reagiraju na e-Learning platforme i lakše uče u takvom okruženju, a vježbe, kvizovi i testovi su im najdraži oblik usvajanja znanja. Vježbanje uz pogreške i testiranje ispostavilo se vrlo učinkovito jer učenje i jest proces koji je potrebno uvježbavati i nadograđivati.


Pročitajte više: 5 razloga zašto je poznavanje engleskog jezika ključno za uspjeh u poslovnom svijetu


Djeca uče kroz igru

PetNula je već aktivan, a trenutno je dostupan po promotivnoj cijeni. Reakcije korisnika su od samog početka sjajne, pri čemu djeca ovu platformu doživljavaju poput igre. 

“Činjenica da su autori osobe koje već godinama, da ne kažem desetljećima, podučavaju i sastavljaju nastavne materijale, bila je ključna i za povratnu informaciju struke. Nakon što su i sami prošli platformu, neki već planiraju u učionicama koristiti ovakav kviz-sustav za ponavljanje. To je samo dokaz da proizvod zadovoljava potrebe tržišta i da ga ljudi smatraju vrijednim ulaganja,” pojašnjava Zielinska. Trenutno je najtraženiji paket priprema za Engleski jezik. 

Platforma je trenutno fokusirana na Hrvatski i Engleski jezik, no u planu su razrade materijala i za druge predmete za koje su upiti krenuli i prije lansiranja platforme.  

“E-Learning je u Hrvatskoj tek u začecima, a inozemna iskustva svakodnevno pokazuju koliku dodatnu vrijednost i fleksibilnost takav pristup omogućuje,” zaključuje Zielinska. “Tako da nastavljamo s razvojem platforme i veselimo se novim predmetima.”

Foto: Natalia Zielinska, privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -