Godina dana ZG vrećica. Evo kako uštedjeti na ‘plavim vrećicama’

Već je godinu dana prošlo otkako je u Zagrebu na snagu stupilo obvezno odvajanje miješanog komunalnog otpada u ZG vrećice. Ovo pravilo stupilo je na snagu 1. listopada 2022., a cilj je bio učiniti Zagreb pravednijim, zelenijim i odgovornijim. Naime, ideja je bila da oni koji odvajaju otpad plaćaju manje naknade od ostalih. Tako bi se ostale građane motiviralo na isto. Ipak, nisu svi građani objeručke prihvatili ovu novost, najprije zbog toga što je cijena ovakvog tipa vrećica u Hrvatskoj skuplja nego u ostatku Europe.

Odvajanjem otpada do manje potrebe za ZG vrećicama

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević tada je rekao: „Odvajajte otpad pa vrećice nećete trebati svaki dan“. Objasnio je da se ne kupuju vrećice, već se kupuje usluga koju ta vrećica predstavlja, odnosno volumen miješanog otpada koji se odvozi kroz tu uslugu.

Tada smo svakodnevno čitali usporedbe cijena ove usluge s cijenama u drugim zemljama, pa je tako poznato da je u Zurichu jedna vrećica od 35 litara dvostruko skuplja nego u Zagrebu – tadašnjih 17 kuna, pisao je Dnevnik.hr i dodao da je prosječna plaća tamo 60.000 kuna. U Zagrebu 40 litara stoji 8 kuna, a prosječna plaća je manja od 9.000 kuna. U Bruxellesu je, pak, vrećica od 60 litara kunu i 20 lipa, a prosječna primanja 32.000 kuna.


Pročitajte više: Martina Šimić Baranović: Održivost diktira trendove, ali ima zamki


Ne kupujete ZG vrećicu jer je premala za kantu? Evo što možete učiniti

Sada nas brinu iste brige, samo u eurima. Ipak, istina je da se ovakvim modelom odvajanja otpada može uštedjeti novac.

Marina Matijević, osnivačica platforme Ja bolji građanin, svakodnevno se bavi temama zaštite okoliša i održivosti, a nedavno je na društvenim mrežama podijelila savjet kako uštedjeti koristeći plave vrećice. Mnogi se žale na to da imaju kante koje su prevelike za vrećice manje zapremine, pa kupuju veće. Ne uspiju ih napuniti, a već ih moraju bacati.

„Čujem kako puno vas kupuje veće ZG vrećice, ne zato što imate više otpada, već vam manja ne paše na kantu. E pa ne morate više. Obrub svake ZG vrećice se može rastegnuti i to za dobre centimetre, samo rasteži s više strana obruba. I da, ako te brine, ja ovo radim stalno i nikad mi se vrećica nije pokidala“, rekla je u videozapisu.

Valja napomenuti da je sama ZG vrećica, namijenjena za odvajanje miješanog otpada, zapravo plastična. Dakle – što veća ZG vrećica – više otpadne plastike na deponiju. Dakle, kupujući manju, čuvamo i eure i okoliš jer je vrećica manje dimenzije povoljnija.

Ovo je samo jedan od trikova kako možemo istovremeno čuvati okoliš, ali i uštedjeti novac. Malim, a u isto vrijeme velikim koracima.

Foto: Canva / Ja bolji građanin

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -