Plodni dani pod utjecajem stresa

Stres  na žalost igra veliku ulogu u našim životima.
Plodni dani i redovitost ciklusa ovise o općem zdravlju organizma. Pokušavate li zatrudnjeti trebate biti svjesni utjecaja koji stres ima na plodnost i njegov utjecaj svesti na najmanju moguću mjeru.

Plodni dani i ovulacija variraju pod utjecajem stresa

Redoviti menstrualni ciklus i dobro poznavanje plodnih dana su ključni za planiranje trudnoće.

Studije pokazuju da stres ima poguban utjecaj na menstrualni ciklus, ali stres može proizaći i iz same činjenice da pokušavate ostati trudni. Užurbani ritam, rokovi, loši odnosi na poslu u kombinaciji sa lošom prehranom pogubno utječu na ovulaciju.

plodni daniIstraživanje kalifornijskog sveučilišta u San Diegu je pokazalo da žene s visokom razinom stresa imaju 20% manje ovulacija u odnosu na žene kojima je izmjerena niska razina stresa. Stoga je i vjerojatnost da u takvom ciklusu zatrudnite 20% manja.

Stres značajno smanjuje i vjerojatnost da ćete zatrudnjeti tijekom plodnih dana.

Oko 40% pokušaja umjetne oplodnje je neuspješno i stručnjaci to pripisuju upravo stresu. Osim, “običnog” stresa i sam proces umjetne oplodnje izaziva stres. Planirate li umjetnu oplodnju možda ne bi bilo loše planirati i smanjenje ostalog stresa u tom periodu.

Kako smanjiti stres u životu?

  • Bavite se sportom – planiranje obitelji je veliki cilj i za njega se isplati potruditi i pronaći vrijeme za sport. S energijom koju ispucate prilikom sportskih aktivnosti ispucat ćete i nakupljenu negativnu energiju. Jako je važno ne pretjerati ni sa sportskim aktivnostima jer  preintenzivni treninzi također mogu negativno utjecati na menstrualni ciklus.
  • Osvijestite osobe koje vam izazivaju stres – ako znate tko vam izaziva stres u životu svjesno planirajte izbjegavanje dotične osobe ako je moguće. U protivnom, iako teško, nastojte kontrolirati svoje reakcije zbog svojih viših ciljeva.
  • Osvijestite kako se ponašate prema sebi – Nije neobično da i sami sebi stvarate previše stresa prevelikim očekivanjima od samih sebe, što je tipično za žene. Planiranje obitelji je dobar trenutak da preispitate svoj odnos prema sebi.

 

Foto: Dreamstime/Grauvision

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Medicinska pedikura: I stopala trebaju pravilnu njegu

Ljeto je pred vratima i sve više nosimo laganu i otvorenu obuću i odjeću. S višim temperaturama treba uskočiti u ljetne...
- Advertisment -