Plodni dani, 30-te, jajašca i baby panika

Baby panika počinje negdje nakon 30-og rođendana. Ako vi još niste u panici, vaši plodni dani i njihova iskorištenost postaju svakako interesantni užoj i široj javnosti- roditelji, kolege, šef, poznanici i susjedi se pitaju kada vi mislite konačno zatrudnjeti?

>>Savršen privatno-poslovni plan

Zamrzavanje jajašaca za mirne 30-te?

Put do korporativnog vrha je težak i iscrpljujuć. Nakon teškog dana treba se prisiliti ići u potragu za “onim pravim”. Ako ga već imate, možda ipak čekate da ispunite ciljeve koje ste si postavili da se možete posvetiti majčinstvu. Dodatno, svaka odgođena godina majčinstva u prosjeku povećava zaradu tijekom karijere 10%.

plodni daniSarah Elizabeth Richards, autorica knjige “Motherhood, rescheduled: The new frontier of egg freezing and women who tried it” tvrdi da je zamrzavanje jajašaca vrhunac emancipacije žena jer uz sve mogućnosti koje su žene dobile, ostalo je još ograničeno vrijeme kad žene mogu postati majke.

Žene koje su zamrznule jajašca kažu da im je to povećanje vjerojatnosti da će jednog dana ipak moći postati majke omogućilo da se opuste, ne brzaju veze kako bi konačno zatrudnjele što u konačnici donosi bolje rezultate. Žene ovim postupkom postaju otvorenije i za druge opcije, kao što je korištenje donirane sperme ili jajašaca. Nedavno istraživanje pokazuje da žene uglavnom nisu očekivale da će zamrznuti svoja jajašca, ali ne žale zbog te odluke i ponovno bi to napravile.

Treba znati da zamrzavanje jajašaca također zahtijeva hormonsku terapiju, dragocjeno vrijeme za preglede, te ima ogromne troškove. U “naletu” karijere novac možda i nije problem ali težina postupka i vrijeme svakako jest.

Plodnost nakon 30-te manja, ali ne drastično

Statistika koja se često spominje u medijima je da jedna od tri žene stare 35-39 neće zatrudnjeti nakon godinu dana pokušavanja. Jean Twenge, profesorice psihologije i autorica knjige “Impatient woman’s guide to getting pregnant”, i sama je bila  u baby panici kad je ušla u 30-te. Krenula je istraživati ovaj podatak i došla do saznanja da se temelji na podacima iz 17 do 19 stoljeća kad nije bilo antibiotika, struje i ljudi su živjeli gotovo dvostruko kraće nego danas! Znači svoje životne odluke masa žena  donosi na temelju potpuno krivih podataka.

Nekoliko studija iz 20. stoljeća pokazuju da plodnost žena opada s godinama ali ne drastično! Radi se o razlici od svega nekoliko postotaka, na primjer, prema studiji Davida Dunsona, uz odnos od barem dva puta tjedno, 82% žena starih 35-39 će ostati trudno u roku godinu dana u odnosu na 86% žena starih 27-34 godine.

Drugi dio baby panike nastaje nakon što ostanemo trudne. Ja sam u trećoj trudnoći prešla magičnu granicu od 35 godina, double test je bio malo povišen ali i bez njega bi morala ići na amniocintezu. Stres od tog trenutka pa dok su došli rezultati amniocinteze je mogao direktno naštetiti bebi  s kojom je naravno sve u redu. Svega 1% fetusa kod žena starih 35 godina neće biti genetski u redu, a 3% kod žena starih 40 godina.

Što se tiče zatrudnjivanja, dvije od tri bebe su nastale u tridesetima, iz prvog pokušaja, :)! prva isto ali prije 30-te. Plodni dani savršeno funkcioniraju! 🙂 Neplodnost ima više veze sa zdravstvenim problemima a manje direktno s brojem godina. Isto vrijedi i za pobačaje, rizik nakon 30-te se povećava ali ne drastično.

Točni plodni dani uz pomoć moderne tehnologije

Stoga, kako najlakše zatrudnjeti nakon 30-te ako zamrzavanje jajašaca nije opcija za vas?  Stručnjaci preporučaju da su nakon 30-te  plodni dani, odnosno dobro poznavanje  mentrualnog ciklusa ključni za zatrudnjivanje. To može napraviti razliku između normalnog zatrudnjivanja i posjeta klinici za umjetnu oplodnju. Jedna studija je pokazala da točni plodni dani i odnos tijekom njih mogu eliminirati  razliku u plodnosti između mlađih i starijih žena.

Na tržištu imamo Android aplikaciju iPhone aplikaciju za praćenje menstrualnog ciklusa, bazalne temperature i konačno utvrđivanje točnih plodnih dana. To su samo dvije s vrha Googla plus još 50 miliona rezultata koje Google nudi. Ovo je čini se najbolje rješenje za prezaposlene žene jer evidencija po raznim rokovnicima, pa računanje duljine ciklusa, pa gubljenje po torbama….nemate vremena za to.

Plodni dani su vaši najbolji prijatelji nakon 30-te i dajte si truda da ih dobro izračunate. I neće više biti mjesta baby panici:-).

Foto: Dreamstime/Jrwasserman

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

5 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -