Savršen privatno-poslovni plan

Svaka žena koja ozbiljno shvaća svoju karijeru ima razrađen savršen privatno-poslovni plan. Koji gotovo uvijek ispadne potpuno drugačije od planiranog.

Postoji li savršen privatno-poslovni plan?

Može li se išta u životu planirati? Jedno od pitanja na razgovoru za posao je: Gdje se vidite za 5 ili 10 godina? Prije 20 ili 30 godina to pitanje je još imalo smisla jer svijet nije bio toliko turbulentan. Bilo je više manje normalno zaposliti se u jednoj tvrtci ili u najboljem slučaju branši i tu ostati do kraja karijere.

Danas se svijet mijenja brzo, ne samo da mijenjamo tvrtke već u potpunosti mijenjamo karijere. Da je meni prije 5 godina netko rekao da ću ja danas biti u privatnom biznisu rekla bi mu da nije normalan, da je to nemoguće. 5-godišnji savršen privatno-poslovni plan razrađen do u detalje kojeg ćemo se slijepo držati će nas izbaciti iz igre. Naravno da moramo imati plan i viziju ali taj plan se mora konstantno prilagođavati okolini i samome sebi jer se i mi mijenjamo. Najbolje kompanije danas više ne rade godišnje planove, već na primjer, kvartalno na temelju trenutnih prilika i očekivanja budućih kretanja rade plan akcija do sljedećeg kvartalnog “reviewa”. Jer čim ti napraviš godišnji plan on u tom trenutku više ne vrijedi jer su se prilike promijenile.

Nakon 6 godina rada u reviziji nisam htjela ići raditi u neku tvrtku, htjela sam još nešto dinamičnije, konzalting. Dolazak u konzalting je za mene bio totalni šok i trebalo mi je gotovo godinu dana da se prilagodim jer su tamo očekivanja prvenstveno na razvoju poslovanja, “odrađivanje” je nešto što se podrazumijeva. Upravo to iskustvo me je učinilo poduzetnicom i bez toga bi bila nesposobna pokrenuti svoj biznis. I sad sam tu u svom biznisu i ne bi bila nigdje drugdje. A prvobitni plan je bio visoka pozicija u nekoj tvrtci, za koju ja danas znam da uopće nije za mene.

>>Strategije za ravnotežu privatnog i poslovnog života

Na početku sve imamo do u detalje razrađen savršen privatno-poslovni plan. Beba je u planu kad se dođe do pozicije manager i onda se kreće na posao. Samo što to s bebama tako ne funkcionira.  A bogme niti s karijerama. Kad hoćeš onda baš neće. Nekima karijera ide lako, a ne mogu pronaći partnera a kamoli do bebe doći. Meni je upalio dio s partnerom i bebama, sve tri su upalile iz prve (možete li vjerovati?), ali ovaj drugi dio je bio velika muka.

Što se tiče karijere, mislim da je najbolji plan raditi posao koji daje dovoljno izazova i prilike za rast. Privatno, koliko god beba bila neplanirana u datom trenutku, kad pogledate unazad na vrijeme kad ste ju rodili, bit će uvijek u pravo vrijeme.

 

Foto: Dreamstime/Lightzoom

 

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vlasnica Euronautic

Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni...

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine...