Žene, poboljšajte svoje prezentacije uz ove 3 strategije

Znati kako na pravilan način isporučiti vaše ideje je korisno, bez obzira na to kojom se djelatnošću bavite. Govornici postižu veći uspjeh kad imaju uvjerljivu priču, jasan poziv na akciju i empatiju prema svojoj publici.

Dobre su prezentacijske vještine važna karakteristika liderstva – toliko važna da internet vrvi savjetima, uputama i online tečajevima koji obećavaju od vas napraviti vrhunskog govornika.

Međutim, kada dođe trenutak u kojemu se trebate suočiti s publikom čiji su pogledi usmjereni samo u vas, ponekad je teško sjetiti se svih savjeta koje ste pročitali. Također, prezentacije i javni nastupi mogu biti vrlo različita iskustva za žene i za muškarce.

Vježbajte reflektivno slušanje

Imajte na umu da vaša publika nije pasivna, ona je ili angažirana ili isključena. Ako smatrate da publika nije dovoljno koncentrirana na vaš govor, pokušajte u njega ubaciti nekoliko anegdota ili statistika koji će vam pomoći da to postignete. Publika dobro reagira na govornika koji se dobro zabavlja na pozornici jer on time šalje poruku da bi trebao biti tamo i govoriti javno.

Povezano: Dobra prezentacija zahtijeva 5 ključnih stvari

prezentacijske vještine

Problem se javlja kada se govornika učestalo prekida. Iako je ovo gotovo nemoguće izbjeći, istraživanje provedeno 2014. pokazalo je da se žene prilikom javnih nastupa češće susreću s ovom pojavom. Rezultati upućuju na veću vjerojatnost da će ih u govoru prekinuti muškarac nego druga žena.

Ako se ovo događa na poslovnim sastancima, promatrajte koliko često dolazi do prekida i od strane koga. Kako biste izvukli najbolje iz toga, možete predložiti vježbanje reflektivnog slušanja – svatko tko prekida prezentaciju ponavlja ili parafrazira ono što je govornik govorio, a zatim objašnjava vezu s novom misli. To poziva ljude da budu svjesniji kada i zašto prekidaju drugoga.

Pokažite da ste autentični

Budite najbolja verzija sebe, ne drugorazredna kopija nekog drugog. Oslobodite se ideje da u vaš govor morate implementirati “trikove” kako bi on bio zanimljiv – dobri su govornici prije svega prirodni.

Što ljudi vole kod vas? Kojim osobinama privlačite druge? U prezentaciji koristite svoje snage, a ne brinite o svojim slabostima – ako, na primjer, mislite da niste duhoviti, nemojte pokušavati u govor ubacivati šale.

Svi u životu razvijamo određene obrasce ponašanja koji se manifestiraju kada smo pod pritiskom. Bilo bi korisno kada biste mogli gledati snimke svojih javnih nastupa jer ćete na taj način osvijestiti svako nervozno dodirivanje kose ili prebacivanje težine s noge na nogu za koje uopće niste bili svjesni da radite.

Povezano: Znate li motivirati i uvjeriti svoju publiku? Unaprijedite vlastite vještine (samo)prezentacije na vrijeme

Manje vremena trošite na izgled prezentacije, a više na uvježbavanje

Nitko ne želi stajati ispred prezentacije prepune tipfelera ili pogrešnih podataka. Za žene je, međutim, vjerojatnije da će se posebno posvetiti vizualnom uređivanju slideova te da će se na tom koraku zadržati više nego na bilo kojem drugom (istraživanju publike, uvježbavanju prezentiranja).

prezentacijske vještine

Ali dame, za savršenu je prezentaciju potrebno više od njezinog lijepog izgleda. Dio na koji muškarci troše više vremena nego žene je uvježbavanje sadržaja prezentacije s drugima. Oni vježbaju u neformalnim okruženjima – raspravljaju s kolegama uz ručak, kavu ili u kratkim razgovorima u hodnicima i dizalima. U tom procesu postavljaju temelje za svoje ideje, stvaraju lojalnu zajednicu i dobivaju uvid u to kako tko može reagirati na poruku koju žele poslati.

Ako se za sljedeći važan sastanak nađete zaključani u uredu isprobavajući koja kombinacija boja najbolje odgovara izgledu vaše prezentacije, odmaknite se od stola i započnite razgovor o prezentaciji s kolegama. Najbolji način da poboljšate vaš govor je – govoriti.

Foto: Unsplash


POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -