Kako prepoznati kapital u sebi? Naučile smo na našoj konferenciji

Konferencija za poduzetnice u turizmu po prvi put stigla je u Pulu te 2. ožujka okupila poduzetnice u turizmu, poduzetnice koje su indirektno vezane za turizam, žene zaposlene u turističkim djelatnostima te mnoge druge koje zanima ova tema.

Konferencija je to koja je donijela mnoštvo novosti, analize i odlične rasprave o temama koje pokrivaju turizam na svim nivoima. Sudionici su imali priliku poslušati uspješne poduzetničke priče i čuti savjete koji će im zasigurno pomoći u daljnjem radu.

Okupljene je pozdravila Ivana Matić, osnivačica Women in Adria istaknuvši kako svojim članicama pomažu da opstanu i rastu.

Stoga je pokrenula Inkubator za samozaposlene poduzetnice: „Najmanji problem je pokrenuti posao ali problem je opstati i rasti. Mi želimo da vaši biznisi rastu, da dođete do nivoa da niste premorene te da stvarno možete biti vlasnice i direktorice, da se bavite razvojem svog poslovanja, strategijom, ključnim i strateškim klijentima te da cijela ta priča oko poduzetništva ima smisla – cilj nisu muka i patnja“, poručila je Ivana.

RBA nudi kredite i za nezaposlene

O prijeko potrebnim sredstvima financiranja, posebno za male i srednje poduzetnice, govorila je Barbara Vareško Pavlović iz Raiffeisen banke.

poduzetnice u turizmu Pula
Barbara Vareško Pavlović

„Brojimo 17 milijuna klijenata i nudimo širok spektar usluga. U Hrvatskoj postojimo već 30 godina, u 36 gradova“, istaknula je.

Digitalno bankarstvo njihova je strategija stoga nude mogućnost dizanja kredita online te čitav niz drugih pogodnosti za svoje klijente poput pomoći na cesti i zdravstvenog osiguranja.

S obzirom na to da u turizam treba puno ulagati istaknula je kreditnu liniju za žene poduzetnice na 1 do 10 godina, do 70.000 eura, bez hipoteke.

„Imamo kredite čak i za nezaposlene građane ukoliko žele napraviti bazen, urediti okućnicu i slično, a barem su dvije godine u turizmu“, istaknula je Barbara.

Pozvala je poduzetnice da ih posjete u njihovim poslovnicama i pitaju što god ih zanima jer njeguju individualni pristup, a za svakoga imaju rješenje.


Pročitajte više: Znanstvenica Marinela Dropulić Ružić smatra da se spas hrvatskog turizma krije u radu s djecom


Djelatnici A1 Hrvatska mogu preduhitriti kvarove na mreži

Marko Manojlović iz A1 Hrvatska govorio je o brojnim mogućnostima koje nude svojim korisnicima, ponudama koje su funkcionalne i cjenovno prihvatljive.

„I mi njegujemo individualni pristup svakom korisniku koji je uvijek u središtu pozornosti, povjerenje i važnost brzog rješavanja problema“, napomenuo je.

poduzetnice u turizmu Pula
Marko Manojlović

Optika premium njihova je Internet usluga za poslovne korisnike pri čemu sami biraju brzinu Interneta, a nude i nadzor mreže od 0/24, sedam dana u tjednu: „Naši stručnjaci sve nadgledaju ne bi li uočili kvar prije nego do njega dođe“.

Posebna mogućnost za osobe koje rade u turizmu jest mirovanje linije do devet mjeseci – u periodu kad se ne koristi moguće ju je zamrznuti i za to vrijeme ne plaćati mobilnu uslugu.

UniCredit najbolji izbor za leasing

Mnogi turistički djelatnici trebaju novo vozilo ili opremu za rad, a o leasingu i njegovim mogućnostima govorila je Barbara Buršić iz UniCredita.

„Leasing zapravo znači dati nešto u zakup, a postoji financijski i operativni leasing“, pojasnila je.

poduzetnice u turizmu Pula
Barbara Buršić

Mnogi biraju financijski jer po njegovom isteku osoba stječe vlasništvo nad objektom što je većini i cilj. Kod operativnog leasinga taj se objekt vraća te ga netko drugi otkupi.

“Da biste mogli napraviti leasingu za kupovinu vozila ili neke specifične opreme, mi vam radimo ponudu da vidite koliko to sve košta i po kojim uvjetima se uzima leasing, a za žene poduzetnice imamo posebne uvjete“, napomenula je.

Iako trenutno u ponudi imaju samo promjenjivu kamatnu stopu, pozvala je poduzetnice da dođu u njihovu poslovicu i dogovore mogu li provesti zahtjev po nekom proizvodu s fiksnom kamatom.


Pročitajte više: Kako je Velka Šuran Istru pretvorila u top wedding destinaciju


Marinela Dropulić-Ružić: Lakše je odabrati suradnike ako ste svjesni svojih kvaliteta

O tome kako biti atraktivan poslodavac u turizmu i privući angažirane djelatnike poduzetnice su mogle čuti od Marinele Dropulić Ružić iz Meraklisa koja u radu s pojedincima fokus stavlja na to da prepoznate kapital koji već imate u sebi, a prepreke koje vam stoje na putu koristite strukturirano.

poduzetnice u turizmu Pula
Marinela Dropulić-Ružić

„Ako to isto želite za ljude u svojoj organizaciji, budite spremni na transformaciju i kolektiva i poslovanja“, poručila je dodavši da ako ne znate u kom smjeru idete gubite vrijeme, novac i energiju.

Ističe stoga kako valja odrediti svoj smjer, zapitati se gdje kao poslodavci želimo stići te spoznati tko smo mi kao poslodavci i koje su naše vrijednosti i ciljevi.

„Lakše je odabrati prave suradnike ako ste svjesni svojih kvaliteta. Ako posložite sebe, sve drugo se posloži. Treba osvijestiti ograničavajuća uvjerenja jer ono što vas limitira može vam biti prepreka“, zaključila je Marinela.

Istra među top 23 lokacije za vjenčanja na svijetu

Velka Šuran prije 19 godina počela se baviti cateringom, a danas uspješno organizira evente i vjenčanja.

Zahvaljujući njoj, Istra je uvrštena među top 23 destinacija za vjenčanja na svijetu.

„Istra je zbog svojih predivnih lokacija i vrhunske gastronomije vrlo atraktivna i cilj mi je bio da postane prepoznatljiva destinacija za vjenčanja u svijetu, u čemu sam i uspjela“, rekla je istaknuvši kako je inicijator ideje o promocije Istre kao destinacije za vjenčanja bio direktor turističke zajednice Istarske županije, Denis Ivošević.

poduzetnice u turizmu Pula
Velka Šuran

Kako kad je putovala na kongrese o organizaciji za vjenčanja, ljudi nisu ni znali za Hrvatsku, shvatila je da to treba promijeniti te krenula u realizaciju svog sna, organizaciju vjenčanja u pulskoj Areni.

„Prvi smo organizirali vjenčanje u Areni i snimali editorijal. Zahvaljujući atraktivnosti lokacije dospjeli smo na naslovnicu časopisa Harper’s Bazaar.

„Okupljanje je početak, ostati zajedno je napredak, a raditi skupa je uspjeh“, izjava je Henryija Forda koja je Velki nit vodilja. Naime, njen tim joj je od velikog značaja, a Weddings in Istria by LF između ostalih čini i njen suprug koji joj je velika podrška u svemu što radi.


Pročitajte više: Manuela Vukelić dovodi strane radnike u Hrvatsku: Filipinci i Indonežani ‘rođeni’ za turizam, za građevinu Uzbekistanci


Job Hunter surađuje s 25 agencija u 16 zemalja

Sezona je pred vratima te se treba pripremiti na sve izazove koji nas očekuju u 2023. godini. Jedan od glavnih problema za poduzetnice je pronaći adekvatnu radnu snagu, zato je na konferenciji sudjelovala i Manuela Vukelić iz agencije za zapošljavanje Job Hunter iz Kutine.

poduzetnice u turizmu Pula
Manuela Vukelić

Manuela surađuje s 25 agencija iz 16 zemalja svijeta što je čini agencijom s najvećom bazom radnika u različitim djelatnostima, a osim što posreduje pri zapošljavanju, svojim klijentima nudi i ustupanje radnika.

„Ja dovodim regrutiranu radnu snagu koja je provjerena u svojim domicilnim zemljama“, naglasila je Manuela.

Okupljenim poduzetnicama spremno je odgovarala na brojna pitanja o zapošljavanju stranih radnika; zakonskim regulativama, procesu oko izdavanja radnih dozvola, viza i ostalog što je potrebno prilikom uvoza radne snage.

Konferencija u Puli bila je prva u nizu ciklusa Konferencija za žene u turizmu, a slijede Šibenik, Split i Dubrovnik.

Sponzori i partneri konferencije su A1, Raiffeisen Bank, Allianz, UniCredit, Job Hunter, LF Weddings, Meraklis i Turistička zajednica grada Pule.

Foto: Women in Adria

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -