‘Spusti cijenu da što više prodaš’ i ostale laži u koje je vjerovala Nataša Kapov na svom poduzetničkom putu

Život nas uči brojnim lekcijama, a mnogi će poduzetnici reći da je ulazak u poduzetništvo nalik ubrzanom tečaju na kojem su mnoge od tih lekcija trebali usvojiti u rekordnom roku. Nataša Kapov je na Konferenciji za žene u građevini, arhitekturi, geodeziji i povezanim industrijama pobrojala sve poslovne lekcije koje je ona morala naučiti, u nadi da će pomoći poduzetnicama prije nego što se same susretnu s ovim problemima.

Nataša Kapov posljednjih se desetak godina fokusirala na IT industriju gdje je izgradila firme od 10 zaposlenika do 100. No, prije toga je pokrenula geodetski biznis s 26 godina koji i danas uspješno posluje.


Pročitajte više: Za žene u geodeziji najveća je predrasuda da ne mogu odraditi posao kao i muškarci, ove žene dokazuju suprotno!


Strah od neuspjeha

“Moja prva lekcija bila je strah od neuspjeha. U prvom trenutku nametnulo mi se pitanje mogu li ja to uopće, je li to za mene i jesam li spremna? Tko bi uopće kupio moje proizvode i gdje će me ti ljudi pronaći?” započela je svoju priču.

Do tada je Nataša imala svega nekoliko godina iskustva, a pokretanje posla činilo se kao velika stvar. No, danas bi mlađoj sebi savjetovala da bude još hrabrija i da neke odluke donese ranije. “To je ustvari prva lekcija, ako nešto trebate napraviti, napravite to ranije”, kaže.


Pročitajte više: Blaženka Mičević ispričala koje su joj sve ‘fore’ dobacivali dečki ‘na gradilištu’, i kako je na kraju njezina geodetska firma postala uspješna


Spusti cijenu da što više prodaš

Drugu je lekciju nazvala “spusti cijenu da što više prodaš”, iako je lekcija ustvari potpuna suprotnost ovom naslovu.  Kako bi usvojila ovu lekciju trebalo joj je mnogo godina, kaže da je ovo primijetila kod svih koji su odgovorni za formiranje vlastitih cijena, no češće kod žena, nego kod muškaraca.

“Često mi je bilo teško cijeniti svoj rad i naplatiti ga, pogotovo u strahu od neuspjeha kada ne znaš hoćeš li ugovoriti neki posao i isplatiti sve troškove. Teško je ne dati popust. No, naučila sam da ne treba ulaziti u opravdavanja i isprike zašto nešto toliko košta. Nije tragedija neko vrijeme imati malu maržu, ali tragedija je ako vam to postane modus operandi. Preniske cijene i premale marže dovode do toga da previše radite. Moja je druga lekcija za druge bila jako jeftina, a za mene vrlo skupa”, priznaje.


Pročitajte više: Nataša Kapov objedinila svoj geodetski i suprugov IT biznis s kojim osvajaju svijet


Nije svaka osoba klijent kojeg želite!

Treća lekcija, i jedna od najvažnijih, glasi da nije svaka osoba kupac kojeg želite. Kao i kod ostalih lekcija, i ovu je Nataša naučila na izrazito skup način.

“Prvih par godina sam mislila da sam sretna jer sam radila s velikom građevinskom firmom koja je imala preko 500 zaposlenika. Prednost rada s takvim firmama je što ne trebate mnogo vremena investirati u ugovaranje posla, oni su više manje redoviti klijenti. No, neke velike firme isto tako imaju tendenciju jako, ali baš jako, kasniti s plaćanjem. Trebala sam im ranije reći da neću više čekati i naplatiti dugovanja, ali nisam, i nakon nekoliko mjeseci kašnjenja ta je firma propala. To se dogodilo baš 2010. godine kada se zahuktala kriza i nije mi bilo lako. Nikad mi se više to nije dogodilo, moje zlatno pravilo od tada je pravovremena naplata”, kaže Nataša Kapov.

Pazite s kim surađujete!

Četvrta je lekcija vrlo slična trećoj, no ovoga se puta radi o suradnicima. Osim što se opekla s klijentima, Nataši je gorak okus u ustima ostavio i kolega, a od tada vrlo pažljivo bira s kim će raditi.

“Stoga pomno birajte sve ljude s kojima radite. Kada nađete prave ljude, investirajte u njih, ne uzimajte ih zdravo za gotovo i nagradite čovjeka koji vrijedi”, savjetuje Nataša Kapov

Ne morate znati sve, samo ono u čemu ste dobri!

Sljedeća je lekcija nešto za što Nataša smatra da je svojstveno ženama, dok muškarci s time nemaju previše problema. Žene obično misle da apsolutno sve moraju savršeno znati, i zbog toga propuštaju dobre prilike te se previše iscrpljuju.


Pročitajte više: Lemax Nataše Kapov ne samo da potiče žene na IT karijeru, već zapošljava i trudnice!


“Bilo mi je bitno da kada me netko nešto pita, da sve znam, i nikad mi nije bilo dovoljno dobro. No kada neki posao možete odraditi dovoljno dobro i dovoljno kvalitetno, nije važno da znate napraviti i onih 50 koraka previše. Bitno je reći: ‘Ovo znam dovoljno dobro i ne moram znati sve.”

Rad, rad i samo rad nekada se ne isplati

S obzirom na to da za sebe može reći kako je radoholičarka, šesta lekcija koju je Nataša trebala naučiti je da se cjelodnevni rad nekada ne isplati. Stoga lekcija glasi da je često potrebno stati i promisliti o onome što vam donosi najviše, što morate napraviti i bi li bilo bolje od nekih poslova odustati?

“Jednostavno morate ostaviti vrijeme za promišljanje. Probajte razmisliti kako da donesete veću vrijednost, a da to ne uključuje tri puta više rada nego što je potrebno”, rekla je.

Prepoznajte važnost networkinga

“Zadnja lekcija je networking. Važno je ulagati vrijeme u odnose i građenje mreže prijatelja, kolega i partnera koji vas mogu nečemu naučiti, ali i vi njih. Kroz izgradnju mreže koja vas podržava možete promijeniti sebe i svoj biznis”, savjetuje.

Nataša također dodaje da je bitno da izađete van i družite se. Da na sastancima i networking partijima sjednete pored osoba koje ne poznajete jer je to jedini način da pronađete nove kontakte. “Kada shvatite vrijednost networkinga, biznis će puno bolje i brže rasti.”

Foto: Domagoj Biondić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

retinol

Retinol – ovaj sastojak sve je veći hit u njezi kože

Retinol je sastojak o kojemu se već godinama priča. Sve više proizvoda na policama sadrži retinol, a svaki novi nestane s...
- Advertisment -