OD IDEJE DO REALIZACIJE: Pet djelatnosti otvorilo je svoja vrata u Centru novog života u Petrinji

Centar novog života napokon je započeo s radom te se nadamo da će privući i ostale poduzetnike te omogućiti nove poslovne prilike za sve poduzetnike kojima su poslovni objekti stradali u potresu

Poduzetnici u Petrinji se oporavljaju

Točno devet mjeseci nakon potresa u Petrinji zaživio je i počeo s radom poduzetnički model Centar novog života. Za opstanak poduzetničke scene u Petrinji bilo je potrebno formirati zonu u kojoj će se nastaviti sa životom i radom za sve one poduzetnike kojima su u potresu stradali poslovni prostori. Predstavnici udruge Glasa poduzetnika i Hrvatski centar za potresno inženjerstvo pokrenuli su ideju kako bi spasili dio poslovanja poduzetnika iz pogođenog područja. Odbor za graditeljstvo i arhitekturu udruge Glas poduzetnika na čelu s Mislavom Bašićem u suradnji s Krunoslavom Komesarom iz Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo pokrenuli su i isprojektirali Centar novog života.

‘Hvala svima koji su pomogli’

„U ime petrinjskih poduzetnika koji već punih devet mjeseci ne posluju ili posluju u znatno smanjenom obimu, želim reći kako smo danas jako sretni što smo dočekali ovaj dan. Nekoliko naših poduzetnika danas otvara vrata svojih trgovina, što znači egzistenciju njihovih obitelji. Želim se zahvaliti najviše udruzi Glas poduzetnika koja je nekoliko dana nakon potresa reagirala i pokrenula prve korake k realizaciji izgradnje Centra novog života koji će uskoro zaživjeti u punom kapacitetu i postati srce poduzetništva grada Petrinje. Hvala svim donatorima Udruge na nesebičnim prilozima za pomoć Petrinji. Zahvaljujem se i bivšem gradonačelniku Dumboviću koji je prihvatio ovu inicijativu i dao podršku izgradnji Centra,” rekla je Tanja Mosler, voditeljica regionalnog ureda UGP-a u Petrinji i nastavila.

“Zahvaljujem se gradonačelnici Komes koja razumije probleme poduzetništva u Petrinji i srčano nastavlja podupirati ovaj projekt. Na kraju, hvala Vladi RH koja je uskočila kada je ponestalo sredstava za završetak izgradnje ovog Centra. Drago mi je svjedočiti kako se jednom zajedničkom sinergijom može učiniti puno za ovaj mali grad koji, uslijed potresa, kreće ispočetka. Centar novog života čisti je dokaz da, uz dobru volju, iskrenu motivaciju i zajedništvo, možemo kako se kaže ‘premještati brda’.“


Pročitajte više: “Centar novog života” u Petrinji prilika je za oporavak i obnovu


Očekuje se da će 60-ak djelatnosti zaživjeti

Udruga Glas poduzetnika donirala je 26 kontejnera od sveukupno 168, te se očekuje da će još će još 60 djelatnosti zaživjeti na novom prostoru te da će njihov raznovrstan sadržaj privući mnogobrojne kupce i posjetitelje. Na otvorenju Centra novog života na starom Sajmištu u Petrinji svoja vrata otvorilo je pet poduzetnika: Pizzeria Lucija, Trgovina Goga, Naso ćevapi, Pekarna Edi i DM. Udruga Glas poduzetnika i donatori Udruge zajedno su s gradom Petrinjom uspjeli uz puno rada, truda i energije ideju realizirati i omogućiti poduzetnicima na području Petrinje da napokon krenu sa svojim radom.  Smatramo da će ovaj projekt doprinijeti bržem oporavku cijele županije, stvoriti dodatne vrijednosti i smanjiti iseljavanje s tog područja.

Novi početak za Petrinju

“Kao volonter i koordinator UGP svjedočio sam danas sa poduzetničkoj obitelji u CNŽ posebnom  i sretnom danu! Radostan što je poduzetnički projekt ušao u završnu fazu te otvorio širom svoja vrata kupcima na zadovoljstvo poduzetnika i svih zaposlenika te građana Petrinje! CNŽ je jedinstven poduzetnički volonterski projekt nastao na koordinaciji odmah nakon potresa. UGP je prvi prepoznao problem porušenog grada i ponudio idejno rješenje kako pomoći posrnulom poduzetništvu i izmjestio ga na sigurno te mu udahnuo Novi život. Također, UGP je organizirao sakupljanje donacija iz zemlje i inozemstva, donirao gradu 26 poslovnih kontejnera u iznosu 1,3 milijuna kuna, donirao 20 kontejnera za nastradale obitelji, izgradio dvije obiteljske kuće za unesrećene višečlane obitelji i još mnogo toga. Poduzetničkoj obitelji i obiteljima želimo životnu harmoniju te puno uspjeha u radu.”  – izjavio je Danko Bačelić, koordinator UGP-a za Petrinju.


Pročitajte više: Ako ste ikad mislili odustati sjetite se žene koja kuha kavu na ruševinama svoje kuće, saznali smo više o njoj


Hikvision je tu za Baniju

Udruzi Glas poduzetnika i projektu Centru novog života pomogli su mnogi donatori kroz novčane donacije, ali su i mnogi članovi UGP-a i poduzetnici ponudili svoja sredstva koja su imali na raspolaganju kako bi podržali poduzetništvo na području Petrinje. Tako je jedna od donacija bila od tvrtke Hikvision koja je najveći svjetski proizvođač videonadzornih kamera i opreme, te u Hrvatskoj drže oko 50% tržišta.

“Odlučili smo pomoći onima koji pokreću cijelo gospodarstvo, i koji će – vjerujemo – pokrenuti i ranjenu Banovinu. U suradnji s UGP-om donirali smo Gradu Petrinji videonadzornu opremu za cijeli Centar novog života. Svjesni smo da ne možemo zaustaviti potrese, ali možemo pomoći ljudima da se na radnim mjestima osjećaju sigurnije i spokojnije. Donirali smo i videonadzornu opremu za tri objekta u Petrinji – zgradu Društva Naša djeca, te za dvije obiteljske kuće koje je izgradio UGP, kako bi i djeca uživala u sigurnosti novih domova. Našoj inicijativi spremno su se priključila i sva tri naša ovlaštena distributera u RH. Kompanije Krobel, Kamir i Alarm automatika zajedno će pokriti troškove ugradnje i izrade projektne dokumentacije. Ugradnju smo, naravno, povjerili isključivo lokalnim instalaterima, kako bismo i na taj način podržali lokalno gospodarstvo i vrijedne, neustrašive ljude kojima želimo svu sreću svijeta!“ – rekao je Antun Krešimir Buterin iz Hikvisiona.

Što je Glas poduzetnika?

Inicijativa GLAS PODUZETNIKA pokrenuta je kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, a nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade RH koje su pokretači ocijenili nedostatnima. Budući da je u manje od 15 dana okupio više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora te privukao veliku medijsku pozornost svojim beskompromisnim zahtjevima i istupima, GLAS PODUZETNIKA se pozicionirao kao relevantan čimbenik u javnim raspravama vezanim za određivanje novog gospodarskog smjera Hrvatske. Isto je potvrdila i Vlada RH koja je, unutar drugog paketa gospodarskih mjera, usvojila neke od prijedloga inicijative te time potvrdila njezin neosporan utjecaj. Na zahtjev članova inicijative, osnovana je Udruga GLAS PODUZETNIKA koja je od osnivanja prikupila više od 17.600 članova, a Udrugu podržava preko 250.000 građana Hrvatske.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kvote za upravne odbore

Europski parlament službeno uveo kvote za upravne odbore u tvrtke

Prema novoj odluci Europskog parlamenta, veće tvrtke u Europskoj uniji morat će povećati prisutnost mane zastupljenog spola, u ovom slučaju žena,...
- Advertisment -