Direktorica Namještaja Mima savjetuje kako pobijediti “sindrom odlikašice”: Greške su “škole” ključne za razvoj i učenje

Očekujete li od sebe da sve odradite savršeno, bez i jedne pogreške – iako ste se tek zaposlili na radnom mjestu? Marina Marjanović, direktorica tvrtke Namještaj Mima, dobro je upoznata s ovim pritiskom. Riječ je o sklonosti perfekcionizmu poznatim kao “sindrom odlikašice”, a u svojoj LinkedIn objavi predlaže kako ga prevladati.

Što je “sindrom odlikašice”?

Marjanović prepoznaje “sindrom odlikašice” ili “sindrom izvrsne učenice” u očekivanju stalnih pohvala i “petica” za svoj rad prilikom kojeg ne očekujete da ćete ikada pogriješiti jer u svoj rad ulažete puno truda. U slučaju bilo kakve greške na radnom mjestu, stalno se vraćate na promišljanje o tome. Smišljate opravdanja i ne preuzimate odgovornost za krive procjene. To je popraćeno i samokritikom, gubitkom samopouzdanja i uvjerenjem da niste dovoljno sposobni za određen posao samo zbog nekoliko grešaka. 

Visoka očekivanja i perfekcionizam mogu našteti vašoj karijeri već na samom početku. Kao što navodi Marjanović: “„Sindrom odlikaša“  je nepovoljno stanje za razvoj karijere, mnoge je top studente, top talente povuklo na dno, ostavilo nesretne i zbunjene.”


Pročitajte više: Postoje 3 tipa perfekcionista. Koji ste vi?


Dopustite si povremene pogreške 

U redu je ponekad pogriješiti, a kako bi prevladali “sindrom odlikašice”, potrebno je to dobro osvijestiti. Svoj potencijal razvijate kroz rad, a kada puno radite, greške su neizbježne, bez obzira na vašu poziciju. 

Štoviše, ponekad ćete najviše naučiti upravo na vlastitim greškama. Marjanović smatra da su greške “škole” koje su ključne za naš razvoj i daljnje učenje te ih nećemo uvijek moći opravdati. One su prilike za napredak, a ne dani kada smo pod dojmom da je sve “glatko i posloženo.”


Pročitajte više: Što sam naučila u prve dvije godine poduzetništva?


Podsjetite druge da su greške u početku normalna stvar

Kada dulje radite u poslu, pohvatate konce i napredujete na više pozicije, možete pomoći mlađim kolegicama da prevladaju svoj “sindrom odlikašice”. “Često mojim mlađim kolegama, a pogotovo onima koji se prvi put susreću s poslovnim svijetom pričam priču kako sam pogriješila „xy“ puta, želim ih ohrabriti da se ne plaše svojih grešaka i da se odmaknu od sindroma odlikašice,” ističe Marjanović.

Mali i veliki uspjesi kao i povremene pogreške i krive procjene koje se događaju dok još učimo neizbježan su dio gradnje karijere. Tako ih valja i prihvatiti – kao dio iskustva, ali i prostora za daljnji napredak. 

Foto: Canva/LinkedIn Marina Marjanović

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Što rast cijena goriva znači za građane?

Cijena goriva u zadnjih nekoliko mjeseci draštično se povećala, a za sobom povlači poskupljenja drugih proizvoda. Povećani troškovi života mnogim su...
- Advertisment -