Ponavljajte za nama: “Ok je da sam nekima preskupa”

Jedan od najvećih poduzetničkih izazova bez sumnje je odluka koliko naplatiti svoje proizvode ili usluge. Pogrešno određivanje cijena može značajno utjecati na poslovanje u cjelini, kao i uspjeh same tvrtke. Ipak, je li loše biti preskupa ili to isključivo ovisi o klijentima koji samo nisu spremni izdvojiti toliko novca za ono što im se nudi?

Denise Duffield-Thomas, blogerica i autorica knjiga “Lucky Bitch” i “Get Rich, Lucky Bitch” koje govore o uspješnom poslovnom životu i svim dijelovima razvoja biznisa, na Instagram profilu nedavno se dotaknula upravo teme o naplaćivanju proizvoda i/ili usluga te komentarima da su neke cijene jednostavno preskupe. Kako kaže, ponekad je biti preskupa pozitivna stvar te smatra da snižavanje cijena zbog takvih komentara ne bi smjelo dolaziti u obzir.


Pročitajte još: Jesu li cijene vaših proizvoda ili usluga preniske?


“Biti preskupa relativan je pojam. Nešto što jedna osoba smatra skupim, nekome drugome može se činiti sasvim jeftinim. Danas mi je zato potpuno prihvatljivo kad mi netko kaže da sam preskupa jer to znači samo da si moj proizvod i/ili uslugu trenutno ne mogu priuštiti. To također može značiti da si isto mogu priuštiti, ali samo ne žele na to trošiti novac. ⁠Ili da ja eventualno moram malo više poraditi na prodajnoj stranici kako bih bolje prikazala svoju vrijednost”, napisala je Denise.

“Uostalom, nije vaše poduzeće jedino na što ljudi troše novac i ne morate mijenjati cijene kako biste ispunili njihova financijska očekivanja. To je samo neusklađenost proračuna, načina razmišljanja o novcu ili vrijednosti, a nikako ne moralni propust s vaše strane.⁠ Zato ponovite za mnom: sasvim je u redu da nekima budem preskupa”, dodala je.


Pročitajte još: Kako opravdati povećanje cijena?


Zašto je normalno da nekima budete preskupi?

Naravno da ćete, u slučaju da su vam cijene previsoke, izgubiti poneke potencijalne klijente, ali ako su preniske, radite na vlastitu štetu. Zato je izrazito važno pronaći i odrediti određeni balans te se njega držati, bez obzira na to kakvi komentari potencijalnih kupaca vaših proizvoda ili usluga bili. Uvijek će se pronaći netko kome će vaše cijene biti previsoke, ali poanta je u tome da se u tom slučaju više radi o njihoim željama i spremnosti da za isti proizvod ili uslugu izdvoje određenu svotu novca.

S istim se slaže i Kristina Ercegović, spisateljica, poduzetnica, blogerica i majka koja smatra kako biti “preskupa” pojedinim klijentima nikako nije negativna stvar. Upravo suprotno.

“Tvoj nedostatak novca ne određuje moju vrijednost, nešto je što sam davno naučila od Lise Nichols. Cijena je informacija o kvaliteti, to sam naučila od Tomislava Bekeca. Uvijek je sve zapravo pitanje vrijednosti za novac, odnosno vrijedi li to nesto nama, a to je rezultat vrijednosti, što nam je važno i zašto. Dakle kad kažemo da nam je nešto skupo, znači da mi u tom ne vidimo vrijednost i nije nam kao takvo prioritet. Smatram da bi svi morali dizati cijene bez straha jer su klijent i kvaliteta kupovnog iskustva jedino što se mijenja”, tvrdi poduzetnica koja je dosad osnovala tri tvrtke, od kojih je dvije prodala, izdala pet knjiga, obrazovala se u polju marketinga, održava radionice te predaje na dva fakulteta.


Pročitajte još: 5 znakova koji govore da morate odmah povećati cijene


Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

učenje novih vještina

Učenje nove vještine lakše je uz Googleovo pravilo 20%

Planeri, kalendari, samoljepljivi papirići s popisanim obvezama... Nekad nam se čini da bez njih ne bismo znali „tko nam glavu nosi“....
- Advertisment -