Finska majkama i očevima daje jednak rodiljni dopust – 160 dana

U Finskoj je na snagu stupio novi obiteljski zakon koji redefinira duljinu roditeljskog dopusta, kao i iznos ili trajanje naknada za brigu u djeci. Odnosi se na oba roditelja, a po prvi put majke i očevi imaju pravo na roditeljski dopust u jednakom trajanju. Dostupan za sve majke i očeve djece rođene od 4. rujna 2022., finski zakon o rodiljnom dopustu nudi po 160 dana za oba roditelja. Kao dio novog obiteljskog zakona u Finskoj, očevi i majke sad imaju jednaka prava na jednaku duljinu roditeljskog dopusta.

Svaki roditelj dobiva 160 dana

Prije promjene zakona porodiljni se dopust sastojao od rodiljne naknade koja se smjela koristiti 105 dana od predviđenog datuma rođenja djeteta. Pritom su očevi imali pravo na 54 dana naknade, prenosi indiatimes.

Sada, svaki roditelj dobiva subvenciju za vrtić za 160 dana ili otprilike godinu dana, pojašnjavaju. Uz to, postoji i rodiljna naknada. Ovo omogućava roditeljima da sa svojim djetetom kod kuće provedu ukupno 14 mjeseci. Do 63 referentna dana mogu se prenijeti s jednog roditelja na drugog.


Pročitajte više: Paušalne obrtnice su najveće gubitnice novog Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama


Balans života za oba roditelja

Ministrica socijalnih pitanja Hanna Sarkkinen nada se kako će ova reforma poboljšati položaj žena na tržištu rada. Također, očevi dobivaju više vremena sa svojom djecom. „Reforma je ulaganje u obitelji s djecom koja uzima u obzir različite tipove obitelji. To će nam pomoći na putu do socijalno održivijeg društva,“ rekla je Sarkkinen, prenosi scoop.me.

Cilj je ovog zakona omogućiti balans poslovnog i privatnog života za oba roditelja. Osim što očevi dobivaju mogućnost provesti s djetetom više vremena, gradeći odnos, majke se mogu vratiti na posao ranije i tako ne propuštati poslovne prilike i napredovanja. U ovom potezu krije se želja za postizanjem rodne ravnopravnosti, barem unutar sfere roditeljstva.


Pročitajte više: Od danas plaćeni očinski dopust od – 10 dana! Ovo su svi nedostaci ove novosti.


U Hrvatskoj očevi dobivaju samo 10 dana porodiljnog

S druge strane Europe, u Hrvatskoj, ranije je ove godine uveden plaćeni očinski dopust. Trajanja je svega 10 dana. Za vrijeme korištenja ovog prava, naknada plaće predviđa se u punom iznosu osnovice za naknadu plaće (100% od osnovice za naknadu plaće prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju)“, objasnili su nam iz Ureda za demografiju i mlade Ministarstva rada. Podsjećamo, do 1. kolovoza 2022. očevima nije bio osiguran dopust prilikom rođenja djeteta, već su oni iskorištavali pravo na slobodne dane, točnije pravo na 7 dana dopusta za važne osobne potrebe.

Dok Finci aktivno rade na rušenju stereotipa da glavnu brigu za obitelj, točnije djecu, preuzima žena, u Hrvatskoj se ravnoteža spolova izgleda postiže davanjem 10 dana dopusta muškom roditelju. Razlog izmjene Zakona je Direktiva EU o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi koja se odnosi na spolnu ravnopravnost u obitelji. Kako onda, ako bi očevi trebali biti ravnopravan roditelj, dobivaju 10 dana plaćenog dopusta? U zemlji koja ima negativan prirodni prirast, trebalo bi se aktivnije raditi na poticanju nataliteta.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -