Od danas plaćeni očinski dopust od – 10 dana! Ovo su svi nedostaci ove novosti.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama na snagu stupa danas, 1. kolovoza. Jedna od najvećih izmjena unutar Zakona svakako je uvođenje plaćenog očinskog dopusta. 

Očinski dopust spadao pod ‘važne osobne potrebe’ 

Podsjećamo, dosad očevima nije bio osiguran dopust prilikom rođenja djeteta, već su oni iskorištavali pravo na slobodne dane, točnije pravo na 7 dana dopusta za važne osobne potrebe. Te potrebe uključivao je smrtni slučaj u obitelji, sklapanje braka, rođenje djeteta i sl. Problem je nastajao kad bi otac unaprijed iskoristio svoje pravo na dopust, pa ne bi više imao mogućnost ostajanja kod kuće s novorođenčem i partnericom. 

Plaćen, ali ne i obavezan 

Od danas imamo plaćeni očinski dopust u trajanju od 10 ili 15 dana. Specifičnosti koje utječu na broj dobivenih dana odnose se na to radi li se o jednom djetetu, blizancima ili više djece rođenih u isto vrijeme. Iako dopust nije obavezan, ocu koji ga odluči iskoristiti, poslodavac ga mora omogućiti. Pravo na očinski dopust može se iskoristiti najkasnije do navršenih šest mjeseci života djeteta. „Za vrijeme korištenja ovog prava, naknada plaće predviđa se u punom iznosu osnovice za naknadu plaće (100% od osnovice za naknadu plaće prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju)“, objasnili su nam iz Ureda za demografiju i mlade Ministarstva rada.  


Pročitajte više: Muški porodiljni dopust: iskustva dvaju očeva


Umjesto 2 mjeseca, 10 dana

Postavlja se pitanje je li 10 dana dopusta dovoljno? Lana Kučer iz Centra za edukaciju i istraživanje – CESI komentirala je ovu izmjenu, naglasivši kako prijedlozi koje su izradile s kolegicama iz udruge SOS Rijeka nisu uvaženi: „U prvom slučaju očinski dopust je trebalo odrediti u trajanju od dva mjeseca, od čega bi jedan bio obavezan, kako bi se poboljšao socioekonomski položaj žena te osigurala aktivna uloga očeva koji bi pravo mogli koristiti bez rizika od diskriminacije. U drugom slučaju, tražile smo da se gornja granica visine naknade za roditeljski dopust (za puno ili pola radnog vremena) ukine ili da se bar veže uz prosječnu plaću koja se, za razliku od proračunske osnovice, indeksira s troškovima života. To bi također utjecalo na ravnopravniju podjelu skrbi s obzirom na to da financijski razlozi uvelike utječu na nekorištenje ovih dopusta od strane očeva“.  

Ističe i Zakonom propisanu odredbu kojom se pravo oca na roditeljski dopust uvjetuje radnopravnim statusom majke, što je u suprotnosti s Direktivom. Iako rodiljni dopust očevi mogu koristiti ravnopravno, roditeljski dopust koji se koristi nakon navršenih šest mjeseci djeteta diskriminatoran je prema očevima budući da majke roditeljski dopust mogu koristiti potpuno neovisno o radnopravnom statusu partnera. Oba roditelja, tako, nemaju posve ravnopravan pristup roditeljskom dopustu. 

„Zakonom je dalje jasnije propisana suglasnost poslodavca za početak, promjenu ili ponovno korištenja prava (osim rodiljnog i očinskog dopusta), ali se ostavila mogućnost da se isto odgodi za najviše mjesec dana, što treba ukinuti ili izričito propisati u Zakonu u kojim iznimnim slučajevima do toga može doći“, dodaje Kučer.  


Pročitajte više: Paušalne obrtnice su najveće gubitnice novog Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama


Spolna ravnopravnost roditelja?

Razlog izmjene Zakona je Direktiva EU o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi koja se odnosi na spolnu ravnopravnost u obitelji. Naglasak je na ravnopravnosti očeva i majki. Kako onda, ako bi očevi trebali biti ravnopravan roditelj, dobivaju 10 dana plaćenog dopusta? Porodiljni dopust očevi koriste rjeđe jer je visina njihovih primanja viša od one majki.  

Na mrežnim stranicama HZZO-a stoji da je pravo na roditeljski dopust osobno pravo svake zaposlene i samozaposlene majke te zaposlenog i samozaposlenog oca pod uvjetom da je majka djeteta zaposlena ili samozaposlena osoba u trenutku rođenja djeteta. Međutim, iznimno od navedenog zaposleni ili samozaposleni otac ima pravo na roditeljski dopust u slučaju da majka djeteta nije zaposlena ili samozaposlena osoba pod uvjetom da nije koristila odnosno nije ispunjavala uvjete za korištenje prava na vremenske i novčane potpore kao nezaposlena majka odnosno majka izvan sustava rada. 

Na našem smo LinkedIn profilu postavili anketu i upitali pratiteljice hoće li nihovi partneri uzimati očinski dopust nakon rođenja djeteta. Od 95 glasova, njih 52% odgovorilo je DA, dok 26% njih NIJE SIGURNO. Konačno, 22% njih odgovorilo je da ne samo da će koristiti očinski dopust, već i više od 10 dana.  

Deset ili 15 dana dopusta koje otac ostvaruje, potvrdit će svaki roditelj, nedovoljno je razdoblje. Briga nakon 10 dana prilagodbe na roditeljstvo pada ponovno potpuno u ruke majke, koja se možda osjeća i gore nakon što je imala prividnu, 10-dnevnu potporu partnera. Uz to, u pitanje se dovodi i rok mogućnosti iskorištavanja ovog prava. Vjerojatno je da će muškarci ‘očinski dopust’ koristiti u ljetnim mjesecima, spojiti ga s nekoliko neradnih dana i vikenda, te imati 15-ak dana plaćenog odmora.

Foto: Canva

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -