Posao nije škola!

U akademskoj godini 2009/2010 zabilježena je najveća razlika između upisanih studentica i studenata do sada (56,30% Ž, 43,70% M). Studentice također čine većinu i među diplomiranim studentima (58,60% Ž) u gotovo identičnom postotku kao i prethodne akademske godine.

S druge strane znamo kakav je postotak žena na vodećim pozicijama u korporativnom svijetu. Znamo da postoje predrasude prema ženama, da je porodiljni dopust ubojica ženskih karijera, ali da li je samo u tome stvar?

“Dobre cure” ne idu na vrh

Whitney Johnson i Tara Mohr u članku objavljenom u Harvard Business Review-u objašnjavaju kako upravo vještine “dobrih cura” , odlikašica, žene koče na poslu.

Previše pripreme bez improvizacije

U školi nas uče da se za svaki ispit moramo dobro pripremiti. Ako se pripremimo dobit ćemo dobru ocjenu,  ako ne, nećemo.

Na poslu stvari tako ne funkcioniraju. Šef će vas odjednom nazvati i tražiti neki izvještaj odmah. Bilo bi savršeno da imate sljedećih mjesec dana da vi to dobro izanalizirate i prezentirate ali ih nemate. Stoga umjesto da kažete da izvještaj nije moguće napraviti do sutra, radite s onim što imate. Čule ste za pravilo 20/80, gdje 20% informacija utječe na 80% rezultata, a često ne možete ni doći do 100% informacija.

Žene šute na sastancima jer ideju još nisu dovoljno razradile,  dok netko drugi, često muškarac samouvjereno prezentira svoju ideju koja je još u oblacima s milion pitanja i opcija. To je pravilo broj 5 u poznatim Tarinim 10 rules .

Žene se iz istih razloga ne prijavljuju na izazovne pozicije i projekte – nisu još spremne, moraju još puno toga naučiti da bi one mogle preuzeti takvu poziciju!

Marljivi rad se isplati

Da, u školi. Ali na poslu ne.

U školi puno učimo i dobijemo 5 i vjerojatno dobijemo dobar posao. I tu počinju problemi. Na poslu nije dovoljno samo marljivo raditi i očekivati da će promocija doći sama po sebi.

Širenje mreže kontakata, traženje sponzora   koji će otvarati vrata, samouvjerena prezentacija svojih postignuća  su jako važni. Dobri rezultati su samo temelj. Nitko neće doći i staviti vam krunu na glavu, već će kruna doći kad same počnete pričati kako ste dobre! Pravilo broj 7 u 10 rules.

Prilagođavanje autoritetu

U školi radite ono što učiteljica traži i to je to. Na poslu to rade oni koji žele ostati tamo gdje jesu.

Ukoliko želite napredovati i biti stručnjak u svojoj industriji, morate znati izraziti svoje ideje i uvjeriti šefa u njih. Naravno da neki šefovi to neće prihvatiti jer su previše nesigurni na svojim pozicijama, ali ne dajte da vas to obeshrabri, nađite si drugog šefa!

Pravocrtan rast karijere

U školi idete iz jednog razreda u drugi, učite prvo osnove ekonomije, nakon toga financijsku matematiku.

Karijere tako ne funkcioniraju, osobito danas. Ja sam počela u računovodstvu, nastavila u konzaltingu, a sad sam u privatnom biznisu. Taj put je pun strahova i neizvjesnosti ali i ne može biti drugačiji. Treba ga kao takvog prihvatiti i jedino tako se ostvaruju vrhunski rezultati.

Svidjeti se pod svaku cijenu

U školi nam je bitno da nas svi prihvate i vole.

Ukoliko ćete na poslu raditi samo ono što je primjereno “dobrim curama” nećete nikad izaći iz svoje zone komfora i napraviti nešto posebno.

Vještine naučene u školi i na fakultetu su itekako važne jer nam omogućavaju ulazak u poslovni svijet. Ali te vještine nisu dovoljne za uspješnu karijeru, treba ih nadograđivati i ponekad raditi upravo suprotno što će dati rezultate, ma kako nelagodno to bilo trenutno.

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -