Kako postaviti granice na novom poslu?

Ovisno o načinu i razlogu zbog kojeg smo napustili prethodni posao, prelazak na novi može biti poprilično stresan. Kako izbjeći ono loše što nam je smetalo na prošlom poslu ili se postaviti tako da nas ne iskorištavaju na novom? Posebice danas kada je većina poslova prešla na rad od kuće, postavljanje granica može predstavljati popriličan izazov. Donosimo nekoliko savjeta kako da na samom početku, makar iz kućnog ureda, odredite pravila i uvjete vašeg rada jer postavljanje granica u poslu ponekad je ključno za bilo kakav uspjeh.

Na novom poslu ponekad se osjećamo kao da smo na suđenju i trebamo se ponašati prihvatljivo i raditi sve što od nas traže, rekla je Rachel Goldman, psihologinja, za Thrive. Osim toga, s obzirom na to da je većina radnih mjesta sada prebačena u udobnost vlastitog doma, teško je prepoznati norme i kulturu novog tima.

Postavljanje granica u poslu

Međutim, postavljanje granica presudno je želite li izbjeći stres i izgaranje. Odredite li granice u poslu i vrijeme za punjenje baterija i resetiranje, pokazat ćete svoj puni potencijal.


Pročitajte više: Ostavite stres na poslu uz ove 3 strategije


Evo nekoliko savjeta kako da postavite granice i sačuvate svoju dobrobit!

Započnite sa svakodnevnom provjerom vlastitog stanja

Kada uđemo u novu radnu ulogu, možemo se zateći u svakodnevnoj zauzetosti u moru popisa obveza i projekata. Pretrpan raspored ostavlja vrlo malo vremena za bilo kakve osobne granice.


Pročitajte više: Umorna sam od toga što sam superžena!


Goldman predlaže da svaki dan odvojite vrijeme da provjerite svoje unutarnje stanje. “Važno je da se prvo zapitate što vam nedostaje da biste bili svoja najbolja verzija”, kaže ona. “Prepoznajte svoju dnevnu rutinu i zapitajte se kako utječe na vaše stanje – od sna, hidratacije i kretanja.” Kada svaki dan odvojite trenutak za samoprocjenu, možete vidjeti kojim rutinama trebate postaviti neke granice, a zatim ih i postaviti u skladu s tim.

Razgovarajte sa svojim menadžerom o radnom vremenu

Komunikacija kod rada od kuće često nema određeno vrijeme već s kolegama komunicirate po potrebi, kada nekome nešto zatreba. Na taj način možete gubiti koncentraciju i ometati svoje radno vrijeme. U ovoj situaciji jednostavno morate postaviti granice. Iskreno razgovarajte sa svojim menadžerom o očekivanjima od radnog vremena i unaprijed definirajte svoje granice.

Uzmite male pauze za brigu o sebi

Pokretanje novog projekta zahtijeva puno rada i truda, pogotovo kada želimo impresionirati nove kolege. Ali odmak od radnog stola čak i na kratko može povećati našu produktivnost. Uzmite kratke pauze za brigu o sebi bez obzira hoće li to biti nakon Zoom poziva ili kada ćete raditi ručak.


Pročitajte više: Kako održati motivaciju i balansirati dva posla istovremeno


Kada odvojite vrijeme za prave pauze koje idu u prilog vašoj dobrobiti, vidjet ćete da ćete biti još učinkovitiji kad se vratite poslu.

Vodite računa o svom radnom prostoru

Utvrđivanje jasnih granica oko vašeg posla uključuje i posjedovanje posebnog radnog prostora. Imati uredski prostor kod kuće i organiziran radni dan vrlo je važno za postavljanje granica između poslovnog i privatnog. Kuhinjski stol nije idealan, ne samo zbog smetnji, već i zato što briše granice između obroka i posla. Ako namjeravate odvojiti poslovno od privatnog, možete odrediti jedno područje kao svoj radni prostor, a zatim se fizički odvojiti od njega na kraju dana.

Foto: Pexels/Vlada Karpovich

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -