Umorna sam od toga što sam superžena!

Stvarno ne znam kako sve to uspijevaš, ti si superžena. Ovo čujem svaki dan i na prvu zvuči kao kompliment, zar ne? Netočno. Za mene je ovo samo još jedan podsjetnik na prepreke koje još uvijek imaju zaposlene majke i da smo daleko od onog mjesta na kojem bismo trebale biti, započela je svoju priču poduzetnica Tara Goldman.

Tara Goldman liderica je s više od desetljeća radnog iskustva u izgradnji i vođenju mnogobrojnih timova, i to od skupina u startupovima pa sve do onih u tvrtkama s višegodišnjim iskustvom. Nedavno se dotakla goruće teme o teškom položaju majki u biznisu, a svoje je iskustvo podijelila za portal Women 2.0.

“Bojim se da nikad neću biti dovoljna”

“Umorna sam od života u strahu. Strahu da ne vrijedim na poslu koliko moje kolegice bez djece ili muški kolege, strahu se moj sin osjeća manje voljenim jer me često nema te ga ne mogu voziti na nogometne treninge, strahu da ne provodim dovoljno dragocjenog vremena sa starijim članovima svoje obitelji, strahu da ću zbog nedostatka vremena uskoro izgubiti mnoge prijateljice… Strahu da jednostavno nikad neću napraviti dovoljno.”


Povezano: Dnevnik jedne poduzetnice: (Samo) žena ili žena zmaj?


“Kao izvršna direktorica u tvrtki gdje radim, majka dvoje djece mlađe od šest godina te odgovorna osoba u domaćinstvu, apsolutno svaka minuta mog dana je kritična, i to je samo s operativnog stajališta. Tome dodajte još sav emocionalni i psihološki rad (briga o djeci, njihovim planiranim aktivnostima, domaćim zadaćama, rođendanskim zabavama, pronalaženju vremena za provod s partnerom i slično), preostaje mi nula vremena samo sebe”, govori Tara i dodaje:

“Kako se očekuje od žena da se upuste i što je još važnije, ostanu u vodećim ulogama kad postoji toliko svakodnevnih borbi koje i dalje postavljaju prepreke u ostvarivanju istog? I ne samo to, zašto uspjeh uporno definiramo kao više? Više odgovornosti, veći timovi, koliko toga možemo postići u jednom danu? Posljednje što želim učiniti je dati primjer mlađim ženama da je sve ovo jednostavno izvesti. Istina je da vam je potrebna zajednica kao vaš sustav podrške – od kolega koji vas razumiju, partnera, rodbine, prijatelja pa sve do najbližeg susjeda.”


Povezano: Gordana Frgačić: Ne vjerujem u superžene


“Daleko sam od savršenstva”

Iako joj se mnogi iz njezine okoline dive, poduzetnica tvrdi kako ni ona nije savršena, a kamoli superžena. “I ja ponekad zaboravim neke stvari koje se tiču moje djece pa tako, naprimjer zaboravim otići po njih u školu ili zaboravim na ‘pidžama dan’ te ih odjenem u normalnu odjeću”, piše Tara koja smatra da bi današnje tvrtke trebale biti mnogo fleksibilnije i imati više razumijevanja prema zaposlenim majkama.

“Imala sam sreće pa sam uvijek radila s ljudima koji su imali razumijevanja i smatram da bi u svim tvrtkama trebalo biti tako. Vjerujem da je sve rezultate moguće postići fleksibilnim rasporedom, uključujući i onaj rad koji se obavlja od kuće. Također sam vrlo sretna što mi je moja kompanija omogućila da radim tri sata manje u tjednu, a da i ne spominjem da sada napokon mogu stići na školska događanja svoje djece i fokusirati se na rad. Zauzvrat, moja tvrtka dobila je zaposlenicu, mene, koja je i dalje zadovoljna svojim radom te voljan doći u ured uvijek kad je to potrebno.


Povezano: Jesu li super žene ikada postojale?


Foto: Electric AI, Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Mule riskiraju slobodu i zdravlje da bi prenijele drogu svojim tijelom...

Nedavno uhićene Brazilke koje su u ulozi 'mule' prenosile drogu na svojem tijelu, privukle su pažnju i pitanje kako to da se u zadnje vrijeme sve češće...
- Advertisment -