Poticaji za zapošljavanje: Što možete iskoristiti za razvoj biznisa?

Danas, više nego ikad, glavna tema među poduzetnicima, radnicima, nezaposlenima, pa i političarima, su poticaji za zapošljavanje, samozapošljavanje te očuvanje radnih mjesta. Nakon ekonomske krize 2009. gdje smo imali rekordan broj nezaposlenih, ulaskom u EU i dobivanjem mogućnosti zaposlenja našeg radnog stanovništva u zemljama EU, u godinama netom prije Covid pandemije, Hrvatska se suočila s manjkom radne snage.


Pročitajte više: Neoporezivi primici: Kako neoporezivo nagraditi i stimulirati radnike?


Dogodio se veliki odljev, ne samo mladih nego i aktivnog radnog stanovništva. Bojim se reći da je 2019. godine bilo gotovo nemoguće pronaći radnika u sektoru turizma, građevine i trgovine. I onda se dogodila pandemija koja je preokrenula opet sliku zapošljavanja i opet se susrećemo s borbom za radna mjesta.

No, na terenu i nije tako crna slika. I dalje su poduzetnici u potrazi za kvalitetnim radnikom pa kroz ovaj članak želim približiti temu poticaja za zapošljavanje. Ovaj članak se neće baviti mjerama za očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca kojima je zbog posebne okolnosti uvjetovanih koronavirusom (COVID -19) i posljedicama katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, narušena gospodarska aktivnost, niti mjerama za samozapošljavanje. Dat ćemo poduzetnicima popis mjera koje mogu koristiti ako žele zaposliti osobu mlađu od 30 god. ili dugotrajno nezaposlenu osobu i sl., te koje uvjete moraju ispuniti.


Pročitajte više: Naše poduzetnice su nam otkrile kad i zašto daju povišicu zaposlenicima!


Koji su poticaji za zapošljavanje aktualni?

Od Mjera aktivnog zapošljavanja u 2021., koje provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje, izdvajamo:

  1. Potpore za zapošljavanje za stjecanje prvog radnog iskustva/pripravništvo – realni/javni sektor. Pod stjecanjem prvog radnog iskustva podrazumijeva se prvo zapošljavanje u stečenoj obrazovnoj razini, a na poslovima vezanim uz poslove stečenog zvanja. Sufinancira se trošak plaće do 50% godišnjeg troška bruto II plaće radnika ili 75% za osobe s invaliditetom uplatom na račun poslodavcu. Zahtjev se podnosi HZZ-u. Subvencija koju poslodavac dobije, tretira se kao prihod i sučeljava se s troškom plaće i razgraničava na razdoblje od 12 ili 12 mjeseca, ovisno o tome na koji period je sufinanciranje dobiveno.
  2. Potpora za zapošljavanje – poticanje zapošljavanja osoba sufinanciranjem troška plaće poslodavcima se sufinancira trošak plaće do 50% godišnjeg troška bruto II plaće radnika ili 75% za osobe s invaliditetom, uplatom na račun poslodavcu, a visina brutto II iznosa ovisi o stečenoj kvalifikaciji nezaposlene osobe. Zahtjev se podnosi HZZ-u. Ciljane skupine su osobe prijavljene u evidenciju nezaposlenih i to: koje nisu bile zaposlene s redovnom plaćom 1 tijekom prethodnih 6 mjeseci, bez završenog srednjoškolskog obrazovanja, između 15 i 24 godina, starije od 50 godina, osobe s invaliditetom, romske nacionalne manjine.

U oba slučaja poslodavac mora zadovoljiti određene uvjete i objaviti natječaj za slobodna radna mjesta na platformi HZZ-a.

Ono što često zbunjuje poduzetnike su spomenute Mjere zapošljavanja HZZ-a i olakšice na koje imaju pravo sukladno Zakonu o doprinosima. Pa tako imamo:


Pročitajte više: Ne dopustite da vam kriza odvede najbolje zaposlenike: Savjeti poduzetnica otkrivaju kako ih zadržati!


Oslobođenje od doprinosa na plaću za mlade osobe

Sukladno Zakonu o doprinosima (NN 143/14) poslodavci su oslobođeni plaćanja doprinosa na plaće tj. doprinosa za zdravstveno osiguranje u iznosu od 16,5% 5 godina ako zaposle osobu mlađu od 30 godina na neodređeno vrijeme.

Ovo su neke od karakteristika, ali i uvjeti koji se moraju zadovoljiti kod ovog tipa zaposlenja:

  1. Osoba mora imati ispod 30 godina na dan zaposlenja (29 godina 11 mjesec i 29 dana), što znači da se olakšica može koristiti dok djelatnik ne napuni 34 godine 11 mjeseci i 29 dana.
  2. Mora biti prijavljena na neodređeno vrijeme.
  3. Može imati u Ugovoru o radu naveden zakonski probni rad.
  4. Ne mora zadovoljavati uvjete da nema staža.
  5. Ako djelatnik da ili dobije otkaz, poslodavac i djelatnik nemaju nikakvih obveza povrata sredstava državi.
  6. Ako se djelatnika prebacuje između povezanih osoba, ukupno se može koristiti olakšica u trajanju od 5 godina.
  7. Poslodavac dok koristi ovu olakšicu može nesmetano povećavati i smanjivati broj radnika.

Osobe koje se prvi puta zapošljavaju

Od 1.1.2009., temeljem Zakona o doprinosima, na snazi je oslobođenje od plaćanja doprinosa u trajanju od godine dana za osobe koje se prvi puta zapošljavaju. Navedeno oslobođenje može se koristiti i za osobe na stručnom osposobljavanju i za radnike. Pritom, kod radnika nije uvjet da je ugovor o radu sklopljen na neodređeno vrijeme te se može koristiti i za radnike s ugovorom na određeno vrijeme.

Za korištenje olakšice potrebno je imati dokaz, kojim se smatra ispis službenih podataka Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje o statusu osiguranika iz kojega je vidljivo da je riječ o osobi koja do početka osiguranja po prijavi tog poslodavca nema evidentiran staž u mirovinskom osiguranju.

Autor: Anela Bušljeta dipl. oec., ovl. rač., Personela

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Ingemark Barbara Meden

IT-evka Barbara Meden: „Odlično mi je u IT-u. Muškarci su jednostavni,...

Barbara Meden je Senior Project Manager u Ingemarku, hrvatskoj agenciji za razvoj softvera koja surađuje s brojnim tvrtkama u jugoistočnoj i...
- Advertisment -