Ovo su novosti u potporama za zapošljavanje HZZ-a u ovoj godini!

Program mjere aktivne politike zapošljava u 2022. donio je promjene i novitete. Od prvog je siječnja tako na snazi izmjena potpora za zapošljavanje osoba u izrazito nepovoljnom položaju te osoba s invaliditetom. Odnosi se na sufinanciranje troška bruto i iznosa plaće poslodavcima.

Poticaji za prvo zapošljavanje van struke

Prva je zastupljena skupina osoba u nepovoljnom položaju, koje su prijavljene u evidenciji nezaposlenih osoba koju vodi Hrvatski zavod za zapošljavanje, piše na mrežnoj stranici HZZ-a. Trajanje mjere je 12 mjeseci, a u ciljanu skupinu spadaju osobe koje su nezaposlene posljednjih 6 mjeseci od dana podnošenja zahtjeva. Također, osobe u dobi od 15 do 24 godine, starije od 50 godina, ali i osobe bez završenog srednjoškolskog obrazovanja i pripadnici romske nacionalne manjine. Konačno, ovoj skupini osoba dodane su i one bez radnog staža, a zapošljavaju se na poslovima u zanimanju za koje se nisu školovale.

Druga ciljana skupina koja je pokrivena ovom mjerom su osobe s invaliditetom koje su prijavljene u evidenciji nezaposlenih osoba koju vodi HZZ. Trajanje mjere za ovu skupinu osoba je 24 mjeseca.

„Zavod dodjeljuje mjesečni paušalni iznos potpore, neovisno o stvarnom trošku poslodavca, sukladno razini obrazovanja i mogućnosti korištenja porezne olakšice za sufinanciranu osobu.“ Tijekom trajanja razdoblja sufinanciranja, iznosi potpora mogu se povećati i smanjiti bez pribave suglasnosti podnositelja zahtjeva izmjene li se ili dopune propisi na temelju kojih su predmetni iznosi određeni. Iznosi potpora tablično su prikazani za mrežnoj stranici HZZ-a.


Pročitajte više: Zašto baš u 2022. iskoristiti poticaje za samozapošljavanje


Povećan minimalac plaće

Najmanji mjesečni iznos bruto 1 plaće temeljem ugovora o radu ove je godine povećan za osobe bez završene osnovne škole i stečene kvalifikacije, za osobe sa završenim srednjoškolskim obrazovanjem i za osobe sa zvanjima stečenim po programima visokoškolskog obrazovanja. Kao korisnici su ove godine navedeni poslodavci koji kao fizičke ili pravne osobe, te osobe koje su osnovane temeljem posebnih propisa, samostalno i trajno obavljaju gospodarsku djelatnost.

Kome se smije dodijeliti potpora

Pod odredbom onih poslodavaca kojima se ne može dodijeliti potpora ove su godine nadodani poslodavci koji žele potporu za zapošljavanje radnika za kojeg su već koristili potporu za zapošljavanje/potpore za zapošljavanje za stjecanje prvog radnog iskustva – pripravništvo/ potpore za pripravništvo, bez obzira na godinu provedbe te prethodne mjere te slučaj kada podnositelj zahtjeva kojeg je jedan od članova, odnosno osnivača poslodavac, a koji je prethodno zapošljavao osobu za koju se traži potpora unazad 12 mjeseci od dana podnošenja zahtjeva. Ove godine na tom popisu nisu korisnici potpore za samozapošljavanje.


Pročitajte više: U 2022. raste iznos za samozapošljavanje, pročitajte i ostale novosti u politici zapošljavanja


Potpore za zelene i digitalce

Novosti u ovogodišnjim potporama su i nove potpore za zeleno i digitalno zapošljavanje.

Digitalna radna mjesta su radna mjesta i poslovi za čije obavljanje osoba mora posjedovati visoko specijalizirane, napredne IKT vještine, odnosno posjedovati znanja u područjima programiranja, razvoja aplikacija, digitalne poslovne analize, digitalnog marketinga i kreiranja sadržaja, digitalnog dizajna i vizualizacije podataka, upravljanje digitalnim proizvodima, podatkovna znanost, dizajn korisničkog iskustva, robotika, razvoj algoritama i/ili proizvoda koji koriste umjetnu inteligenciju/strojno učenje, rješenja za Internet stvari (senzori, pametni kućanski uređaji) i dr.

Kriteriji koje područja zelenih proizvoda i usluga na koje se pravilnik odnosi moraju zadovoljavati su energija iz obnovljivih izvora, energetska učinkovitost, smanjenje i uklanjanje onečišćenja, smanjenje stakleničkih plinova te recikliranje i ponovna uporaba i održivo upravljanje i očuvanje prirodnih resursa.

O utvrđivanju specifičnih zelenih djelatnosti u kojima se može koristiti ova potpora pročitajte ovdje.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP prijedlozi vladi

7 prijedloga Vladi RH za prvih 100 dana novog mandata

Udruga Glas Poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s Ministrom financija i Ministrom gospodarstva i održivog razvoja kako bi predložili nekoliko...
- Advertisment -