Istraživanje pokazalo da su Hrvati nakon potresa jako uznemireni, a brine ih i epidemija

Potres u Sisačko-moslavačkoj županiji izazvao je visoku razinu uznemirenosti među građanima: čak 87% njih navodi da ih je potres uznemirio ili jako uznemirio. Građani su podjednako pomogli unesrećenima novčanim uplatama (40%) te doniranjem robe i potrepština (47%), a 8% građana navodi kako je volontiralo na terenu. Novi su to rezultati Hendal Market Research Agencije.


Pročitate više: Poduzetnici otvorili račun za donacije za Sisačko-moslavačku županiju!


Potres u Sisačko-moslavačkoj županiji potaknuo ljude na pomoć unesrećenima

Potres je još jednom pokazao kako su naši građani u kriznim situacijama spremni pomoći. Tako se u našem istraživanju pokazalo i kako je velik broj građana pomogao potresom pogođenom području i to 40% u novčanim donacijama (konkretno, 16,2% je uplatilo novac direktno unesrećenima, 8,9% Crvenom križu, 4,6% Caritasu, 3,3% službenom računu Vlade RH, 12,6% ostalim udrugama i fizičkim osobama) te u doniranju robe i potrepština (47%). 8% građana pomoglo je volontiranjem na terenu.

Hrvati nisu zadovoljni angažmanom države

25% građana navodi kako nije pomoglo, ali bi to željeli. Više od polovice ispitanika navodi kako nije zadovoljno angažmanom i organizacijom pomoći države potresom pogođenom području. Preko polovice ispitanika (52%) nije zadovoljno angažmanom i organizacijom pomoći države potresom pogođenom području. 28% je neutralno po tom pitanju, a zadovoljnih je tek 20%. Kod većine građana potres nije izazvao dodatnu zabrinutost zbog epidemije COVID-19.

Iako su nas istovremeno zadesile dvije velike ugroze (COVID-19 i potres u Sisačko moslavačkoj županiji), 52% građana navodi kako potres nije nikako djelovao na njihovu zabrinutost oko epidemije, dok ih je 28% nakon potresa još zabrinutije oko epidemije.


Pročitajte više: Istraživanje: Hrvati se boje koronavirusa, ali sve manje vjeruju Stožeru!


Istraživanje je provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 500 građana Hrvatske sredinom siječnja 2021.

Foto: Pixabay/Angelo_Giordano

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

najava konferencija javna uprava

Žene koje su uspjele u javnom sektoru okupile smo na konferenciji...

Iako čine većinu zaposlenih, u javnom sektoru žene su nedovoljno zastupljene na vodećim pozicijama. Od 128 gradova, žena vode tek njih...
- Advertisment -