Što morate znati o povjerenju između odvjetnika i stranke?

Jedan od najznačajnih odnosa u poslovanju odvjetničkog ureda jeste povjerenje koje se stvara u odnosu između odvjetnika i njegove stranke. Naime, odvjetnik je osoba koja zastupa prava i interese svojih stranaka i tome, vjerovali ili ne, stvarno teži većina mojih kolega. Nikome, a posebno nama nije u interesu da nam se stranka ne osjeća zaštićenom i zadovoljnom.

Povezano:

Kad se gradi povjerenje između odvjetnika i stranke?

U ovom procesu od presudne je važnosti da odvjetnik posjeduje i tzv „dodatne“ vještine kako bi što lakše prepoznao motivaciju i potrebe svojih klijenata, te kako bi sa  vojim znanjem i iskustvom pokušao u što je većoj mogućoj mjeri zaštiti prava i interese svojih stranaka. U tom pogledu moram istaknuti kako je vrlo teško nakon samo jednog razgovora shvatiti realne potrebe naših stranaka jer ponekad niti stranke same nisu svjesne istih te samo kroz stručnu i intenzivnu komunikaciju postoji mogućnost točnog definiranja potreba. Tek kad se točno identificara problem i potreba stranke,  dužnost je nas odvjetnika upoznati sranku s pravnim okvirom i eventualnim pristupima – strategijama kojima bi se postigla rješenja koja će zadovoljiti klijenta i biti u skladu s zakonom.

Dakle, u tom trenutku se gradi povjerenje i stranka bi na temelju toga trebala odabrati odvjetnika koji će je zastupati, a ne isključivo po ponudi u kojoj je specificiran trošak jer sama ponuda ne može ujedno i predočiti pristup odvjetnika ka rješavanju problematike. 

Sudski spor ponekad može izgledati nelogičan vanjskim promatračima

Jednom angažiran odvjetnik dolazi do drugog pitanja, a to je povjerenje između odvjetnika i stranke koje se gradi i kroz vrijeme zastupanja u određenom sporu. Ovdje je bitno naglasiti da postoje i neki vanjski aspekti na koje odvjetnik ne može utjecati, a koji utječu na konačan ishod spora i zadovljstvo klijenata. Npr. ako se vodi sudski spor, jedno od glavnih načela je samostalnost sudaca i samostalne ocjene dokaza, što znači da je svaki sudac ovlašten donijeti odluku po vlastitom mišljenju kao i procijeniti dokaze, a posebno saslušanje stranaka. S toga je vrlo teško stranci od samog početka ne garantirati „pobjedu“ u sporu jer pobjeda ne ovisi o odvjetnicima već o dokazima i njihovoj valuaciji od strane suda.

Sudski spor je proces koji u svom tijeku poprima različite oblike, koje klijentima kao vanjskim promatračima često mogu izgledati nelogični, a upravo u tim trenucima presudno je povjerenje u odvjetnika koji je upoznat s tijekom procesa i sudskom praksom.

Pri traženju odvjetnika nemojte samo tražiti ponudu

Neovisno o navedenom, odvjetnik vašeg povjerenja će vam uvijek iskreno reći svoje mišljenje, iako se ponekad možda nećete zadovoljiti s istim te ćete možda zato zatražiti i drugo mišljenje – mišljenje drugog odvjetnika. U tom pogledu je bitno naglasiti da i mi odvjetnici na različite načine pristupamo strankama i u komunikaciji s njima stavljamo naglaske na ono što se nama iz našeg bogatog iskustva i stručne perspektive čini ključnim. Npr. u radu svog ureda, ja kao odvjetnik veliki naglasak stavljam upravo na potrebe mojih klijenata, koje se čak i u tijeku procesa mogu promijeniti što smatram kao priliku za sagledavanje novih perspektiva i nalaženje novih rješenja.

Povjerenje se stvara iz kontinuirane komunikacije i zbog toga sam uvijek osobno dostupna svim svojim strankama, često je to samo razgovor i razmjena tekućih informacija, a nekad su to konstruktivni razgovori u kojima otkrijemo vrlo bitne nove mogućnosti, perspektive i pronalazimo zajedno adekvatu pravnu soluciju za rješavanje problematike.

Zaključno, pri odabiru odvjetnika nemojte samo zatražiti ponudu i onda odlaziti od ureda do ureda tražeći ponude drugih jer vas to definitivno kroz dugotrajan proces neće dovesti do željenih rezultata već imajte uvijek na umu da je najbitnije imati povjerenje u osobu koja vas zastupa jer tek tada će ista moći dati sve najbolje od sebe i vi ćete se osjećati u potpunosti zaštićenim.

Autor: Odvjetnica Tiziana Paris, www.lawparis.com

Foto: Rawpixel

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -