Povlačenje otkaza – donosimo savjete za uspješno prevladavanje ove neugodne situacije

Kad dajemo otkaz, obično to činimo zato što smo dobili novu, bolju priliku. Otkazni rok je nešto što želimo odraditi što prije jer se veselimo novom poglavlju u svojoj karijeri. No kako je život nepredvidiv, može se dogoditi da iz nekog razloga morate povući otkaz.

U nastavku donosimo savjete kako to što bezbolnije učiniti.

Nije svejedno kad tražite povlačenje otkaza

O uspješnosti povlačenja otkaza uvelike ovisi i vrijeme koje je proteklo otkad ste ga dali.

Povlačite li otkaz pred kraj otkaznog roka, velika je vjerojatnost da vam je tvrtka već pronašla zamjenu, te da za vas mjesta jednostavno nema, barem ne na radnom mjestu s kojeg ste najavili odlazak.

Ako otkaz povučete unutar par sati ili dana nakon što ste ga dali, vrlo je vjerojatno da ćete ostati na svom radnom mjestu kao da se ništa nije dogodilo. Sve dalje već predstavlja rizik, a što vrijeme više protječe, to ćete i vi morati biti otvoreniji za alternativne opcije, kao i spremniji na odbijenicu.


Pročitajte više: Zašto nas toliko proživljava krizu na sredini karijere?


Budite iskreni pri razgovoru

Prije nego što otkaz povučete pismeno, potrebno je to učiniti usmeno. Porazgovarajte s vama nadređenom osobom ili zaduženom osobom u odjelu za ljudske resurse vaše tvrtke.

Iskreno iznesite situaciju u kojoj ste se našli i razloge iz kojih biste htjeli ostati gdje jeste kako bi se vaša situacija mogla adekvatno razmotriti.

Dobijete li zeleno svjetlo, uputite pismeni zahtjev za poništavanjem otkaza. Zahtjev neka bude kratak i jasan, te se svakako ispričajte na neugodnosti. Na kraju zahtjeva svakako zahvalite na razumijevanju i prilici.

Moguće je i da vam poslodavac ponudi drugu poziciju u istoj tvrtki jer je vaša u međuvremenu popunjena. Prihvatite li ovu opciju, postupak pisanog povlačenja otkaza je isti, te samo napomenite kako prihvaćate novu poziciju.


Pročitajte više: Ima li smisla prijavljivati se na oglase tvrtke koja vas je prije odbila?


Vraćanje podvijena repa?

Povlačenje otkaza bilo je uspješno. Bilo da ste na staroj ili novoj poziciji, u istoj ste tvrtki, zaposleni i na sigurnom.

Iako su danas promjene radnog mjesta i tvrtki sve prihvaćenija pojava koja se odražava i na prihvaćanje povlačenja otkaza, situacije povratka na staro mogu biti neugodne.

U kratkom ste roku najavili odlazak iz tvrtke da biste tražili da vas se vrati natrag. Kako da se dalje ponašate?

Za početak, nemojte biti sramežljivi niti pokazivati nelagodu. Svakako pokažite zahvalnost, no ne upornim ispričavanjem, već predanim radom i profesionalnošću. Ako vas kolege pitaju što se dogodilo, budite iskreni s njima. Upamtite da vaše iskustvo i njima može pomoći.

Ubrzo ćete uhvatiti staru rutinu, a time će vaša nelagoda nestati i sve će biti po starom.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -