Radnici su svoje rekli – Povratak u ured razlog je za otkaz

Pandemija je i službeno završena, a povratak u urede aktualan je još od prošle godine. Mnoge su tvrtke zadržale barem hibridni, ako ne u potpunosti remote način rada, no neke žele radnike u potpunosti vratiti u urede. Problem je u tome što radnici pružaju otpor.

Kako bi radili od kuće makar dio tjedna, radnici su spremni dati i otkaz, piše BBC. Tijekom dvije ključne pandemijske godine, radnici su promijenili svoje prioritete, a mjesto rada, koje je do tada neupitno bilo ured, postalo je najvažnije sredstvo čuvanja balansa privatnog i poslovnog života.

Tehnologija je ključna za dobro iskustvo rada

Prema istraživanju koje je proveo Appspace nad zaposlenicima velikih poduzeća u SAD-u, poimanje ureda značajno se promijenilo. Samo 3% zaposlenika radi isključivo iz ureda, 43% u potpunosti remote, a 54% hibridno.

Među hibridnim radnicima, njih 35% se teško povezuje s poslom i smislom rada, 22% je izjavilo kako je komunikacija van ureda otežana. Dio problema svakako je na poslodavcu budući da njih 28% nije osiguralo nove tehnološke opcije koje bi pomogle radnicima da se vrate u urede, što je 93% radnika koji barem povremeno rade iz ureda izjavilo da žele. Preciznije, izjavili su kako žele bolje iskustvo rada iz ureda.

Zanimljivo, 51% radnika je bilo zbunjeno nakon povratka u ured – nisu bili sigurni jesu li njihovi kolege tamo bili prije, jesu li novi radnici ili uopće nisu zaposleni već su ‘u prolazu.’ Da su poznanstva važna potvrđuje i 85% radnika koji prilikom odluke o povratku u ured uzimaju u obzir prisutnost kolega s kojima se slažu ili barem koje znaju.


Pročitajte više: CEO OpenAI: remote rad bio je zbunjujući eksperiment


Za neke povratak u ured znači pad produktivnosti

Primarni problem otežanom povratku u urede je nedostatak empatije onih koji donose odluke o mjestu obavljanja rada, te predrasuda o zabušavanju remote zaposlenika, piše dr. Gleb Tsipursky za Enterpreneur. “Zamilite ovo: vaš zaposlenik, talentirani inženjer softvera, napredovao je u remote okruženju. Sad tražite od njega da se vrati u ured, ali on to odbija navodeći bolju produktivnost kod kuće i manje stresa izazvanog putovanjem na posao.”

Onima koji se s tim radnikom ne mogu poistovjetiti, ovakva je reakcija neobična. Možda su mislili i da će povratak u ured oduševiti većinu radnika. No, zaboravljaju da svaki radnik nije isti jednostavno zato što svaka osoba nije ista.

Dodatno, usvajanjem novih metoda rada i tehnologija tijekom lockdowna, radnici su dobili priliku isprobati drugačije principe rada, a ne samo mjesto rada. Vraćanje baš svega u stanje iz rane 2019. nema smisla. Primjerice, održavanje sastanaka uživo nema smisla ako bi radnici morali potrošiti dio svojeg radnog vremena putujući na dogovoreno mjesto. Videopozivi su se pokazali kao izvrsno rješenje. To je samo jedan od načina na koji tehnologija olakšava rad čak i u uredu.

Slijepo vraćanje na staro ometa evoluciju radnog mjesta. Radnici to ne žele.


Pročitajte više: “Remote rad u pidžami – na što se vaš poslovni život sveo?” Je li vrijeme za povratak u ured?


Remote rad izazvao je status quo

Apple je proveo istraživanje nad vlastitim radnicima. Pokazalo se kako 76% njih ne želi raditi isključivo uredski, a 56% je spremno dati otkaz ako bi se morali vratiti u ured, prenosi BBC. Dobro se to vidjelo na primjeru Tesle kad je Elon Musk naredio zaposlenicima da rade iz ureda minimalno 40 sati tjedno. Radnici koji ne žive na području sjedišta tvrtke upitani su kad će se preseliti, piše CNBC.

Raul Vargas, novi CEO Farmers Group nedavno je poništio odluku svog prethodnika koja dozvoljava remote rad. Radnici su nezadovoljni, a mnogi su izjavili kako su prihvatili posao u tvrtki upravo zbog mogućnosti rada od kuće, prenosi NY Post.

U oba slučaja u obzir nisu uzete okolnosti u kojima radnici žive, kao ni njihove želje.

Ovo ne znači da je remote rad jedina ispravna opcija, no znači da je izazvao status quo kao ni jedna promjena do sad. Vaši su radnici možda ustanovili da im odgovara rad u tišini, možda im je kvaliteta privatnog života lošija zbog dugih putovanja na posao, a možda im je prelazak na tehnologije dostupne u uredu bio ‘s konja na magarca.’

“Razmislite. Moramo li se vratiti tradicionalnom modelu ureda ili ga se držimo jer je ugodan? Nažalost, ugoda nije jednaka učinkovitosti ili produktivnosti,” upozorava Tsipursky. “Iako promjene mogu biti zastrašujuće, inovativan i napredan pristup remote radu možda je baš ono što vašoj tvrtki treba.”

Foto: Canva / LinkedIn Gleb Tsipursky

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

arhibau 2023 otvorenje

Otvoren ArhiBau 2023.! 6 dana promicanja kulture održivog razvoja

U svom već trećem izdanju, ArhiBau nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Ovogodišnji sajam održava se istovremeno sa sajmovima...
- Advertisment -