Poboljšajte svoj power nap uz – kavu!

Iako se može činiti suludo, istina je – prije popodnevnog drijemanja dobro je popiti kavu. Power nap nešto je što mnogi vole prakticirati. Brzinskih 20-ak minuta sna mnoge napuni energijom za ostatak dana, uz to jačajući imunitet, fizičku snagu i fokus. Posebno je popularan među onima koji rade kasne smjene ili koji pak rade duge radne sate. Čak i ako imate posve ležeran dan, power nap će imati dobro djelovanje na vas. Opće je poznato kako je san – zdrav. Ako svemu dodate i dobru kavu, osjetit ćete boost energije kakav niste mislili da je moguć.

Kofein za bolji power nap

Brojna su se istraživanja pozabavila popodnevnim drijemanjem. Osim istraživanja blagodati za tijelo i um, znanstvenike je zanimalo i kako da power nap dobije svoj power up. Rješenje je u kavi, piću popularnom upravo zato što razbuđuje bez da trošimo pola sata na spavanje. Ta kava koju ispijamo u hodu i za radnim stolom ima puno jači potencijal nego što mislimo.

Naime, kad smo umorni, neurotransmiter adenozin raste. Upravo zbog njega osjećamo pospanost. Kad zaspimo, razina adenozina pada. No, kofein koji se nalazi u kavi, djeluje upravo suprotno – on razbuđuje blokirajući djelovanje adenozina u našem organizmu, stoji u jednom od istraživanja. Iako kofein blokira djelovanje adenozina, on ne spušta njegovu razinu. To može samo san. Popijete li kavu prije drijemeža, istovremeno ćete blokirati djelovanje i spustiti razinu adenozina, odnosno njegova će se razina sputiti osjetno brže. I kava i san tako će imati bolji rezultat.


Pročitajte više: Zvuk fena koji će uspavati svaku bebu – Što je bijeli šum?


Ključno pitanje je – kada?

Kofein ne djeluje odmah, tako da nakon što je ispijete, nesumnjivo imate pola sata za odmor, a stručnjaci u pravilu preporučaju da kavu popijete 15-20 minuta prije odmora, a svoj power nap ograničite na manje od pola sata, piše healthline. Ako spavate 30 minuta ili duže, povećavate šanse da uđete u duboki san. Naglim buđenjem iz dubokog sna nećete biti odmorni, već intertni i dezorijentirani, što definitivno nije rezultat koji priželjkujete.

Pazite i da vaš power nap nastupi minimalno šest sati prije redovitog vremena u koje idete ‘u krpe.’ Dakle, ako obično idete spavati u 22:00, pazite da odrijemate najkasnije do 16:00. Ako nećete stići ‘ubiti oko’ na vrijeme, svoj drijemež preskočite. U protivnom ćete narušiti kvalitetu svog redovnog sna.

Konačno, obratite pozornost i na količinu kofeina koju konzumirate. Većina ljudi će najbolje rezultate postići uz 200 mg kofeina.


Pročitajte više: Muči vas nesanica? Poboljšajte san sljedećim navikama


Koliko kofeina je previše?

Važno je napomenuti kako ne postoji mnogo istraživanja na ovu temu, no ona koja postoje, pokazuju dobre rezultate. Kombinacija kofeina i drijemeža uistinu se pokazala povoljnom za čovjekov fokus, reflekse i opću razinu energije, što je testirano na različitim zadacima – u vožnji, za računalom i tijekom rada u noćnoj smjeni.

Isto tako, istraživanja su rađena korištenjem kofeinskih pilula, a ne kave, stoga se preporuča piti crnu kavu, bez mlijeka i šećera. Količina od 200 mg kofeina odgovara dvjema šalicama crne kave. Općenito, stručnjaci se slažu da količina kofeina koju zdrava osoba konzumira tijekom dana ne bi trebala prelaziti 400 mg.

Metoda je ovo koju svakako vrijedi iskušati. Naravno, pridržavajući se uputa.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -