Kako pravilan odabir obuće utječe na razvoj dječjeg stopala?

Svaki roditelj dobro zna da zdravlje djece nema cijenu i ne postoji nešto što ne bi poduzeli kako bi osigurali samo najbolje za naše mališane. Kod razvoja stopala od malih nogu najvažnija je prevencija i pravilan odabir obuće.


Pročitajte više: Cipele kao ljubav na prvi pogled ili ipak kvaliteta i udobnost na prvom mjestu?


Razvoj stopala!

Da bi znali kada treba poduzeti nešto, trebamo biti upoznati s razvojem stopala od rođenja. Dječja stopala razvijaju se i jačaju kako vaše dijete raste, a svako razdoblje po nečemu je specifično.

Važno je znati da kod male djece stopala su uvijek spuštena. Do druge godine sasvim je normalno da su stopala poput jastučića. Razlog tome su kosti koje su mekane i tek se razvijaju s ligamentima i mišićima. Od druge do treće godine kreće aktivno razvijanje luka stopala i to je faza u kojoj je najbolje posvetiti pažnju. Potičite dijete da hoda boso u prirodi i po raznim podlogama što je više moguće te kupujte kvalitetnu obuću jer dobrobit za kasniji razvoj je nemjerljiv. Izbjeći ćete posjete doktorima, fizijatru i nošenje posebnih uložaka koji zahtijevaju i obuću koja je predviđena za individualne uloške.


Pročitajte više: Kako ispraviti posturu tijela te zašto je ljeto idealno vrijeme za to?


Pravilan odabir obuće!

Temelj za budući pravilan razvoj stopala postavljamo upravo između te druge i treće godine djetetova života i ako krenemo u ovom važnom razdoblju s kvalitetnim navikama do 6. godine svod stopala pravilno će se razviti. Nekako uobičajeno je da se prvi deformiteti primjećuju već oko 5. i 6. godine.

Aktivan razvoj dječjeg stopala traje sve do 10. – 12. godine kada se formira i do tada se moraju postaviti temelji za daljnji pravilan razvoj u adolescentskoj dobi. Puno je teže liječiti spuštena stopala kada djeca uđu u pubertet i kasniji razvoj te se jako teško tada ispravljaju deformiteti.

Od iznimne je važnosti birati pravilnu obuću koja potiče pravilan razvoj svoda stopala. Anatomski oblikovano gazište služi u svrhu da drži stopalo u pravilnom položaju i rasterećuje ga. Potrudite se da kupnju obavljate u specijaliziranim trgovinama ili u ljekarnama, a svakako izbjegavate masovne lance i trgovine robe široke potrošnje. Obratite pažnju i na izradu, materijale i mogućnost prilagodbe stopalu. Više o anatomski oblikovanoj obući možete pročitati i na stranici www.anatomskaobuca.hr te pratite edukativni program “Nosim dobre cipele”.

Preporučujemo prevenciju kroz pravilan odabir, međutim briga za temelj tijela koji vas nosi kroz život zaslužuje pažnju od najranije dobi, ali i tijekom cijelog života.

Foto: Axelda, Erdelić doo

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -