Europska unija žena: Roberta Metsola nova je predsjednica Parlamenta! Žene su sada u vodstvu Parlamenta, Komisije i Europske centralne banke

Roberta Matsola izabrana je za novu predsjednicu Europskog Parlamenta. Dvije najjače žene Europske unije, predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i predsjednica Europske centralne banke Christine Lagarde, dobile su kolegicu u i predsjedništvu Parlamenta. Nakon što je dosadašnji predsjednik David Maria Sassoli primljen u bolnicu, te kasnije preminuo, Roberta Metsola je, kao njegova zamjenica, obnašala dužnosti predsjednika sve do izbora koji su bili planirani za 18. siječnja. Na izborima je Metsola izabrana za predsjednicu te joj je povjeren mandat.

Najmlađa predsjednica Parlamenta, tek su joj 43

Metsola je malteška političarka i najmlađa predsjednica Parlament ikada. Sa svojih 43 godine istaknula se kao izuzetna političarka i snažna liderica. U govoru nakon izbora osvrnula se na Simone Veil, prvu ženu na poziciji predsjednika Europskog parlamenta. Vail je predsjedala od 1979. do 1982. Prošlo je gotovo dvadeset godina prije nego li je druga žena izabrana na istu poziciju. Bila je to Nicole Fontaine, a njen mandat je trajao od 1999. do 2002. godine. Točno 20 godina kasnije na vodeću poziciju Parlamenta Unije dolazi Roberta Metsola.

Metsola je predstavnica demokršćana u Malti, na razini Unije se istaknula svojim stavovima protiv abortusa. Naime, Malta je jedina članica koja ima u potpunosti zabranjen abortus, a ona je i na razini Unije jasno izražavala takve stavove. Međutim, iako je snažna protivnica abortusa, Metsola se predstavlja prijateljicom LGBTQ zajednice u Europi. Snažna je zagovarateljica ženskih prava, a redovito se dotiče i pitanja kao što su klimatske promjene i Zelena Europa.


Pročitajte više: Kakva ženska podrška! Predsjednica Europske središnje banke napisala zašto je predsjednica EK među najutjecajnijim ljudima na svijetu!


Isječak s govora – ovdje stojim radi žena

„Prije dvadeset i dvije godine Nicole Fontaine je izabrana 20 godina nakon Simone Veil. Neće proći još dva desetljeća dok sljedeća žena ne bude stajala ovdje.

Znam da stojim na ramenima divova. Ramena Simone Veil – zatvorenice Auschwitza 7-8-6-5-1 – koja je skinula okove tog bolnog dijela naše europske povijesti kako bi prokrčila put kroz stropove kao prva žena koja je bila predsjednica Europskog parlamenta; ramenima milijuna bezimenih žena koje su toliko izdržale i koje su se borile za nas da imamo prilike koje njima nikada nisu priuštene.

Ramena Ashling, Pauline i svih ostalih žena čiji su životi već ukradeni ove godine. Ramena europskih raseljenih i nestalih; na sve one koji su se borili i patili pod totalitarizmom i žrtvovali sve za Europu.

Na ramenima svih onih koji su vjerovali i koji još vjeruju. Stojimo ovdje zahvaljujući njima. Stojimo ovdje za njih.

Europa se vratila. Europa je budućnost. Živjela Europa!“


Pročitajte više: Christine Lagarde: ,,Napori da se smanji jaz između muškaraca i žena u bankovnom svijetu ne idu dovoljno daleko”


Europa se oprašta od Davida Maria Sassollija

Ova velika vijest, iako možda označava novu eru u povijesti unije, popraćena je tužnim tonom i tugovanjem zbog smrti Metsolinog prethodnika. U 65. godini života preminuo je David Maria Sassoli, koji je dužnost preuzeo 2020. godine. Ostao je zapamćen zbog svoje novinarske i političke karijere, u kojima se istaknuo kao veliki humanist, zaštitnik marginaliziranih skupina i zagovaratelj Zelene Europe. Smatrali su ga ambasadorom demokracije i Europske Unije. Krajem prosinca 2021. zaprimljen je u bolnicu u Avianu, da bi 11. siječnja 2022. godine preminuo. Italija tuguje za svojim velikanom.

Foto: Canva/ Wikipedia

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija žene u znanosti medicini i farma biznisu

Dolazi konferencija “Žene u znanosti, medicini i farma biznisu” – Stare...

Iako u Hrvatskoj žene čine 49 posto zaposlenih u znanosti njihov udio na vodećim pozicijama je još uvijek zanemariv​. Farmaceutskoj industriji kronično nedostaje...
- Advertisment -