Predsjednica podržala naš apel i poslala dopis Zdravku Mariću

Drugo čitanje zakona o doprinosima koji će uništiti žensko poduzetništvo se bliži.

Do sad smo apelirali na puno adresa, kod Ministarstva gospodarstva, Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i Predsjednice.

Odgovor smo za sad dobili samo od ureda Predsjednice Republike, odnosno njenog Kabineta za gospodarstvo. Apel i odgovor u nastavku.

Apel žena poduzetnica

1.10.2018.

“Poštovana Predsjednice,

Obraćam Vam se za pomoć ispred žena poduzetnica povodom konačnog prijedloga zakona o doprinosima koji je prošao prvo čitanje.

Prema Ministarstvu financija, svi direktori koji rade na pola radnog vremena su ZLORABITELJI. I to se inicijalno htjelo spriječiti na način da je minimalna bruto plaća povećana na 10.339 kn, što mali poduzetnici koji čine preko 90% gospodarskih subjekata ne mogu nikako podnijeti. Jer mi jednostavno nemamo toliki mjesečni promet da bi mogli isplatiti toliku plaću.

Nakon burnih reakcija javnosti i e-savjetovanja, konačni prijedlog je da je osnovica za obračun doprinosa manja i da se za razliku tereti direktora tvrtke osobno.

Predsjednice, žene poduzetnice kreću u biznis da bi nešto stvorile, ne da bi radile zlouporabe.

Poduzetnice često rade od kuće kako bi mogle balansirati posao i obitelj, što zapravo samo dovodi do našeg burnouta. Mi nemamo 8 sati efektivnog rada dnevno jer moramo djecu dočekati iz škole, dati im ručak, pomoći oko zadaće, obavljati kućanske poslove….zbog toga tvrtke u ženskom vlasništvu ostaju mikro i jako sporo rastu. Pišem Vam kao majka poduzetnica s 3 djevojčice, sad upravo s kuhinjskog stola jer im moram skuhati ručak. Poslijepodne idem na HRT i treća djevojčica ide sa mnom jer nije ni išla u vrtić danas budući da je suprug na putu i nema ju tko pokupiti.

Zato smo pokrenuli peticiju da se poduzetnicama osiguraju poticaji ili olakšice za čuvanje djece i održavanje kućanstva što bi direktno utjecalo na rast naših tvrtki i državi povratilo investiciju u poticaje: http://www.womeninadria.com/majcinstvo-ne-smije-ugrozavati-zensko-poduzetnistvo/

Zato se mnoge žene koje pokrenu posao prijave na pola radnog vremena jer toliko efektivno i rade i ni nemaju vrijeme slobodno da bi se bavile razvojem poslovanja. Pokušavaju zaraditi dovoljno da poplaćaju sve obveze držati, što je zapravo samo održavanje na površini iz mjeseca u mjesec. Žene poduzetnice koja su jedine zaposlene u tvrtci/obrtu ili imaju 2-3 zaposlenih, 70% ženskih tvrtki je do 4 zaposlena, nisu nikakve velike direktorice koje sjede u uredima dok radnici rade pa ih treba kazniti. To što smo mi zaposlene na pola radnog vremena se jako dobro i vidi na našim prihodima. Onaj tko zarađuje milione, a prijavljen je na pola radnog vremena, to je druga priča.

To su žene koje su mogle sjediti na burzi ili su mogle u Zagrebu se prijaviti da budu samo majke i da su za to plaćene. Umjesto toga odlučile su nešto stvoriti, rađati i odgajati djecu i kreirati radna mjesta! Znate li da poduzetnice imaju 2, 3, 4… djece?

Prošli tjedan smo održali konferenciju mama poduzetnica gdje smo prezentirale mi mame poduzetnice koje imamo 2, 3 i 5 djece! http://www.womeninadria.com/mame-poduzetnice-koje-ce-vam-na-konferenciji-25-9-pokazati-da-mozete-imati-sve/

Na konferenciju su došle i žene koje su na porodiljnom i htjele bi pokrenuti vlastiti biznis. Sigurno će se prijaviti na pola radnog vremena jer nemaju ni financija ni vremena da budu prijavljene na puno radno vrijeme.

Pogledajte te žene i djecu: http://www.womeninadria.com/konferencija-mama-poduzetnica-25-9-2018/

Njima bi mi trebali jasno reći da ni u ludilu ne pokreću biznis, nego da isele iz države ili da se prijave da budu samo mame i da za to primaju plaću i daju izjave na tv da su se one odlučile za obitelj!

Znate li kako poduzetnice idu na porodiljni dopust? Nikako. Poduzetnice skrivaju trudnoću do zadnjeg dana, idu zamaskirane na sastanke da ne bi izgubile poslove jer njihovi korporativni klijenti misle da njih sad neće biti godinu dana. Ako poduzetnica ode na porodiljni, tvrtka od 2-3 zaposlenih više ne postoji!!!  Isto se događa na žalost i poduzetnicama koje imaju razvijene biznise i puno zaposlenih. Njihove bebe imaju svoje sobe u njihovim uredima!

Mi odemo u rodilište i izlazimo čim prije da nastavimo raditi. Jer nas porezna ne pita kako ste, kako je dijete, nego šalje opomene pred ovrhe za plaće, pdv….i sad smo mi zlorabiteljice koje će još na osobno ime dobiti obračun doprinosa. Od kud da mi to platimo i gdje da zaradimo za to?

Nitko ne živi kao žene poduzetnice.

Naš apel prema Vladi je da se ovaj zakon ne primjenjuje na poduzetnike početnike prve 3 godine, a za žene poduzetnice 5 godina: http://www.womeninadria.com/od-1-1-2019-gotovo-je-sa-zenskim-poduzetnistvom/

To bi nam omogućilo da nam tvrtke postanu stabilne te bi to sigurno puno bolje doprinijelo gospodarskom rastu.

Molim Vas da nas podržite.

Ivana Matić

CEO Women in Adria”

Odgovor iz Ureda Predsjednice

3.10.2018.

“Poštovani gospodine ministre,

U Uredu Predsjednice Republike Hrvatske zaprimljeno je pismo gospođe Ivane Matić, osnivačice brenda Women in Adria, kojim se obratila Predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović sa zamolbom za potporom apelu poduzetnica u pogledu odgode primjene novog Zakona o doprinosima, čije su izmjene i dopune trenutno u raspravi u Hrvatskome saboru, kako bi se uvažile životne okolnosti u kojima poduzetnice rade, poput majčinstva i odgoja djece.

Stoga, a vodeći računa o navodima gospođe Matić i s obzirom na nemogućnost utjecaja Predsjednice Republike na nadležno postupanje i odlučivanje u naznačenoj stvari, u privitku ovog dopisa prosljeđujemo Vam presliku zaprimljenog pisma na uvid i postupanje. Ujedno molimo da stručne službe Ministarstva financija o utvrđenom i poduzetom po upućenoj predmetnoj zamolbi izvijeste pošaljiteljicu pisma izravno.

S poštovanjem,

Predstojnica

Anamarija Kirinić”

 

Foto: Women in Adria/Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP prijedlozi vladi

7 prijedloga Vladi RH za prvih 100 dana novog mandata

Udruga Glas Poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s Ministrom financija i Ministrom gospodarstva i održivog razvoja kako bi predložili nekoliko...
- Advertisment -