Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij – lider kakvog trebamo i u običnom životu, bez ratnog stanja

Kada se Volodimir Zelenskij kandidirao za predsjednika Ukrajine 2019., biračima ga nije bilo teško zamisliti u toj ulozi jer je do tada već nekoliko godina glumio predsjednika na malim ekranima. Međutim, kako je ukrajinski predsjednik od filmske zvijezde postao zvijezdom ukrajinskih izbora te ratni vođa koji inspirira ljude diljem svijeta?

Uspješan komičar i filmska zvijezda

Iako je završio pravni fakultet, Zelenskij je nakon studija gradio malo drugačiju karijeru na malim ekranima. Prije kandidature, proslavio se kao komičar, pobjednik prve sezone ukrajinskog Plesa sa zvijezdama, ali i kao glumac. Čak je i posudio glas medvjediću Paddingtonu u ukrajinskoj verziji sinkronizacije animiranog filma.

Zelenskij je okupio tim komičara pod nazivom Kvartal 95 s kojim je nastupao diljem Ukrajine. Kasnije je proširio Kvartal 95 u tvrtku za produkciju humorističnih sadržaja. U sklopu produkcijske kuće, napravio je Slugu naroda, jednu od najpopularnijih serija u Ukrajini. Sluga naroda je serija u kojoj je Volodimir glumio srednjoškolskog nastavnika koji jednog jutra neočekivano postaje predsjednikom nakon što snimi video u kojem kritizira korumpiranu ukrajinsku vladu. Ta serija ga je potaknula da se kandidira za predsjednika, a produkcijska kuća započela je istoimenu političku stranku 2018.


Pročitajte više: Komičarke – više od 50 godina borbe za jednakost na pozornici


Predsjednički mandat od 2019.

Zelenskij je odlukom većine pobijedio na predsjedničkim izborima 2019. te tako postao prvi predsjednik židovskog podrijetla, ali i najmlađi predsjednik Ukrajine. Pritom je dobio podršku 73% birača od kojih su mnogi bili razočarani mandatom prošlog predsjednika. U svojem prvom govoru naveo je dva glavna cilja – borbu protiv korupcije i poboljšanje odnosa s Rusijom. Naime, njegov cilj je bio postići primirje na istoku Ukrajine gdje je borba protiv proruskih separatista već tada odnijela puno života. Zelenskij je također obećao da će služiti samo jedan petogodišnji mandat kao predsjednik. Jedna od njegovih prvih odluka odnosila se na raspuštanje parlamenta i prijevremeni izbore jer su se tada u parlamentu nalazili pobornici prijašnjeg predsjednika Petra Porošenka.

Podsjećamo i na skandal Trump-Ukrajina tijekom kojeg je bivši američki predsjednik Trump vršio pritisak na Ukrajinu da istraži političkog rivala Joea Bidena tijekom izbora. Zelenskij je odbio miješati se u strane izbore.


Pročitajte više: Što morate znati o ratu u Ukrajini?


Drukčiji ratni vođa

Nakon napada Rusije, Zelenskij postaje ratni predsjednik i simbol snage ukrajinskog otpora. Kako bi politički razorio Ukrajinu, Vladimir Putin je označio predsjednika Ukrajine kao metu broj 1, a njegovu obitelj (ženu Olenu Zelensku i dvoje djece) kao metu broj 2. Unatoč tome, nije prihvatio američku pomoć kojom bi mogao napustiti glavni grad. Odgovorio im je da “treba oružje za borbu, a ne prijevoz.” U prvim danima napada, snimao se na ulicama glavnog grada Kijeva i poticao ljude u Ukrajini na otpor.

Kada je predsjednik odbio pomoć s evakuacijom iz Ukrajine, mnogi su bili oduševljeni njegovom hrabrosti i inspirativnom načinu vođenja koji je orijentiran na ljude. “Volim njegove liderske vještine. Samo zapamtite da moć svih svjetskih vođa dolazi s odgovornosti za zaštitom svojih ljudi,” rekao je Bachu Rajeshwar na LinkedInu. Također napominje da bi svaki startup i biznis puno mogao naučiti od njegovih voditeljskih sposobnosti.

Borba za slobodu i demokraciju

Svojim objavama na Twitteru u kojima podsjeća na to da se treba nastaviti boriti, Zelenskij je postao inspiracija. “Ja sam ovdje. Nećemo položiti svoja oružja. Branit ćemo našu zemlju,” rekao je Zelenskij u svojem viralnom videu.

CNN navodi da Zelenskij upravo u ovim ekstremnim uvjetima, kada je svaki dan odlučujući o opstanku Ukrajine, pokazuje kvalitete koje bi pomogle Ukrajini da postane članica NATO-a i Europske Unije, uključujući čvrstu borbu za demokraciju i slobodu. Odnosno, približava se cilju koji je predsjednik Putin pokušavao spriječiti napadom na Ukrajinu.

Foto: Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -