Knjiga Silvije Vig “Poslovna etika” obavezno je štivo za direktore

Poslovna etika tek se relativno nedavno počela podučavati na sveučilištima i u poslovnim školama. Iako o njenoj važnosti svi pričaju i na nju se pozivaju, malo je onih koji u svakom segmentu posla doista i posluju potpuno etično.

Upravo zbog svjesnosti o važnosti poslovne etike, dr. sc. Silvija Vig izdala je knjigu Poslovna etika. Osnovna svrha knjige je prikazati zašto, gdje i kako primijeniti etiku te koje su koristi od njezine implementacije. Etika se implementira u sustave programima etike i usklađenosti, objašnjava dr. sc. Vig. “To su kompleksni programi koji se sastoje od nekoliko alata koje je potrebno implementirati, a prije svega započinju procjenom rizika etike i usklađenosti. Problem je u tome što njih poduzeća teško samoinicijativno implementiraju, oni su obično zakonski regulirani na razvijenim tržištima. Zato brojne multinacionalne kompanije koje posluju u Hrvatskoj imaju te programe koji mogu biti više ili manje učinkoviti.”

Ovaj visokoškolski udžbenik korisna je literatura i za sva poduzeća koja žele poslovati etično. Za poduzeća u većinskom državnom vlasništvu to postaje i zakonska obveza. Naime, u idućih pola godine trebaju uvesti funkciju praćenja usklađenosti poslovanja.

„Knjigu bi trebala pročitati svaka osoba koja upravlja nekom organizacijom. Knjiga je odlično povezala važnost organizacijske kulture i klime s etikom poslovanja, a samim time i s uspješnim poslovanjem. Razvijeni alati za jačanje integriteta i etike u organizaciji ključ su njenog razvoja i uspjeha“, kazala je Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Da važnost poslovne etike u poslovanju raste, pokazuje i činjenica da sve više tvrtki ima specijalizirane odjele upravo za etiku.

Povezano: Želite li znati laže li vam potencijalni poslovni partner? Pitajte ga o neuspjehu

„Knjiga Poslovna etika jedno je od prvih djela na hrvatskom jeziku u kojem je autor materiji poslovne etike pristupio na originalan način kroz navođenje i obradu mnogobrojnih primjera iz prakse“, rekla je prof. dr. sc. Hana Horak, predavačica na Katedri za pravo Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Manje od četvrtine građana ima višu razinu etike

Autorica, dr. sc. Silvija Vig, pojasnila je da u poslovnom svijetu etike ima jednako koliko i u privatnom životu. Kaže kako na nisku razinu etike u poslovanju utječe ono isto što utječe i na nisku razinu etike u našim privatnim životima, a to je niska razina moralne svjesnosti koja nas najčešće sprječava da prepoznamo moralne aspekte u određenoj situaciji. Moralna svjesnost predstavlja prvi i osnovni korak procesa etičkog odlučivanja. Da bi uopće prepoznali etičku dvojbu, moramo imati moralnu svjesnost. Procjenjuje se da manje od četvrtine građana ima višu razinu etike. Zbog toga je u knjizi Poslovna etika naglasak stavljen na tridesetak stvarnih primjera. Ti primjeri dobre i loše prakse nedvojbeno će potaknuti čitatelje na razmišljanje.

poslovna etika

„Poslovna etika područje je koje se nezaustavljivo razvija. Prvo su je prigrlile multinacionalne kompanije, bankarski sektor, tvrtke pri izlasku na burzu te poduzeća koja su dobavljači i partneri tvrtki s implementiranim programima usklađenosti, a sada je na redu i državni sektor. Za uvođenje poslovne etike tvrtki je potrebno mnogo truda i vremena, a rezultati se vide tek za nekoliko godina. Kako bi se u poduzeću izgradila organizacijska kultura, nužne su etične vrijednosti“, istaknula je dr. sc. Silvija Vig.

Povezano: Kako pomoći zaposleniku koji prolazi kroz teško životno razdoblje?

Prisjeća se kako ju je 2003. godine inspirirao Bill George, profesor poslovne škole Harvard i bivši izvršni direktor poduzeća Medtronic, koji je rekao – “Trebamo lidere koji vode sa svrhom, vrijednostima i integritetom; lidere koji grade dugotrajno održive organizacije, motiviraju svoje zaposlenike kako bi pružali vrhunsku uslugu kupcima i stvarali dugoročnu vrijednost za dioničare.” Zainteresiralo ju je kako to implementirati u sustave i vidjela je da postoji cijelo područje programa etike i usklađenosti (engl. Ethics & Compliance Program) koje u to vrijeme uopće nije bilo poznato kod nas.

Kaže kako nikada nije planirala napisati knjigu sve dok joj profesor na obrani doktorskog rada to nije predložio. Dr. sc. Silvija Vig knjigu je stvarala deset godina, koliko joj je trebalo za istraživanje teme i pisanje, a knjigu je sufinanciralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Knjiga obrađuje vrlo specifično i kompleksno područje poslovne etike na vrlo jednostavan način iz četiri perspektive: psihološke, pravne, ekonomske i etičke. Ne može se reći da je knjiga o pravu no, namijenjena je i pravnicima. Isto tako malo govori o psihologiji, ali korisna je HR stručnjacima, a potrebna je i menadžerima na svim razinama iako se previše ne dotiče ekonomije. Na naslovnici knjige ističe se svjetionik kao metafora etičnog ponašanja. On nas ujedno vodi, ali i vraća na pravi put.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -