U Kabulu prefarbane slike žena na kozmetičkim salonima

Kad su talibani u nedjelju uspješno uspostavili svoju vlast nad Afganistanom, na Twitteru se pojavila fotografija na kojoj se vide prefarbane slike žena naslikanih na zidu u Kabulu. Prikazan je muškarac koji valjkom i bijelom bojom prekriva velike slike žena u vjenčanicama izvan kozmetičkog salona.

Unatoč tvrdnjama glasnogovornika talibana da će se prava žena poštovati, svejedno je došlo do incidenta, već sada. Izjavio je i da će žene imat pristup obrazovanju i da će moći raditi, ali da će morati nositi hidžab.

Prije nešto više od 20 godina, žene u Afganistanu trpjele su javna ponižavanja i nasilje

Ovaj je incident rani znak da bi prava koja su osvojile žene iz Afganistana tijekom 20 godina od rušenja islamskog militantnog pokreta mogla biti poništena, prenosi portal Independent. Žene su u strahu. Kad su talibani zadnji puta vladali Afganistanom, od 1996. do 2001. godine, žene nisu mogle raditi, djevojčice nisu mogle pohađati školu. Ako su htjele izaći iz svojih domova, žene su morale pokriti svoje lice i biti u pratnji muškog rođaka.

One koje su prekršile ova nemilosrdna pravila ponekad su bila primorana trpjeti javna ponižavanja i batine od strane talibanske policije prema strogom tumačenju islamskog zakona.

prefarbane slike žena

Pročitajte više: Hrabra novinarka BBC-a uživo intervjuirala glasnogovornika talibana, on poručio: “Nikome se nećemo osvećivati”


Mnoge žene u području novinarstva i zdravstvene zaštite ubijene su od prošle godine

Nakon dva slična incidenta u bankama gdje su tri talibanska vojnika s oružjem ušla u banku te opomenuli zaposlenice da su javno pokazale svoje lice, žene su dale otkaz te poslale mušku rodbinu na njihova radna mjesta. Na pitanje o incidentima, glasnogovornik talibana nije odgovorio, rekao je da odluka nije donesena.

SAD i druge zapadne sile strahuju da će talibani poništiti mnoga prava koje su žene svojom mukom osvojile. Dobivanje ženskih prava smatra se jednim od najvećih postignuća u posljednjih 20 godina tijekom kojih su snage pod vodstvom SAD-a bile raspoređene u Afganistanu, iako su uglavnom postignute u urbanim središtima. Mnoge žene zaposlene u područjima uključujući novinarstvo, zdravstvenu zaštitu i provođenje zakona ubijene su u valu napada od početka mirovnih pregovora prošle godine. Talibani poriču svoju krivnju.


Pročitajte više: Cijeli svijet šutke gleda


Život žena u Afganistanu mijenja se gotovo preko noći

Kaos koji je u posljednjih tjedan dana zadesio područje Afganistana promijenit će život svim stanovnicima, a posebno ženama, gotovo preko noći. Njihov će svijet izgledati posve drugačije, a činjenica da se plakati, reklame i ostale slike koje prikazuju žene, bezobzirno prebojavaju nikako ne sluti na dobro.

prefarbane slike žena

Fotografiju je na svojem Twitter profilu objavio Afganistanski novinar Lotfullah Najafizada. Odmah nakon objave, tisuće je ljudi u komentarima stalo na stranu žena i dalo im svoju podršku.

FOTO: Twitter/Lotfullah Najafizada, Aditi Mishra

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

ukrajinski film Klonkide

Ukrajinska redateljica na Sarajevo Film Festivalu predstavila ratni film iz ženske...

Ukrajinska redateljica i scenaristica Maryna Er Gorbach na Takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala predstavila je svoj film pod nazivom Klondike. U tursko-ukrajinskoj koprodukciji, film...
- Advertisment -