Giorgia Meloni postat će ‘majka Italije’ – Prva talijanska premijerka na pomolu

U potezu koji se može opisati kao povratak u neka prošla vremena, Italija je izglasala svoju novu premijerku. Giorgia Meloni tako će izgledno postati prva talijanska premijerka. Ova desničarka čelnica je nacionalističke političke stranke Braća Italije. U koaliciji, ova je desna opcija došla do većine u parlamentu.

Prva premijerka Italije

Prema pisanju New York Timesa, tjedni će proći prije no što se oformi nova vlada i parlament odradi prvo zasjedanje, što ostavlja dovoljno vremena za političke makinacije i trgovinu koalicijom s velikim razlikama. Ono što je neosporno, je da je je Meloni s oko 26 % glasova favorit da postane prva premijerka zemlje.

Zašto je ova talijanska desničarska koalicija potencijalno opasna? Stranka kojom prednjači Meloni proizašla je iz ostataka fašizma. Zadržali su logo poslijeratnih stranaka krajnje desnice; trobojni plamen, koji se često percipira kao vatra koja gori na Mussolinijevom grobu, prenosi BBC. „Giorgia Meloni ne želi odbaciti simbol jer to identitet od kojeg ne može pobjeći; to je njena mladost,“ tvrdi Gianluca Passarelli, profesor političkih znanosti na rimskom sveučilištu Sapienza.

Uz to, ne poriče da unutar stranke postoje krila vezana uz neofašistički pokret. Nacionalizam je izgleda, u Italiji obojan u crno, ne u tri colori.


Pročitajte više: ‘Sestra Italije’ – Hoće li desničarka Giorgia Meloni biti nova premijerka Italije?


Putinovi obožavatelji

Na nedjeljnim parlamentarnim izborima Braća Italije su u koaliciji s Ligom Mattea Salvinija i strankom Forza Italia Silvija Berlusconija zajedno osvojili oko 45 % glasova, prenosi jutarnji.hr. Desničarski savez dobio je izbore, dok je protivnički Lijevi centar prikupio oko 27 % glasova.

Iako Meloni podupire Ukrajinu, ona se i snažno zalaže za tradicionalne obiteljske vrijednosti, bez „LGBT lobija“, kako je to nazvala. Uz to, pozvala je i na pomorsku blokadu Libije, kako bi zaustavila dolazak migranata brodovima, prenosi BBC. Također, njeni koalicijski partneri Berlusconi i Salvini izražali su svoje admiracije prema Putinu, što dovodi u pitanje sankcije prema Rusiji, ali i stanje na europskom kontinentu. Ostaje činjenica da će ako je proglase čelnicom vlade, postati prva žena u povijesti Italije koja se našla na toj funkciji. “Nećemo iznevjeriti vaše povjerenje,” napisala je na svojem Twitter profilu, “Spremni smo oživjeti Italiju.”

Foto: Canva/Giorgia Meloni Twitter

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kvote za upravne odbore

Europski parlament službeno uveo kvote za upravne odbore u tvrtke

Prema novoj odluci Europskog parlamenta, veće tvrtke u Europskoj uniji morat će povećati prisutnost mane zastupljenog spola, u ovom slučaju žena,...
- Advertisment -