Pretilost u Hrvatskoj je sve veći problem, kako ga riješiti?

Najnoviji podaci Eurostata Hrvatsku stavljaju u sami vrh problema s debljinom. Naime, podaci iz 2019. godine pokazuju da su Hrvati najdeblji u Europi, što čini pretilost ogromnim problemom u Hrvatskoj, piše 24sata. Više od 70 posto muškaraca u Hrvatskoj ima indeks tjelesne mase jednak ili veći od 25 što označava deblju, a za žene u Hrvatskoj taj postotak iznos 60 posto.

Informacija nije iznenadila našu fitness trenericu Lejlu Dizdarević Brković koja vidi kako užurbani način života ostavlja traga na našem zdravlju.

“Kao kineziologinja oduvijek sam smatrala da tajna našeg zdravlja leži u kretanju i zdravoj prehrani, znanost to i potvrđuje, ali ljudske navike su otišle u potpuno krivom smjeru. Zapeli smo kao nacija u zoni komfora, pretjeranog sjedenja i brze hrane i iako znamo što je dobro za naše zdravlje teško provodimo to u djelo”, navodi Lejla.


Pročitajte više: Sport – pravi recept za dobro zdravlje, jaču osobnost i bolji uspjeh u poslu


35% djece u dobi od 8 godina ima prekomjernu tjelesnu masu

Najvećim krivcem za pretilost u Hrvatskoj smatra manjak kretanja i puno hrane. “Posebno je zabrinjavajuća činjenica da 35% djece u dobi od 8 godina ima prekomjernu tjelesnu masu. Uzrok pretilosti je veoma očit, jedemo s nogu, pretežito se vozimo u autu od mjesta do mjesta, a većina poslova zahtjeva sjedenje po više od 10 sati dnevno”, istaknula je fitness trenerica i kineziologinja.

Rješenje vidi u podizanju svijesti i edukaciji o važnosti tjelesnog vježbanja od najranije dobi. No, pri tome trebamo poći sami od sebe. “Kada bi osvijestili da smo mi odrasli primjer drugima, a pogotovo našoj djeci koja kopiraju sve što radimo, drugačije bi razmišljali i ponašali se. Ako djeca gledaju kako provodimo cijeli dan na mobitelu teško je očekivati od njih da to ne rade, zar ne?”

No, cijeli sustav, a i društvo treba razmišljati na drugačiji način, ističe Lejla. “Ne možemo raditi nešto na isti način, a očekivati drugačije rezultate. Primjerice naše školstvo i dalje provodi tjelesnu i zdravstvenu kulturu dva puta tjedno po 45 min dok istraživanja dokazuju da tjelesna aktivnosti prije predmeta kao što je matematika doprinosi boljem funkcioniranju našeg mozga, primanju i procesuiranju informacija. I svakako se puno pozitivnih promjena događa u našem školstvu i nadam se da ćemo uskoro vidjeti tjelesnu i zdravstvenu kulturu u svakodnevnim rasporedima naše djece. Moramo mi kao roditelji uz cijeli sustav smanjiti brojku od 87,4% koja kaže da toliko djece provede vikendom više od dva sata pred ekranom.”


Pročitajte više: Kako pronaći vrijeme za fitness?


Mi smo ti koji moramo svaki dan napraviti neki mali korak prema zdravijem načinu života

Osim podizanja svijesti o važnosti vježbanja jednako važna komponenta je svijest o zdravoj prehrani i što ona jest. Užurbani način života – užurbana, odnosno brza hrana najčešće pojedena s nogu. Podatak da više od 80% djece ne jede svakodnevno povrće sve govori. 

Razne kampanje koje podižu svijest o dobrobiti vježbanja i zdravoj prehrani su od ogromne važnost u motiviranju ljudi, ali i društva u cijelosti. No, mi smo ti koji moramo svaki dan napraviti neki mali korak prema zdravijem načinu života.


Pročitajte više: Kako biti fit uz posao


“Ako želimo promijeniti svijet moramo krenuti od sebe. Svakodnevna motivacija ljudi je dio mog posla kineziologinje i jednom kada tu strast prema vježbanju prenesem na vježbače to postaje zarazno, za njihove obitelji, prijatelje, kolege. Energija koju šire govori sve”, zaključila je Lejla.

Foto: Unsplash/AllGo – An App For Plus Size

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

školski ruksaci

Ovi školski ruksaci i pernice će oduševiti vaše školarce!

Uskoro kreće nova školska godina. Slijedi nabavka novih školskih potrepština, a među najbitnijima su školski ruksaci i pernice. Činjenica je da...
- Advertisment -