5 stvari koje morate znati ako preuzimate obiteljski biznis

Preuzimanje obiteljskog biznisa zapravo je velika životna prekretnica. Osim što tako ulazite u poduzetništvo, dobit ćete nečije “poslovno dijete”. Ako je vaša majka prošla brojne izazove kako bi zadržala tvrtku onda svakako imate teret da ne želite propasti ili pokvariti majčinu ostavštinu. Jedna nasljednica obiteljske tvrtke, Petra Čikara Mikić, otkrila nam je što trebate znati prije preuzimanja obiteljskog biznisa.


Pročitajte više: Ove žene preuzimaju obiteljske biznise, otkrile su nam najveće čari i izazove na tom putu!


Primjena lekcija koje vas je obitelj naučila

Preuzimanje obiteljskog biznisa preuzimanje je nečega za što se vežete još od malih nogu. Petra Čikara Mikić preuzela je bravariju od djeda. Posao je to koji ju vraća u djetinjstvo kada je kao dijete pomagala djedu koji ju je mnogočemu naučio. “Bio je strog, ali strpljiv i nikome nije dopuštao da odustane – ako ne možeš na način koji si zamislio, nađi drugi način. Najvažnije je da sve možeš ostvariti, ako se potrudiš”, otkrila je Petra.


Pročitajte više: Kako je pravnica Petra Čikara Mikić preuzela obiteljski strojobravarski biznis


Lekcije koje ste naučili odrastajući uz obiteljski biznis zasigurno će vam pomoći u preuzimanju poslovanja. Sve su to sitnice koje vam se možda čine beznačajnima, a predstavljaju prednost s obzirom na to da su te stvari začetnici obiteljskog biznisa morali naučiti na vlastitim greškama ili iskustvu.

Posao kao dio svakodnevice

Nalazi li se vaša firma kod kuće, kao i radiona u sklopu Petrinog dvorišta, nećete imati osjećaj da je to posao već ćete ga doživljavati kao dio svakodnevice. Dobro je stoga organizirati si vrijeme tako da imate osjećaj da ste na poslu i da nakon toga imate slobodno vrijeme.

Tanka linija između poslovnog i privatnog

Ono što Petra ističe kao manu preuzimanja obiteljskog biznisa iz njezine perspektive je to što su članovi obitelji ujedno i poslovni suradnici pa kada trebate odmak od posla, bude uistinu zahtjevno pošto se i za obiteljskim ručkom često rješavaju poslovna pitanja.

Kao i u prethodnom savjetu, važno je odvojiti privatno i poslovno vrijeme i potruditi se da posao ne odlazi s vama na pauzu za ručak. Zamislite da ste sami u tome, da obitelj nije povezana s tim poslom, sigurno temu ne biste započinjali za ručkom, već bi vam to bio odmor od posla koji može pričekati.


Pročitajte više: 6 nasljednica obiteljskih biznisa za koje morate znati


Odgovornost pada na vas

Prilikom preuzimanja obiteljskog biznisa, preuzimate i odgovornost za sve. “Odgovorni ste i za svoje radnike, da sve u timu funkcionira, da su zadovoljni i da imate dobru komunikaciju”, objasnila je Petra.

Isti je razlog i prednost preuzetog biznisa zato što sada vi odlučujete o svemu, uvodite novine koje želite, a kroz poznanstva možete krenuti u druge, “sestrinske” vode za koje niste mislili da će ikada otvoriti vrata toj grani poslovanja.

Sve ono što vam se nekada činilo da bi možda bilo bolje i inovativnije, sada možete pokušati. Imate puno znanja i podrške od prethodnih vlasnika i ne ustručavajte se krenuti nekim novim putem. Napredak se uvijek krije izvan komfor zone.

Prije preuzimanja dobro je okušati se u drugim poslovima

Iako preuzimanje obiteljskog biznisa ima prednosti i mana, Petra savjetuje da se prije preuzimanja okušate u drugim poslovima i raznim granama u kojima ćete steći znanje od drugih ljudi koji imaju drugačije poglede i pristup poslu, a naučit ćete i poštivati to što imate i što su stvarali vaši djedovi, bake ili roditelji.

Više ćete cijeniti što imate, kada se okušate u drugim poslovima koji će vas zasigurno naučiti i nekim korisnim lekcijama.

Foto: Pexels/Andrea Piacquadio

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -