Fizioterapeut otkriva zašto je važna prevencija bolova u kralježnici!

Bol u leđima jedan je od vodećih uzroka invalidnosti u svijetu. Otkrivamo vam sve o najboljem načinu jačanja mišića leđa kako bi se izbjegla bolna stanja i invalidnosti. Većina osoba koje pate od bolova u leđima, imaju oslabljenu muskulaturu ili slabost mišića leđa. Ta slabost mišića može biti uzrokovana neaktivnim stilom života, koji često dovodi do kifotičnih stanja (pogrbljeno držanje/grba na vratu) ili kod mlađih osoba do skolioze (iskrivljena kralježnica).

Oslabljena muskulatura također može biti uzrokovana ubrzanim trošenjem diskova u kralježnici (hernija diska) i posljedica su kronični bolovi u leđima. Pravilnim terapijskim vježbanjem, jačamo mišiće u leđima pružamo potporu kralježnici i preventivno djelujemo na bolna stanja.


Pročitajte više: Sada je najvažnije brinuti o zdravlju: 5 ključnih liječničkih preporuka koje ne smijete zanemariti


Kako se mjeri funkcionalnost leđa?

U ustanovi za fizikalnu terapiju Neuro/Ortho/Physio imamo najpouzdanije alate za mjerenje snage u leđima. DAVID sistem uz sofisticirani program za kompjutorski kontroliranu medicinsku rehabilitaciju i terapijsko vježbanje, osigurava maksimalno individualan pristup. Mjerenje snage mišića u leđima, ključno je u odabiru rehabilitacijskog programa. Potpuna procjena stanja leđa, nije moguća bez precizne potvrde koliko su mišići slabi ili u disbalansu. DAVID testiranjem dobivamo rezultate za 6 različitih smjerova koji prikazuju izometričku snagu i usporedbu tih izometričkih sila s drugim osobama iste dobi, visine, težine i spola. Vrlo je uobičajeno da pacijenti s jakim bolovima u leđima budu 60-70% ispod normalne snage. Nakon DAVID dijagnostike, i testiranja koliko su mišići leđa slabi i neuravnoteženi, možemo bolje isplanirati najprikladniji terapijski program jačanja.

prevencija bolova u kralježnici
prevencija bolova u kralježnici

Kako mi tretiramo bolove u leđima?

Osim mjerenja snage, DAVID sistem je precizna aparativna metoda za vježbanje kralježnice. Svaki uređaj je za određeni dio leđa i skupinu mišića, te vježba leđa u ograničenom pokretu i smjeru. Bokovi i koljena drže se na mjestu dok leđa rade odgovarajuće pokrete. Zaslon računala slikovno prikazuje obujam, opseg i brzinu pokreta. Od osobe koja vježba traži se da ocijeni stupanj težine vježbe nakon što su izvedene sa svakim setom. Odgovori se zatim koriste za utvrđivanje jesu li parametri prikladni ili je potrebna dorada i prilagodba programa.


Pročitajte više: Magnezij: 5 razloga zašto trebate povećati dozu ovog minerala


Skeptični ste kada se radi o aktivnoj fizikalnoj terapiji? Postoje istraživanja koja to dokazuju. Nedavno istraživanje u Journal of Physical Therapy Science pokazalo je da su DAVID uređaji učinkovita komponenta za liječenje dijagnoza poput bulging diska, protruzija diska, hernija diska, artritis lumbalnih faseta, spondilolisteza i stenoza kanala lumbalne i vratne kralježnice, lumboishijalgije. Sudionici studije pokazali su smanjenje nesposobnosti za 25 % nakon 6 tjedana terapije na DAVID uređajima. Prosječni rezultati boli smanjeni su sa 5/10 na manje od 1/10. Sudionici su pokazali poboljšanje sjedenja, stajanja i hodanja. Ova studija zaključila je da su uređaji DAVID prilično učinkoviti u ublažavanju boli, poboljšavanju funkcije i smanjenju invalidnosti u bolesnika s bolovima u kralježnici.

Gdje se nalazimo?

Ustanova za fizikalnu terapiju Neuro Ortho Physio specijalizirana je za prevenciju, predoperativnu i postoperativnu rehabilitaciju mišićno koštanog sustava. Trenutno je jedina fizikalna ustanova u Hrvatskoj, koja pod stručnim vodstvom ravnatelja magh.physio Maria Klasića provodi aktivnu kompjutorski kontroliranu terapiju kralježnice DAVID. Nalazi se u Zagrebu, na atraktivnoj i pristupačnoj lokaciji u Maksimiru.”

Autor: Jelena Dvorski Klasić (voditelj poslovanja) i Mario Klasić (magh.physio, ravnatelj fizikalne terapije NOP), Neuro/Ortho/Physio

Foto: Privatna arhiva


WiA članice uz predočenje iskaznice dobivaju popust od 25% na DAVID rehabilitacijski popust u trajanju od 6 tjedan, koji uključuje:

  • pregled fizioterapeuta
  • kompjutorsku dijagnostiku kralježnice DAVID
  • individualni program rehabilitacije
  • 12 grupnih dolazaka unutar 6 tjedana

NA OSTALE USLUGE, USTANOVA ZA FIZIKALNU TERAPIJU NEURO ORTHO PHYSIO, ČLANICAMA WIA ODOBRAVA POPUST OD 15%.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -