Sada je najvažnije brinuti o zdravlju: 5 ključnih liječničkih preporuka koje ne smijete zanemariti

Kada se radi o tehnologiji, svi znamo da se moramo informirati o novostima koje nam stižu od raznih tehnoloških giganta kako bismo mogli normalno koristiti sve gadgete koji nam čine život lakšim. I doista, tko bi samo tako pohvatao sve novosti koje se svakih 6 mjeseci ažuriraju i mijenjaju na našim pametnim telefonima, satovima, televizorima, a kako su stvari krenule i u frižiderima. Na to smo čak i naviknuli pa nam nije problem odvojiti vremena za listanje po Instagramu ili Facebooku kako bismo bili u toku.

Povezano:

No, što kada bi se tako postavili prema našem zdravlju? Razmislite koliko ste puta osjetili nelagodan osjećaj i niste bili sigurni o čemu se točno radi, a kraća pretraga na Googleu je uvijek rezultirala najgorim mogućim oblikom bolesti asociranim s tim simptomom.

health4me Premium
health4me Premium

Kada se radi o našem zdravlju, ključno je biti informiran i reagirati na vrijeme. Pravodobnom reakcijom na neki simptom možemo na vrijeme reagirati bez obzira o čemu se radilo, od obične glavobolje uzrokovane dehidriranošću do raznih nezgoda koje su se mogle izbjeći. Stoga je dobro imati na umu pet ključnih preporuka koje bi vam svaki liječnik preporučio.

health4me Premium
health4me Premium

Pazite na imunitet

Vaš imunitet je ono što vas brani od raznih bolesti i zaraza i jedno je od najvažnijih „oružja“ u borbi protiv bolesti. Problem je što većina nas uopće ne misli o imunitetu dok nije kasno. Vaše tijelo se svakodnevno bori protiv raznih upala, zaraza, zacjeljuje pazi da cjelokupni organizam normalno funkcionira. Zato mu je potrebno posvetiti više pažnje kako bi pomogli sami sebi. Ostavite se cigareta, obogatite prehranu voćem i povrćem i probajte ubaciti vježbanje u svakodnevicu. Već i najmanja promjena u pravom smjeru može učiniti čuda.

Perite ruke

Čak i prije pandemije korona virusa, svaki liječnik je preporučio dobro pranje ruku kao najvažniju stvar koju možemo napraviti da se zaštitimo od bolesti. Redovno pranje ruku je jedan od najvažnijih doprinosa javnom zdravstvu koji, kao pojedinac, možemo pružiti društvu. Koristite toplu vodu i sapun, a u nedostatku nekog od dezinfekcijskih sredstava, pogotovo prije pripreme jela, vožnje u javnom prijevozu, kihanja ili kašljanja, rukovanja otpadom ili nakon brige o bolesnoj osobi. Također, ako nosite leće, nije dovoljno oprati samo leće, važno je i dobro oprati ruke prije kontakta s očima kako bismo smanjili mogućnost širenja raznih zaraza.

Naspavajte se

Iako nema točnog odgovora na pitanje „Koliko trebamo spavati?“, preporuka je za odrasle osobe da bi to trebalo biti trebala 7 – 9 sati sna bez prekida. San ne služi samo za odmor, cijelo tijelo se obnavlja dok spavamo, zacjeljuje mikro rane koje niti ne vidimo i jača organizam. Također, mentalno zdravlje se može popraviti redovnim spavanjem, stoga probajte leći ranije i osigurati tijelu dovoljnu količinu sna kojom ćete se bolje osjećati.

health4me Premium
health4me Premium

Redovito posjećujte liječnika

Starije generacije su kod liječnika išle tek kada su osjetili teže probleme ili kada je već bilo prekasno. Danas znamo da je prevencija najvažnija kod borbe s bolestima i može nam osigurati dug i zdrav život. S dostupnošću informacija, današnji „klinci“ znaju iskoristiti modernu tehnologiju kako bi došli do informacija na vrijeme i ne ustručavaju se otići na redovni pregled liječniku. Godišnji pregledi su najbolji način da na vrijeme saznate na što treba obratiti pažnju i reagirati na vrijeme. Vaš liječnik će tako imati kompletniju sliku općeg stanja i vidjeti promjene koje vama možda neće biti očite.

Budite iskreni prema sebi, ali i prema liječnicima

Budite iskreni prema sebi i nemojte odgađati odlazak liječniku ukoliko posumnjate na nešto ili osjećate promjenu. Jednom kada ste došli liječniku, budite iskreni oko svega, nemate se čega sramiti jer vas doktori neće osuđivati zbog vašeg problema. Dijagnoza je ključan korak u otkrivanju eventualne bolesti, a u nekim situacijama može spasiti život. Stoga imajte povjerenje u liječnike kako bi vam mogli pružiti najbolju moguću njegu ili liječenje.

10 dobrih razloga za health4me Premium

 • Jednostavnost
 • Limiti – 1.000 EUR i 2.000 EUR
 • Ugovorni partneri ili refundacija – diljem svijeta
 • Paketi Zdravlje i Nezgoda Plus osiguranje – u osnovnom pokriću uključeni u basic varijanti
 • fit4life basic ili complete preventivni programi  (izabrati možete svake godine jedan od programa: sistematski pregled  u ugovornoj poliklinici ili hotelu, vježbanje u fitness centru, posjet nutricionisti i personalizirani plan prehrane ili test intolerancije, relax weekend u hotelu)
 • MedEasy servis – brzo i jednostavno do zdravstvene usluge
 • Trajanje na neodređeno (do 65. godine života)
 • Mogućnost izmjene ugovora na skadenci
 • U slučaju nekorištenja fit4life programa – popust od 50% godišnje premije preventivnog programa u sljedećoj godini!
 • Merkur app – popusti kod brojnih partnera i prijava odštetnog zahtjeva

Svakako je pohvalno ako brinete o zdravlju, ali uvijek potražite i pomoć stručnjaka. Merkur osiguranje vam omogućava korištenje usluga u privatnim zdravstvenim ustanovama, bez dugog čekanja na termin, putem novog, sada još bogatijeg health4me Premium dodatnog zdravstvenog osiguranja.

SVE WIA ČLANICE IMAJU POSEBNE POGODNOSTI ZA MERKUR OSIGURANJE

 • Članice Women in Adria ostvaruju popust od 20% na premiju Merkur dopunskog zdravstvenog osiguranja
 • Članice Women in Adria ostvaruju popust od 20% na premiju Merkur dopunskog zdravstvenog osiguranja Plus
 • Članicama Women in Adria Merkur Lifestyle omogućava 20% popusta na paket usluga chair massage u uredu

Foto: PR, Adobe Stock

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -