Promjena stila vođenja – kada i kako? Situacijsko vodstvo u akciji

„Najbolji ljudi, ne trebaju biti vođeni – ako znaju što i kako trebaju raditi!“ – Steve Jobs

S ovom rečenicom bih započela ovu temu iz razloga što iz dugogodišnjeg menađerskog iskustva znam da sve tehnike koje znamo i naučimo neće uroditi očekivanim rezultatom ako nisu postavljene osnove. Osnove su npr. opisi točnih zadataka za svakog zaposlenika, način i standard rada, rokovi i prioriteti, način evaluacije i kako to utječe na njihov položaj i napredak u tvrtki – ukratko napravite i pratite KPI-e i KRI-e.

Što je stil vođenja?

Apeliram na sve menadžere, novopečene poduzetnike i one koji planiraju taj veliki korak, da to shvate kao jako važan korak i nešto što mora biti postavljeno prilikom početka poslovanja ili kao njihov važan zadatak kao lidera kada dolaze na poziciju u nekoj tvrtki. To je naročito važno u SME kategoriji jer često nije postavljeno i radi se stihijski i intuitivno.

No, uzmimo sada da je sve napravljeno i da je pitanje koju će lidersku tehniku ili način netko primjenjivati.

Prvo je važno definirati što je to stil vođenja. Stil vođenja su metode koje menadžeri koriste kako bi motivirali i usmjeravali zaposlenike i dobili željeni razultat. Što su metode? Metode su načini na koji nešto radimo.

Šest stilova vođenja

Slažem se sa stavom Daniela Golemana koji govori o tome da je najuspješniji način kombinacija raznih stilova. On govori o šest osnovnih stilova koji svaki proizlazi od različitih aspekata emocionalne inteligencije. Emocionalnu inteligenciju možemo definirati kao sposobnost učinkovitog upravljanja sobom i svojim odnosima. Sastoji se od četiri temeljne sposobnosti: samosvijesnost, upravljanje samim sobom, socijalna osviještenost i socijalne vještine.

O tome koji će se stil ili kombinacija primjenjivati tj kada će menadžer odlučiti promijeniti stil ima veze sa ciljem kojeg želi postići. Svaki stil imati će konkretan efekt na radnu atmosferu a samim time na krajnji financijski rezultat. Ova teorija potkrijepljena je poznatim istraživanjem koje je rađeno na više od 3000 menadžera za Harvard Business Review 2000.


Pročitajte više: Elmira Majerić: Svoje liderske vještine možete razviti mentorstvom; Kako prepoznati da ste rođeni za mentora?


Autor Goleman navodi ovih šest stilova:

  1. Direktivni „Učini kako kažem“
  2. Autoritativni „Pođi za mnom“
  3. Inkluzivni/pripadnički „Ljuid na 1. Mjestu“
  4. Demokratski „Odlučimo zajedno“
  5. Određivanje tempa „Samo najbolje prolazi“
  6. Coaching „Sve što odlučiš je OK“

Po ovom principu, kombinacija autoritativnog, inkluzivnog, demokratskog stila te coachinga stvaraju najbolju organizacijsku klimu i optimiziraju poslovne rezultate.

Promjena stila vođenja i situacijsko vodstvo

Dakle, da bismo mijenjali stil vođenja, moramo prvo znati nešto o stilovima vođenja i tehnikama koje ih definiraju. Ovdje sam navela one po autoru Golemanu. Poznavatelji teme prepoznati će i faze vođenja prema tehnici „situacijskog vođenja“ o kojem je već bilo govora i u mojim osvrtima.

Taj je pristup prema nekim mojim kolegama „zastario“ ali ja ga prakticiram jer je učinkovit, lako učljiv i koristan ljudima koji nisu stručnjaci iz ovog područja a trebaju im alati. Ovdje imamo dva kriterija po kojima odlučujemo koji stil vođenja primjenjujemo i kada, a samim time i kada mijenjamo. To su sposobnost/znanje i motivacija. Kombinacijom dobivamo četiri načina, odnosno stila vođenja koje mijenjamo i kombiniramo upravo prema cilju koji imamo. Dva su osnova cilja a to je da smo ili usmjereni na zadatak (kada zaposlenik nema dovoljne kompetencije koje tražimo) ili na odnos (kada je dosegao realne kompetencije, ali  motivacija je problem).


Pročitajte više: Situacijsko vođenje nije novost, no jeste li ga koristili kod uvođenja novog zaposlenika?


Dobar vođa – dobar sljedbenik

Ljudi stoljećima teoretiziraju o tome što čini dobrog vođu , pa je zanimljivo prisjetiti se što je davno rekao Aristotel: „Da biste bili dobar vođa, prvo morate biti dobar sljedbenik.“

Učimo iz iskustva, sjetimo se dobrih i loših primjera iza našeg poslovnog života, učimo i teoriju managementa i pronađimo za sebe i svoju tvrtku ono što je najkorisnije za sve dionike – tvrtku, vlasnika, zaposlenike.

Završila bih originalnom porukom Stevea Jobsa koju je izrekao u svojem govoru 2005. diplomantima prestižnog Sveučilišta Standford.

„Your work is going to fill a large part of your life, and the only way to be truly satisfied is to do what you believe is great work. And the only way to do great work is to love what you do. If you haven’t found it yet — keep looking.“

Autorica: Sanja Varlaj, mag.oec.

SV EDUCATION & CONSULTING

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

tražiteljice azila

Za žene je upravo donesena povijesna odluka Suda Europske unije

Sud EU-a ovog je tjedna donio presudu po kojoj se izbjeglički status može dodijeliti ženama tražiteljicama azila koje su usvojile temeljnu vrijednost...
- Advertisment -