Elmira Majerić: Svoje liderske vještine možete razviti mentorstvom; Kako prepoznati da ste rođeni za mentora?

Za svakoga tko radi unutar neke organizacije s težnjama da postane lider, put se ponekad može činiti frustrirajućim. Vještine stečene na tom putu nisu uvijek ono čime se na kraju trebamo baviti, a obuka uglavnom dolazi u obliku online tečajeva. Iako takve vrste treninga mogu nekoga naučiti osnove upravljanja timom, takvi treninzi nas uglavnom ne uče kako biti izvrstan lider. Želite poboljšati svoje vještine vođenja tima i nemate pojma odakle krenuti da biste to postigli? Krenite s mentoriranjem drugih i/ili odaberite sebi mentora! 

Što čini izvrsnog mentora?

Mentorstvo se odvija u odnosu između dvoje, gdje jedna osoba stječe uvid, znanje, prijateljstvo i podršku od druge. Ono je učinkovito u izgradnji vještina vođenja jer je mentor uzor, osoba kojoj se divite i u koju se ugledate zbog njihovih postignuća i iskustva.

Želite mentora koji je predan mentorstvu. Za preuzimanje menteeja potrebno je dodatno vrijeme i energija. Izvrstan mentor ne samo da je spreman uložiti potrebno vrijeme, već je istinski zagovornik mentorskog iskustva.


Pročitajte više: Kako pronaći mentora koji će vam pomoći da rastete?


Razlika između mentora i “šefa”

Kada vi kao mentee birate mentora, neka to bude ona osoba koja je strastvena u svojoj karijeri, ima iskustvo u vođenju, ima mudrost koju samo iskustvo može pružiti, ali neka to ne bude vaš direktno nadređeni!

Uloga vašeg nadređenog je osigurati da cijeli tim ispunjava svoje ciljeve. Manageri jesu na neki način poput mentora, ali nisu u potpunosti usredotočeni samo na vaš karijerni put.

Iako vaš manager može odigrati ključnu ulogu u vašem profesionalnom razvoju, najbolje je potražiti mentorstvo kod treće strane. Ta distanca će osloboditi prostor povjerenju i dopustiti da se mentee osjeća ugodnije u dijeljenju svojih nesigurnosti vezanih uz posao. I tako će se stvarati slobodnija i otvorenija komunikacija.


Pročitajte više: Sudionice mini-mentoring dijela Future leaders konferencije od mentora čule neotkrivene tajne uspjeha


Mentorski proces je dvosmjerna ulica

Obično se čini da je samo mentee onaj koji ubire plodove mentorskog odnosa, dok zapravo mentorstvo koristi i mentoru i menteeju.

Odnos mentor – mentee je obostrano zadovoljavajući. Mentor dobiva zadovoljstvo gledajući nekoga kako se razvija i tko cijeni njihov uvid, a mentee stječe osjećaj da je cijenjen, prima usmjerenje i pažnju od nekoga koga poštuje i kome se divi.

Taj odnos može potaknuti i samorefleksiju na obje strane, a takva vrsta razumijevanja vlastitih snaga i slabosti može imati ogroman utjecaj na svakodnevni rad koji obavljaju i mentor i mentee.

Dobar mentorski odnos identificira se spremnošću i sposobnošću obje strane da postavljaju pitanja, osporavaju pretpostavke i uvjerenja te da se otvoreno ne slažu oko nekih stvari.

Svaki mentorski odnos je jedinstven kao i pojedinci koji su dio tog odnosa i zapravo ne postoji jedan način mentoriranja.

5 razloga zašto biste trebali postati mentor!

1. Učite nove stvari o sebi. Samorefleksija koja može proizaći iz mentorskog odnosa može biti snažno iskustvo razvoja, dajući vam nove uvide o sebi, vašim vještinama i iskustvu.

2. Razvijate komunikacijske vještine. Ovladavanje umijećem komunikacije znači izvrsnost u različitim načinima dijeljenja poruke s drugima. Mentoriranje predstavlja idealan prostor za vježbanje ovih vještina.

3. Učite kako aktivno slušati druge, razvijate empatiju i vježbate strpljenje. Biti mentor jača međuljudske vještine. Čuti i razumjeti ono što drugi govore ključna je vještina za lidere. Vaša interakcija s menteejem nudi brojne mogućnosti za vježbanje i izgradnju međuljudskih vještina.

4. Stječete nova znanja i perspektive. Mentor često također uči nove vještine i ideje od svog menteeja. Mentorstvo služi kao prilika da pogledate izvan svoje uobičajene mreže kontakata i potencijalno se povežete s nekim vrlo drugačijim od vas. Kada raspravljate o idejama ili situacijama, oboje imate različite perspektive i pristupe. Slušanje perspektive vašeg menteeja može vam pomoći da razmišljate drugačije ili otkrijete nešto što inače ne biste uzeli u obzir. Ova sposobnost može pomoći u osmišljavanju inovativnijih ili kreativnijih rješenja na poslu.

5. Osjećate zadovoljstvo u prenošenju znanja i iskustava

U današnjem poslovnom okruženju svatko ima sve više posla, više odgovornosti, više stresa i teško se posvetiti razvoju drugih jer to znači još manje slobodnog vremena za sebe.

U isto vrijeme, baš tu leži i odgovor na pitanje zašto biste trebali postati mentor – mentoriranjem drugih istovremeno razvijate svoje međuljudske vještine, širite vidike i postajete bolji lideri.

Autor: Elmira Majerić, Adeera

Foto: Canva/Elmira Majerić privatna arhiva 

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

retinol

Retinol – ovaj sastojak sve je veći hit u njezi kože

Retinol je sastojak o kojemu se već godinama priča. Sve više proizvoda na policama sadrži retinol, a svaki novi nestane s...
- Advertisment -