UGP položio vijence ispred Ministarstva gospodarstva: Želimo se posljednji put pozdraviti s poduzetništvom u Hrvatskoj!

Udruga Glas poduzetnika danas je u 11 sati položila vijenac ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Na ovaj način, želi se posljednji put pozdraviti od mikro, malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj, drugim riječim žele upozoriti na propast poduzetništva. Također, apeliraju na predsjednika Vlade da razriješi s dužnosti najgoreg ministra gospodarstva kojeg je Hrvatska imala.


Pročitajte više: Poduzetnici traže hitno razrješenje ministra gospodarstva Ćorića!


Zašto je propast poduzetništva u ovoj situaciji vrlo vjerojatna?

Izostanak konkretne pomoći i obeštećenja za sve poduzetnike te djelatnosti koje se suočavaju s velikim padom prometa je nedopustiv. Ignorancija i nonšalantnost ministarstva oštetile su tisuće mikro, malih i srednjih tvrtki te ih otjerale u propast. UGP smatra nedopustivim da nadležni ministar izjavljuje da “neće baš sve tvrtke propasti.” Isto tako, smatraju da je upravo njegov nedostatak iskustva u privatnom sektoru, odbijanje dijaloga i suradnje ključ za loš rad cjelokupnog ministarstva. Umjesto gospodarstva, ministar štiti poziciju komora i obvezno članstvo kao dodatni parafiskalni namet.

Nakon mnogobrojnih sastanaka, upućenih dopisa i molbi, Vlada Republike Hrvatske i dalje ne prepoznaje prave probleme koji muče poduzetnike i ne pokreće strukturne reforme koje mogu donijeti dugoročna rješenja. Pozdravljaju odluku kojom se obeštećuju sve tvrtke zatvorene u prosincu, ali naknada fiksnih troškova samo za prosinac kap je u moru dugova koji su se nagomilali u mnogim tvrtkama u posljednjih osam mjeseci. U UGP-u od samih početaka zahtijevaju sustavne reforme i stvarne promjene koje će omogućiti da poduzetnici opstanu.


Pročitajte više: Novi lockdown poduzetnici neće preživjeti, Vlada ih mora obeštetiti ili idu u blokadu!


Ivana Matić položila je poseban vijenac za propast ženskog poduzetništva

Potrebne su sustavne reforme

Međutim, ono što su poduzetnici dobili su kratkoročne i nedovoljne mjere koje tjeraju tisuće tvrtki u propast, a desetke tisuća ljudi u nezaposlenost. Također, za razliku od zaposlenika u javnom sektoru, velik dio zaposlenika iz privatnog sektora neće dobiti zaslužene božićnice. Zbog nedostatka bilo kakvih konkretnih poteza nadležnog Ministarstva, privatnom sektoru je ukraden Božić.

“Fiksni troškovi se trebaju pokriti svima koji imaju pad prometa. Isto tako, država nije donijela nikake reforme koje su u ovom trenutku apsolutno nužne, od ukidanja Zakona o doprinosima, parafiskalnih nameta, smanjenja PDV, a to su sve puno razvijenije države u Europskoj uniji napravile”, rekla je Ivana Matić, direktorica Women in Adria i voditeljica Odbora za žensko poduzetništvo udruge Glas poduzetnika.


Pročitajte više: Zašto je izmjena Zakona o doprinosima nužna za poduzetništvo?


“Ministar Ćorić je svojim nedjelovanjem zabio zadnji čavao u lijes mnogim poduzetnicima u djelatnostima koje nisu formalno zatvorene, a imaju velik pad prihoda. Polaganje vijenca je simbolički čin kojim želimo dati počast svim radnicima koji će zbog toga ostati bez posla i svim tvrtkama koje će staviti ključ u bravu”, rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.

Ovim putem vas UGP poziva da s njima iskažete sućut i da svojim vozilima dođete u Ulicu grada Vukovara 78 te potrubite kako biste ih podržali. U slučaju da želite donijeti cvijeće ili lampione, mole vas da to učinite bez zadržavanja. Mole, također, da poštujete sve propisane epidemiološke mjere i osigurate distancu.

Ovo nije samo borba za tvrtke, nego i za sve radnike koji neće imati gdje raditi kada se tvrtke ugase te za snažno gospodarstvo i budućnost Hrvatske!

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

serena ventures

Serena Williams se nakon tenisa vidi i kao investitorica koja pomaže...

Jedna od najpoznatijih sportašica današnjice, teniska legenda Serena Williams povlači se iz sporta. No to nije kraj njezinoj karijeri. Naime, Williams...
- Advertisment -