Zašto je izmjena Zakona o doprinosima nužna za poduzetništvo?

Novi Zakon o doprinosima stupio je na snagu 1.1.2019. godine i donio brojne promjene. Njime se obvezuje da članovi uprave, izvršni direktori i upravitelji zadruga moraju plaćati doprinose za rad na puno radno vrijeme, iako rade pola. To zapravo znači da poduzetnice(poduzetnici) koji se prijave na pola radnog vremena moraju uplaćivati veće doprinose, odnosne jednake onima koji rade puno radno vrijeme. No neki smatraju da je potrebna izmjena Zakona o doprinosima kako bi se spasilo žensko poduzetništvo.

Povezano: Od 1.1. gotovo je sad ženskim poduzetništvom

Zašto je potrebna izmjena Zakona o doprinosima?

Glas, o važnosti izmjene Zakon, podigli su Ivana Matić iz Women in Adria te udruga poreznih obveznika Lipa.

Ivana Matić je i prije donošenja Zakona istaknula kako će takva mjera imati poguban utjecaj na žensko poduzetništvo. Zašto poduzetnice? One su obično prijavljene na pola radnog vremena koje odražava stvarno vrijeme koje one provode u poslovanju zbog obiteljskih obaveza. Rad na pola radnog vremena se vidi i na računima njihovih tvrtki.

Povezano: Predsjednica podržala naš apel i poslala dopis Zdravku Mariću

“Obvezivanjem svih hrvatskih poduzetnika da od prvoga dana poslovanja trebaju plaćati doprinose na puno radno vrijeme, nova je antipoduzetnička mjera Vlade RH. Posebno će to pogoditi mlade poduzetnice koje osnivaju poduzeća kako bi same zarađivale za vlastiti kruh. Prijavljene su na pola radnog vremena jer uz trudnoću, rađanje i podizanje male djece ne mogu neopterećeno razvijati poslovanje”, upozorila je Ivana Matić.

Povezano: Kako Vlada poreznom reformom planira definitivno pokopati žensko poduzetništvo?

Ivanu podržava suosnivačica udruge poreznih obveznika Lipa, Tatjana Korceba Huić, s novim Lipinim projektom Dajte nam da radimo. Cilj projekta je omogućiti mikro poduzetnicima, tri godine od osnivanja, prijavu radnog vremena na onoliko sati koliko rade, ili mogu financirati, te proporcionalno plaćanje doprinosa.

Povezano: Ministar Marić vam poručuje da ne bi trebali pokrenuti niti voditi biznis ako imate djecu

Zašto se postaje poduzetnikom?

“Naši poduzetnici su, uglavnom, poduzetnici iz nužde. Često su nezaposleni, ali imaju neku ideju, proizvod, gotovo ništa novca, i biraju između ostanka na burzi i pokušaja da nešto pokrenu”, istaknula je Tatjana.

Obično naprave neku financijsku konstrukciju za prvih par godina prema važećim propisima za najnužnije troškove, posude novce, a onda intenzivno rade. “Paze na svaku kunu koja sjedne na račun (ako sjedne), čuvaju se nepotrebnih troškova, žive od ušteđevine. Ali onda dođe država, i umjesto da olakša, iz vedrog neba najavi trošak od 20-ak tisuća kuna godišnje. Svatko odgovoran će izaći iz tog aranžmana, jer na obzoru vidi dugovanje državi, kamate, ovrhe, i ne želi sebe i obitelj stavljati u takav rizik”, ispričala je Tatjana.

Povezano: Što nam donosi konačni prijedlog Zakona o doprinosima?

Zašto je Zakon o doprinosima štetan?

  • Donesen je ad hoc (nepredviđen i nenajavljen trošak je uvijek loš za biznis).
  • Kratkovidan (poduzetnik-početnik je netko tko će, vjerojatno, u budućnosti uplaćivati sve moguće poreze, a sad se povlači u – nezaposlene, na teret proračuna).
  • Obeshrabrujući je za bilo koga tko bi jednog dana želio ući u svijet poduzetništva.

“Zakon je u suprotnosti je sa svim što čini i propagira Europska unija, kroz niz strategija i akata, i koja počiva na malom poduzetništvu (99% poduzeća u EU čine mala i srednja poduzeća, te stvaraju dva od tri radna mjesta). Čak je i u suprotnosti s našim strategijama razvoja poduzetništva, a imamo ih više (Strategija razvoja poduzetništva u Republici Hrvatskoj 2013. – 2020., Strategija razvoja poduzetništva žena u Republici Hrvatskoj 2014.-2020., Strategija borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u Republici Hrvatskoj 2014- 2020.)”, objasnila je Tatjana.

Povezano: Kako žive i rade “zlorabiteljice” kojima ministar Marić konačno želi stati na kraj?

Ispunite anketu

Lipa je pokrenula akciju “Dajte nam da radimo”. Akcijom žele istražiti imaju li ove zakonske izmjene za posljedicu odustajanje od poduzetništva i zatvaranja poduzeća.

Ako ste mikropoduzetnik pogođen izmijenjenim Zakonom o doprinosima, koji je na snazi od 1.1.2019., molimo, ispunite anketu.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -