Prva ženska posada polijeće u svemir!

NASA se priprema za nove “šetnje” u svemiru. Jedna od nekoliko šetnji koje slijede vodit će dvije žene, Christina Koch i Jessica Meir. One se trenutno nalaze na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a trebale bi izvesti svemirsko polijetanje 21. listopada. To će biti četvrti u nizu od 10 letova u svemir, koji će se održati u sljedeća tri mjeseca, a to će biti prvi puta da dvije žene zajedno odlaze u svemir.

Povezano: Gwynne Shotwell: Žena koja ostvaruje svemirske snove Elona Muska

Prva ženska svemirska posada

Iako su astronauti napravili više od 200 odlazaka u svemir, samo 15 žena ikada je bilo na svemirskim putovanjima i uvijek u pratnji muškaraca. NASA je prvotno planirala putovanje u svemir u ožujku, ali taj se plan raspao zbog nedostatka pravilno namještenih svemirskih odijela.

Christina Koch na svemirsko putovanje u ožujku je trebala izaći s astronautkinjom Anne McClain. Obje žene trebale su gornji dio odijela M veličine, no bio je samo jedan dostupan na svemirskoj stanici. McClain je prvotno planirala nositi L veličinu, ali je odlučila da je bolja M. Izrada drugog odijela bi predugo trajala pa je umjesto nje svemirski put obavio drugi član posade.

Meir je također zahtijevala M veličinu za svoje svemirsko odijelo, ali to ovog puta neće predstavljati problem. NASA je imala dovoljno vremena da pripremi još jedno odijelo od ožujka.

U brifingu za novinare 4. listopada, NASA-in direktor programa Međunarodne svemirske stanice Kirk Shireman rekao je da planiraju lansirati “puno ljudi M veličine odjeće” u svemirsku stanicu u narednih nekoliko godina. Prvih pet od deset svemirskih izlazaka, astronauti Expedition 61 zamijenit će stare baterije na solarnim pločama, posao koji je u tijeku u nizu svemirskih izlazaka koje su započele 2017. Sljedećih pet svemirskih plovidbi usredotočit će se na popravke do Alfa magnetskog spektrometra svemirske stanice, težak eksperiment s tamnom tvari. Očekuje se da će svaki od tih putova trajati oko 6,5 sati.

Povezano: Ova je mlada znanstvenica promijenila naše poimanje svemira i za to dobila zasluženo priznanje javnosti

Prvi izlet u svemir održan je sinoć kada su NASA-in astronauti Drew Morgan i Koch zajedno radili na postavljanju novih baterija na rešetku P6.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

digital takeover

Digital Takeover: Budite dio dosad neviđenog spektakla!

Suosnivač globalnog diva Netflix, hrvatski kraljevi startupova, digitalni genije iz LEGO svijeta i svjetska food futuristica, državnici, predavači, stručnjaci, vizionari, inovatori,...
- Advertisment -