Prvi put u teretani? Evo kako ga preživjeti!

Kad je vrijeme toplo, mnogi vole svoj trening odrađivati vani. S dolaskom jeseni, a naročito zime, neki će svoj trening staviti ‘na čekanje,’ dok će neki krenuti u teretanu. Teretana je nešto što mnoge ljubitelje fizičke aktivnosti zanima, no mnogi su sramežljivi kad treba krenuti. Kako se opustiti i odvažiti na taj korak?

Za mišljenje i savjete upitale smo iskusne trenerice.

Svima je jednom bio prvi put u teretani!

Za početak, nelagoda koju osjećate kad ste prvi put u teretani je posve normalna. Kako pojašnjava fitness trenerica Antonija Trupinić, kad je riječ o promjenama ponašanja, navika i rutine, pa još u nepoznatom okruženju, naravno da nije ugodno.

“Dolazak u teretanu svim početnicima budi neugodne emocije, možda i sram, prije svega zato što tamo nisu došli jer imaju samopouzdanja u vezi svog izgleda i zdravlja. Vjerojatno pretpostavljaju da svi korisnici teretane izgledaju bolje od njih, da su zdraviji, u boljoj formi i kondiciji,” pojašnjava. “Budući da živimo u svijetu koji naglasak stavlja na prvi dojam i vanjski izgled, bez obzira što dolaze u teretanu gdje i drugi vježbaju iz sličnog razloga, žele ostaviti dobar dojam, žele se uklopiti.”

No, ističe kako su svi u teretanu došli s istim razlogom – želja za promjenom na bolje. Bilo da je riječ o izgledu, kondiciji ili zdravlju, svi su željeli poboljšanje jer nisu bili zadovoljni niti samopouzdani. Upravo zato je svaki korisnik teretane fokusiran na sebe i svoj rad. Sigurno vas nitko neće gledati s podsmijehom.


Pročitajte više: Sportska oprema i odjeća za teretanu – što vam treba, a što ne?


Trenere ne zanima kako izgledate, nego što želite

Što se tiče nelagode koju mnogi osjećaju pred trenerima, oni će uvijek napomenuti da za to nema razloga. Trenere ne zanima kako vi izgledate. Njih zanima vaša volja i želja za treningom, bez obzira na vaše ciljeve.

“Za mnoge ljude prvi odlazak u teretanu ili pilates studio može biti neugodan jer smatraju da sa svojim izgledom ili svojim ne znanjem ne spadaju tamo, odnosno da će se osramotiti. Vrlo cesto mi se buduće klijentice ispričavaju zbog izgleda ili što nemaju kondiciju,” govori nam Ksenija Brničević, vlasnica Pure pilates studio centra za pilates. “Ja smatram da ljudi prvim pozivom i interesom koji su iskazali da žele vježbati, da su napravili prvi i najvažniji korak prema svom zdravlju i da je to pohvalno.”

Bez obzira na to što vam je možda neugodno priznati da vam je hobi gledati serije uz brzu hranu, svakako budite otvoreni prema trenerima. Sjetite se da su oni tamo da vam pomognu.

Zdravlje prije svega

Ako imate bilo kakvih zdravstvenih poteškoća, prije započinjanja novih trenažnih programa biste se trebali posavjetovati s liječnikom ili fizioterapeutom. Brničević ističe kako je ovo veoma važno kako bi vaš trener znao na što treba obratiti pozornost prilikom slaganja vašeg programa treninga ili tijekom grupnog treninga. Isto tako, svakako napomenite ako ste trudni i obavezno se posavjetuje s ginekologom.

“Treba posebno obratiti pažnju na to da fitness centar ili studio ima stručno osoblje koje je dobro educirano,” dodaje. “Na što trebate kod trenera posebno obratiti pažnju je njegova stručna strana, da vas zna voditi kroz vježbe, da vam daje jasne upute i jasne savjete kako zaštiti u određenoj vježbi svoju kralježnicu, zglobove jer nepravilnim vježbanjem se možemo ozlijediti, a kroz duže vrijeme izazvati i mikroozljede.”

Ako se pak jednostavno zbunjeni jer ne znate što trebate raditi kad dođete na samostalni trening, osoblje teretane rado će vam pomoći.

„Usluga trenera koji vam pokazuje korištenje sprava je uključena u cijenu svake članarine iz razloga što vlasnici teretana ne žele da se ozlijedite i više se ne vratite u teretanu, nego dapače, da pravilno naučite koristiti svu opremu, redovno dolazite vježbati i da imate rezultate. Bez ikakve zadrške već na upisu zatražite ovu uslugu,“ dodaje Trubinić. Uz pomoć trenera naučit ćete koristiti sprave, čime značajno umanjujete šansu ozljede prilikom treninga, a dobit ćete i mnoštvo savjeta za sam trening i oporavak.


Pročitajte više: Zašto se trebate baviti jogom?


Ipak vam se ne sviđa? Promijenite lokaciju

“Za prvi dolazak u studio za vježbanje klijentima je izuzetno važno da se osjete dobrodošlima već pri telefonskom razgovoru. Time im mi kao vlasnici ulijevamo povjerenje, razumijevanje i obećavamo brigu o njihovom tijelu tijekom boravka kod nas. A time smo inicijalnim razgovorom ohrabrili klijente za taj prvi dolazak,” ističe vlasnica pilates studija PLANK! Patricia Ćurković Rogić kako je uloga samog fitness centra puno važnija nego što se to možda čini.

Više je puta od klijentica čula da su se odlučile doći u njezin studio jer im je djelovala najsimpatičnije putem telefona, što ih je ohrabrilo da dođu. Opušten i zadovoljan vježbač će biti uporan i rado dolaziti na treninge.

Teretane su prepune različitih ljudi, stoga se ne morate bojati da se nećete uklopiti.

“Ako ste društvena osoba, vjerojatno ćete se i sprijateljiti s drugim korisnicima. Ako niste društvena osoba, nitko vas neće smetati dok vježbate ako to ne želite,” napominje Trubinić. “ako se u jednoj teretani nakon mjesec dana ne osjećate kao doma, nije tragedija, postoje i druge teretane u vašem gradu ili kvartu koje možete provjeriti. Svaka ima svoj ugođaj koji su stvorili izborom glazbe, sprava, boja i motivacijskih poruka na zidovima. Nisu sve teretane iste niti se u svima okuplja ista ekipa.”

Doista, ako se mjesto koje je osoba odabrala za svoje treninge ne čini dovoljno opuštenim i ne odgovara joj atmosfera, naravno da će svoje treninge prebaciti na drugu lokaciju ili posve odustati. Ukratko, ako vam se neki fitness studio ne čini ugodan, potražite neki drugi. Svakome će odgovarati drugačija atmosfera. Tako Trubinić poručuje: “Pronađite svoje ‘pleme.'”

Foto: privatna arhiva / Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -