Tiha sila iza velikih kompanija; zašto su introverti radom briljirali u 2021.

Introverti su osobe zatvorena tipa karaktera. Socijalizacija, pa tako i uredski posao, predstavlja im izazov, što otvoreni tip uredskog prostora čini noćnom morom. Činjenica da netko može nepozvan lako ući u osobni prostor introverta, zamara. Zlatna je prilika protekle godine dana introvertima kad je na snagu stupila odredba o radu od kuće. Povećanjem broja slučajeva zaraze virusom COVID-19, mnogi su poslodavci odlučili svo poslovanje obavljati od kuće.

Iscrpljujuća uredska atmosfera

Buka, žamor, glasovi i zvukovi uređaja poput pisača koji se čuju u svakom uredu mogu biti ometajući faktori u obavljanju posla. Introverti su osjetljiviji na podražaje i tuđe poglede, ne vole biti u centru pažnje i teže se otvaraju novim ljudima. Zbog toga, uredska je dinamika njima često naporna i psihički umarajuća, stoga i kontraproduktivna.

Novo normalno

Rad od kuće omogućio je ovom tipu ljudi slobodu i mir. Izostanak iscrpne jutarnje rutine koja je uključivala spremanje i putovanje (često javnim prijevozom) na posao išao je u korist produktivnosti i osjećaju odmora. Introverti se u vlastitom prostoru osjećaju sigurno i opušteno, što je dodatno potenciralo njihov poslovni uspjeh.

Virtualna komunikacija koju su mnogi nevoljko prihvatili kao primarni oblik prijenosa informacija s kolegama i strankama, introverti su prigrlili. Nelagoda pri interpersonalnom komuniciranju ovdje izostaje, što je introvertima dalo prednost nad kolegama ekstrovertima. Oni su istinski uživali radeći od kuće, bez obligatornog čavrljanja u uredskoj kuhinji ili s uredskim cimerom.


Pročitajte više: 8 koraka za uspješan rad od kuće


Ekstroverti pali u drugi plan

Prema BBC-u, ekstroverti su otvoreni, entuzijastični i spremni na akciju, dok su introverti empatični i analitički razmišljaju. Ove osobine u pandemijskom stilu rada išle su u korist introvertima, koji su ih mogli iskoristiti kako bi se istakli i postigli bolje rezultate no ikad do sad. Temeljiti su, stvaraju osobne poveznice sa strankama i zbog svojeg su suosjećanja i pristupa njima zadržali klijente u trenucima kad je to bilo nužno za opstanak tvrtki. S druge strane, ekstroverti koji bi inače vladali prostorom u kojem su se nalazili, postali su pasivni.

Kontrola nad vremenom i prostorom

Radom od kuće porasla je produktivnost introverata koji više nisu imali praznog hoda u radnom danu, jer ih vanjski podražaji nisu ometali. Izostankom interpersonalnih sastanaka, tj. sastanaka uživo, introverti su smogli hrabrosti, nisu ih toliko kočile hijerarhijske podjele u radnoj okolini i strah od javnog nastupa, pa su svoje ideje glasno predlagali. Radni bonton se promijenio, jer su virtualni radni sastanci manje interaktivni od onih uživo, nema toliko prekidanja i upadanja drugima u riječ i misao. Introverti su tako dobili priliku preuzeti aktivnu ulogu u radnom timu, često preuzimajući i vodeću ulogu. Rad iz vlastitog prostora dao im je osjećaj sigurnosti i lagodnosti.


Pročitajte više: Kako biti dobar u networkingu čak i ako ste introvert


Remote posao

Rad od kuće za neke je ljude bio svakodnevica prije no što je došlo do pandemije. Određeni tipovi osobnosti preferiraju rad u samoći. Jenn Granneman, autorica knjige The Secret Lives of Introverts, izjavila je kako joj je trebalo više godina radnog staža da shvati kako njen princip rada nije kriv, već da samo ne odgovara tipičnom od 9 do 5 uredskom načinu. Remote rad dopušta pojedincima da rade izvan okvira tipičnog ureda. Rad od kuće ili s lokacije povlastica je koju introverti itekako cijene jer je znaju iskoristiti. 

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -